NYA MINISTRAR? Alice Åström föreslås bli justitieminister och Lars Ohly tar nog gärna över efter Anders Borg som finansminister efter valet. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
NYA MINISTRAR? Alice Åström föreslås bli justitieminister och Lars Ohly tar nog gärna över efter Anders Borg som finansminister efter valet. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Här är ministrarna som Vänsterpartiet vill se i en rödgrön regering

Publicerad
Uppdaterad
Lars Ohly som finansminister och Alice Åström som justitieminister.
Här är ministrarna som Vänsterpartiet vill se i en rödgrön regering, visar Expressens rundringning.
- Jag tycker Lars Ohly ska bli finansminister, säger riksdagskvinnan Lena Olsson (V).
I helgen håller Vänsterpartiet kongress i Gävle. Nästa gång de träffas kan det sitta flera statsråd i lokalen. Om de rödgröna vinner valet hamnar Vänsterpartiet för första gången på nästan 100 år i regeringen.
Ulla Andersson föreslås bli arbetsmarknadsminister eller kommunminister. Foto: Janerik Henriksson / ScanpixMen vilka ska representera partiet i regeringen Sahlin? Expressen ringde runt till ett 30-tal framträdande vänsterpartister för att ställa frågan.
Fyra personer nämns återkommande: Lars Ohly, Alice Åström, Ulla Andersson och Josefin Brink.

Ohly finansminister

- Lars Ohly borde bli antingen utrikesminister eller finansminister, säger riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.
- Jag tycker Lars Ohly ska bli finansminister, säger riksdagskvinnan Lena Olsson.
Nästan alla som Expressen pratat med föreslår partiets vice ordförande Alice Åström som ny justitieminister.
- Om jag fick bestämma skulle hon bli justitieminister, säger Yvonne Oscarsson, ordförande för Vänsterpartiet i Gävleborg.
- Jag skulle gärna se henne som justitieminister, säger riksdagsledamoten Marianne Berg.
Även stjärnskottet Josefin Brink är tänkbar för jobbet som arbetsmarknadsminister Foto: Jocke BerglundMånga vill se partiets ekonomiske talesman Ulla Andersson som kommunminister eller arbetsmarknadsminister.
- Ulla Andersson skulle vara bra som arbetsmarknadsminister, säger Lena Olsson.

Brink kan få jobben

Men hon har konkurrens av Josefin Brink, partiets talesman i arbetsmarknadsfrågor, som flera partikamrater vill ha på den ministerposten.
- Josefin Brink borde bli arbetsmarknadsminister, säger riksdagsmannen Jacob Johnson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag