Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Miljöpartiets nya skräcksiffra

Åsa Romsons Miljöpartiet har det sämsta stödet på sju år
Foto: Anna-Karin Nilsson
Gustav Fridolin
Foto: Jens L'Estrade

Här är Åsa Romsons och Gustav Fridolins nya skräcksiffra i Expressens och Demoskops första väljarbarometer 2016: 5,7 procent.

Så litet har Miljöpartiet inte varit på sju år.

– Miljöpartiet har förlorat sin själ och drunknat i regeringen, säger Fridolins "mentor" Bertil Torekull.

Miljöpartiets siffra i dag är den sämsta sedan juni 2009 i en väljarbarometer från Expressen och Demoskop. Om det vore val i dag skulle Miljöpartiet bara få 5,7 procent av rösterna, enligt mätningen.

Det kan jämföras med valresultatet 2014, som beskrevs som en "stor besvikelse" av ledande MP-företrädare: 6,89 procent.

– Det är troligt att det kontroversiella beslutet kring gränskontroller inte har uppskattats bland sympatisörerna. Att överge den tidigare så tydliga positionen i flyktingmottagandet har sannolikt skadat partiet, säger Demoskops vd Anders Lindholm, och han fortsätter:

– Det är inte heller säkert att signalerna om att visserligen ta beslutet, men inte fullt ställa sig bakom stärker bilden av ledarskapet.

Har kritiserat ledningen

Flera ledande partiföreträdare har den senaste tiden öppet kritiserat partiledningen för regeringens migrationspolitik. Så sent som i helgen sa Grön Ungdoms språkrör Lorentz Tovatt, i Expressens tv-sändning från Folk och Försvars rikskonferens i Sälen, att Romson och Fridolin borde lämnat regeringen när Socialdemokraterna ville införa id-kontroller.

Författaren och publicisten Bertil Torekull, som är nära vän med språkröret Gustav Fridolin och som övertygades av honom att gå med i partiet, är inne på samma linje.

Han har tidigare krävt Åsa Romsons avgång och han håller med om att Miljöpartiet snarast borde lämna regeringen.

– Det sa jag redan i december 2014, och sedan dess har jag fått rätt på varje punkt. Miljöpartiet har förlorat sin själ och drunknat i en gemenskap som man gick in i för att man trodde att man skulle göra ett stort valresultat, säger Torekull.

MP:s partisekreterare Anders Wallner:

– Det är alltid svårt att kommentera förändringar som inte är statistiskt säkerställda, men jag tror att Miljöpartiet behöver bli tydligare och stoltare över de framsteg som nu sker i Sverige, som de historiska klimatinvesteringarna och våra skolsatsningar som gör att barnen nu får mer tid med sina lärare.

I mitten av maj håller Miljöpartiet kongress i Karlstad. Många partimedlemmar vill då att regeringsfrågan diskuteras.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, som i går deltog i en interpellationsdebatt i riksdagen, vill inte svara på frågor om Demoskopmätningen.


LÄS MER K-G Bergström: Flyktingpolitiken sätter sina spår

S går fram något

Socialdemokraterna ökar något i den nya mätningen, från 26,3 procent till 27,3 procent. Men det är fortfarande en bra bit under valresultatet 2014, då S fick 31 procent.

– Det är klart att jag hade velat ha bättre siffror. Det är ingen tvekan om det, sa Stefan Löfven till Expressens K-G Bergström efter partiledardebatten i onsdags.

Partisekreteraren Carin Jämtin om januarisiffran:

– Förra året var ett motigt år på många sätt, och det här är en opinionssiffra som jag inte nöjer mig med.

Till förlorarna i det nya årets första väljarbarometer hör också Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

Vänsterpartiet backar med 1,2 procentenheter jämfört med i december och noteras för 5,4 procent. Kristdemokraterna är nere på 2,9 procent - den sämsta siffran sedan maj 2013.

– Det är tydligt att KD:s orientering mot mer konservativa värderingar ännu inte har gett någon utdelning, säger Anders Lindholm på Demoskop.

Samtidigt går Moderaterna fram med 1,8 procentenheter till 23,8 procent.

– Det är glädjande att vi ökar mest av alla partier. Allt fler väljare ser att Moderaterna är motorn i svensk politik och driver regeringen framför oss, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Sverigedemokraterna får i januarimätningen 18,7 procent.

– SD har etablerats på en hög nivå och det kommer sannolikt ta lång tid för S och M att återvinna väljarnas förtroende på bredare front, konstaterar Demoskops Anders Lindholm.

Siffrorna, parti för parti

Socialdemokraterna: 27,3 %

Vänsterpartiet: 5,4 %

Miljöpartiet: 5,7 %

Moderatena: 23,8 %

Liberalerna: 6,3

Kristdemokraterna: 2,9 %

Centerpartiet: 7,4 %

Sverigedemokraterna: 18,7 %

PARTIERNA KOMMENTERAR DEMOSKOPS OPINIONSSIFFROR

Socialdemokraterna: 27,3 %

Carin Jämtin, partisekreterare (S):

– Förra året var ett motigt år på många sätt, och det här är en opinionssiffra som jag inte nöjer mig med. Under 2016 ska vi fokusera på att hantera migrationskrisen men också visa att vi håller fast vid våra viktigaste prioriteringar: vi ska värna välfärden och på allvar ta tag i bostadsbristen, vi ska vända kunskapsresultaten i skolan och framför allt - arbetslösheten måste ytterligare ner så att fler jobbar och bidrar.

Miljöpartiet: 5,7 %

Anders Wallner, partisekreterare (MP):

– Det är alltid svårt att kommentera förändringar som inte är statistiskt säkerställda, men jag tror att Miljöpartiet behöver bli tydligare och stoltare över de framsteg som nu sker i Sverige, som de historiska klimatinvesteringarna och våra skolsatsningar som gör att barnen nu får mer tid med sina lärare.

Vänsterpartiet: 5,4 %

Aron Etzler, partisekreterare (V):

– Vi går fram i de andra mätningarna, så vi är lite skeptiska. Mycket talar också för oss i år. Det kommer bli en politisk fight som handlar om rättvisa under våren. Det tror jag passar oss utmärkt.

Moderaterna: 23,8 %

Tomas Tobé, partisekreterare (M):

– Det är glädjande att vi ökar mest av alla partier. Allt fler väljare ser att Moderaterna är motorn i svensk politik och driver regeringen framför oss. Vi kommer fortsätta driva att Sverige behöver ordning i ekonomin, en tillfällig flyktingpaus, fler enkla jobb och satsningar på skolan.

Liberalerna: 6,3 %

Maria Arnholm, partisekreterare (L):

– Vi har bara påbörjat vårt förnyelsearbete efter ett valresultat med historiskt låga siffror. Vi har lagt flera förslag för ny bostads-, skatte-, jämställdhets- och funktionsnedsättningspolitik. Fram till valdagen ska vi fortsätta vårt förnyelsearbete för att stärka förtroendet bland väljarna.

Centerpartiet: 7,4 %

Michael Arthursson, partisekreterare (C):

– Centerpartiet ökar till vårt näst högsta stöd i Demoskop sedan 2006. Vi får stark respons för vår ansvarsfulla, humanistiska flyktingpolitik och för våra förslag för fler jobb.

Kristdemokraterna: 2,9 %

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare (KD):

– Det är tuffa siffror för oss. Vi har all anledning att förbättra vårt arbete så vi kan vända trenden. För ett år sedan var vi först med att presentera en hållbar migrationspolitik. Det är bra att fler kommit efter. Vi är nu inriktade på att komma med förslag som leder till jobb, bostad och utbildning.

Sverigedemokraterna: 18,7 %

Richard Jomshof, partisekreterare (SD):

– "Jag är glad att se hur vår positiva trend håller i sig. Vi vinner stöd i allt fler väljargrupper och kommer att fortsätta växa. Händelser som den i Kungsträdgården gör allt fler människor uppmärksamma på följderna av den vansinniga invandringspolitiken som de övriga partierna drivit."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.