Miljöpartiets siffra i dag är den sämsta sedan juni 2009 i en väljarbarometer från Expressen och Demoskop. Om det vore val i dag skulle Miljöpartiet bara få 5,7 procent av rösterna, enligt mätningen.
Det kan jämföras med valresultatet 2014, som beskrevs som en "stor besvikelse" av ledande MP-företrädare: 6,89 procent.
– Det är troligt att det kontroversiella beslutet kring gränskontroller inte har uppskattats bland sympatisörerna. Att överge den tidigare så tydliga positionen i flyktingmottagandet har sannolikt skadat partiet, säger Demoskops vd Anders Lindholm, och han fortsätter:
– Det är inte heller säkert att signalerna om att visserligen ta beslutet, men inte fullt ställa sig bakom stärker bilden av ledarskapet.
Har kritiserat ledningen
Flera ledande partiföreträdare har den senaste tiden öppet kritiserat partiledningen för regeringens migrationspolitik. Så sent som i helgen sa Grön Ungdoms språkrör Lorentz Tovatt, i Expressens tv-sändning från Folk och Försvars rikskonferens i Sälen, att Romson och Fridolin borde lämnat regeringen när Socialdemokraterna ville införa id-kontroller.
Författaren och publicisten Bertil Torekull, som är nära vän med språkröret Gustav Fridolin och som övertygades av honom att gå med i partiet, är inne på samma linje.
Han har tidigare krävt Åsa Romsons avgång och han håller med om att Miljöpartiet snarast borde lämna regeringen.
– Det sa jag redan i december 2014, och sedan dess har jag fått rätt på varje punkt. Miljöpartiet har förlorat sin själ och drunknat i en gemenskap som man gick in i för att man trodde att man skulle göra ett stort valresultat, säger Torekull.
MP:s partisekreterare Anders Wallner:
– Det är alltid svårt att kommentera förändringar som inte är statistiskt säkerställda, men jag tror att Miljöpartiet behöver bli tydligare och stoltare över de framsteg som nu sker i Sverige, som de historiska klimatinvesteringarna och våra skolsatsningar som gör att barnen nu får mer tid med sina lärare.
I mitten av maj håller Miljöpartiet kongress i Karlstad. Många partimedlemmar vill då att regeringsfrågan diskuteras.
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, som i går deltog i en interpellationsdebatt i riksdagen, vill inte svara på frågor om Demoskopmätningen.
LÄS MER K-G Bergström: Flyktingpolitiken sätter sina spår
S går fram något
Socialdemokraterna ökar något i den nya mätningen, från 26,3 procent till 27,3 procent. Men det är fortfarande en bra bit under valresultatet 2014, då S fick 31 procent.
– Det är klart att jag hade velat ha bättre siffror. Det är ingen tvekan om det, sa Stefan Löfven till Expressens K-G Bergström efter partiledardebatten i onsdags.
Partisekreteraren Carin Jämtin om januarisiffran:
– Förra året var ett motigt år på många sätt, och det här är en opinionssiffra som jag inte nöjer mig med.
Till förlorarna i det nya årets första väljarbarometer hör också Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.
Vänsterpartiet backar med 1,2 procentenheter jämfört med i december och noteras för 5,4 procent. Kristdemokraterna är nere på 2,9 procent - den sämsta siffran sedan maj 2013.
– Det är tydligt att KD:s orientering mot mer konservativa värderingar ännu inte har gett någon utdelning, säger Anders Lindholm på Demoskop.
Samtidigt går Moderaterna fram med 1,8 procentenheter till 23,8 procent.
– Det är glädjande att vi ökar mest av alla partier. Allt fler väljare ser att Moderaterna är motorn i svensk politik och driver regeringen framför oss, säger partisekreteraren Tomas Tobé.
Sverigedemokraterna får i januarimätningen 18,7 procent.
– SD har etablerats på en hög nivå och det kommer sannolikt ta lång tid för S och M att återvinna väljarnas förtroende på bredare front, konstaterar Demoskops Anders Lindholm.