Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är missarna som fällde Håkan Juholt

Håkan Juholt.Foto: Sven Lindwall
Håkan Juholt lämnar uppdraget som partiledare i Socialdemokraterna.
Här är listan på några av de största misstagen som fällde Håkan Juholt.

Avslöjandet om att sambon begått förskingringsbrott

Dagens Industri avslöjar att Håkan Juholts sambo Åsa Lindgren har förskingrat pengar från sin arbetsgivare och dömdes 2007 till villkorlig dom och dagsböter.

Libyeninsatsen

Håkan Juholt svänger om den svenska Libyeninsatsen - för andra gången.

Sparkar Maryam Yazdanfar

Föräldralediga bostadspolitiska talespersonen Maryam Yazdanfar sparkas från sin post. I stället tar Veronica Palm över och i Juholts lag fattas nu helt personer med utomeuropeisk bakgrund.

1 maj-missen

Juholt håller sitt 1 maj-tal i Falun, men kommer för sent och missar demonstrationståget.

Budgetkaoset

Juholt svänger om a-kassan, skattesänkning för pensionärer och sjukförsäkringen i partiets skuggbudget och flera S-toppar rasar.

Bostadsaffären

Aftonbladet avslöjar att Håkan Juholt kan tvingas betala tillbaka upp till 90 000 kronor till riksdagen efter att ha fått hyresersättning även för sin sambos del av hyran. En förundersökning om misstänkt bedrägeribrott inleds mot Håkan Juholt men läggs senare ner.

Kanslikaoset

Juholts assistent Peter Cervin säger till Dagens Industri att han informerad Juholt om de felaktiga bostadsbidragen redan i mitten av augusti – trots det lämnade Håkan Juholt in en felaktig ansökan i september.

Reepalus förslag om temporära medborgarskap

Ilmar Reepalu (S), kommunalstyrelsens ordförande i Malmö, vill införa temporära medborgarskap och utvisa fler kriminella för att bekämpa brott. Morgan Johansson, S talesperson i rättspolitiska frågor, ställer sig snabbt bakom förslaget och ska ha gjort det efter att ha fått klartecken från Juholts stab. Båda tar sedan avstånd från förslaget.

Avgångskrav

Första S-kravet på Juholts avgång kommer från Göran Dahlström, kommunalråd i Katrineholm.

Tveksam ersättning för hyrbil

Expressen avslöjar att Juholt vid två tillfällen har fått betalt av riksdagen för att åka med sin bil mellan Stockholm och Oskarshamn – samtidigt som han fått ersättning för en hyrbil. S-ledaren polisanmäls, för trolöshet mot huvudman.

Fel siffror om socialbidrag

När Reinfeldt hade frågestund i riksdagen i slutet av oktober påstod Juholt att an­talet socialbidragstagare i Sverige är det högsta på 35 år. Men Dagens Nyheter tog fram siffror från Socialstyrelsen, som visade att antalet inte varit så högt som nu på åtta år - inte 35.

Smuggelhistorien

Juholt berättade i flera intervjuer att han som 18-åring varit med och smugglat tryckpressar till Polen. Men när tidningen Resumé pratade runt med ansvariga mindes ingen att Juholt skulle ha varit med. Dessutom skedde alla sådana leveranser helt öppet under den tiden.

Fel om skolsiffror

Vid flera tillfällen hävdade Juholt att skolsegregationen är högre i Sverige än i USA. Men han fick mothugg av Skolverket - som hävdade att det var helt fel.

Sålde svart

Expressen avslöjar att Håkan Juholt sålt bilder svart när han jobbade på tidningen Östra Småland som fotograf.

Försvarsgrodorna

I början av januari gjorde Juholt comeback under konferensen Folk och försvar i Sälen. Men det blev inte som han tänkt sig när han påstod att alliansen gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarspolitiken - trots att de då inte satt i riksdagen.
Någon dag senare beskyllde han även Storbritannien för att "sätta sig på läktaren" när landet valde att stå utanför EU-pakten - för att sedan meddela att S motsätter sig att Sverige ingår i pakten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.