Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är mejlet som avslöjar S-männen

MEJLET AVSLÖJAR TURNÉN. Socialdemokratiska riksdagsledamöterna Ingemar Nilsson, Hans Hoff och Sven-Erik Bucht ska ut på resa tillsammans med Svenskt Näringsliv – för att angripa alliansens näringsminister Annie Lööf och miljöminister Lena Ek i den omdiskuterade svavelfrågan.

Svenskt Näringsliv planerar en riktad attack mot näringsminister Annie Lööf och miljöminister Lena Ek.

Målet: Stoppa de skärpta kraven på minskade svavelutsläpp i svenska vatten.

Kampanjarbetare: Tre S-riksdagsledamöter.

De tre S-riksdagsmännens resa går till "kommuner med centerpartister i ledningen" och har planerats in i minsta detalj av Svenskt Näringsliv, visar ett internt mejl.

- Jag är förvånad över att socialdemokratiska riksdagsledamöter låter sig dirigeras av Svenskt Näringsliv, säger Centerns vice partiledare och gruppledare Anders W Jonsson.

Näringsminister Annie Lööf, C, och miljöminister Lena Ek, står i fokus när företagen och S-politikerna nu ges möjlighet att kritisera regeringen.

Den noga regisserade PR-plan för att rederierna ska slippa kraven på minskade svavelutsläpp i havsvattnen kring Sverige innehåller den så kallade "svavelresan". Den är tänkt att inledas på tisdag morgon - samtidigt som alliansens partiledare sitter i förhandlingar i Annie Lööfs föräldrahem i Maramö utanför Värnamo.

Syftet: Kritisera regeringen

Socialdemokraternas riksdagsledamöter Hans Hoff, Halland, Sven-Erik Bucht, Haparanda, och Ingemar Nilsson, Sundsvall, gör då flera besök hos företag (se fakta härintill) tillsammans med Inger Strömdahl, miljöansvarig hos Svenskt Näringsliv och den som planerat resan.

Syftet är att kritisera regeringen, och Centerpartiet i synnerhet, för att inte ha agerat när det gäller de nya reglerna för svavelutsläpp som träder i kraft 2015. Flera medier har bjudits in till möten med Svenskt Näringsliv och S-riksdagsmännen.

Svenskt näringsliv menar att svaveldirektivet som antogs av Europaparlamentet i höstas är orättvist - olika regler gäller för sjöfarten i norra Europa jämfört med den i södra Europa - och att regeringen borde ha agerat och stoppat det.

Det menar även S-riksdagsledamöterna Hoff, Bucht och Nilsson som därmed går emot partilinjen.

Partikamraten Marita Ulvskog, EU-parlamentariker som sitter i parlamentets miljöutskott, kommenterade arbetet med det nya svaveldirektivet på Twitter för ett år sedan:

"Svaveldirektivet stöds - så här långt - av bred majoritet. Bra för hälsa, miljö utan att svensk industri/sjöfart missgynnas. En arbetsseger!"

Efter beslutet i Europaparlamentet sa Ulvskog, som tryckte på ja-knappen:

- Det är ett bra beslut utifrån miljöaspekten - vi kan inte behandla våra hav som slasktrattar.

"Vi är opolitiska"

Expressen har tagit del av ett internt informationsmejl inför den regeringskritiska "svavelresan" nästa vecka.

Det framgår bland annat att det är S-politikerna som fått i uppdrag att skicka ut inbjudningar till media och press - inte arbetsgivarorganisationen.

Inger Strömdahl, miljöansvarig vid Svenskt Näringsliv, har tidigare kritiserat miljöminister Lena Ek, C, öppet. I mejlet skriver hon:

"Intressant se intresset från media - vi har nu fokuserat på kommuner med centerpartister i ledningen."

- Vi i Svenskt Näringsliv är opolitiska, men vi tycker att alla politiker borde fokusera på svavelfrågan. Vi tror att centerpartister är lika intresserade som alla andra, säger Inger Strömdahl till Expressen.

Varför genomförs resan samtidigt som alliansens partiledare sitter i Maramö och förhandlar?

- Jag har inte länkat ihop det överhuvudtaget. För mig handlade det bara om att få ihop det här rent praktiskt.

Vill uppmärksamma svavelfrågan

I mejlet konstaterar Strömdahl vidare att S-politikerna är "väl påloggade på svavelfrågan" och förslaget är att "vid varje möte bör också lämpligen lokal kommunpolitiker inbjudas att delta".

Svenskt Näringslivs, SN:s, syfte med "svavelresan" framgår tydligt av det interna mejlet.

"Vi är ute efter att få lokal/regional uppmärksamhet kring svavelfrågan och dess konsekvenser för industrin som transportköpare", skriver Inger Strömdahl.

Organisationen har också försett S-politikerna med "ett dokument med basinformation och möjliga lösningar till svavelproblemet".

SN förser er med dokument som ska delas ut på pressträffarna?

- Ja, just det, säger S-riksdagsledamoten Hans Hoff till Expressen.

Du ser inget problem med det?

- Svenskt Näringsliv driver den här frågan väldigt starkt, de har ett stort intresse för den här frågan.

Men enligt Hans Hoff var det han och partikamraterna som tog initiativ till resan.

- Vi har ärliga avsikter.

Partikamraten Sven-Erik Bucht lägger ansvaret för "orättvisa svavelregler" på regeringen - trots att Socialdemokraterna röstade för svaveldirektivet i Europaparlamentet.

- De ansvariga är regeringen, säger han.

Men ditt parti röstade f ö r?

- Ja, det är möjligt att de har gjort så. Men jag tycker ändå inte man ska införa något som snedvrider konkurrensen. Det här drabbas svenskt näringsliv oerhört hårt. De ansvariga för att det här införs är svensk regering.

Men dina partikamrater tryckte ju också på ja-knappen?

- De sitter inte i svensk regering.

Den tredje riksdagsmannen Ingemar Nilsson har inte gått att nå för en kommentar.

Från regeringens sida var det i går locket på när det gäller Svenskt Näringslivs nya samarbete med enskilda S-riksdagsledamöter.

- Vi kommenterar inte några såna kampanjer, men vi diskuterar gärna sakfrågan, hälsar miljöminister Lena Ek via pressekreteraren Erik Bratthall.

"Ska inte ge sig in på något sådant"

Miljöpartiets riksdagsledamot Stina Bergström är mycket kritisk.

- Det är sorgligt att de här ledamöterna ägnar sig åt att olika på en sån här turné. Jag förstår inte vad det är man tänker sig att man kan åstadkomma. Det är bättre att man använder sin energi på annat sätt.

- Jag tycker inte man ska ge sig in på något sådant som riksdagsledamot.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven hälsar genom pressekreteraren Erik Nises:

- Principen är att det är okej att våra riksdagsledamöter samarbetar med andra organisationer så länge arbetet präglas av öppenhet och vi står för våra egna kostnader.

Svaveldirektivet - hårdare EU-regler för fartygsbränslet på östersjön

4 Ett direktiv som antogs av FN:s sjöfartsorgan IMO 2008. Direktivet innehåller preciserade begränsningar för högsta tillåtna svavelinnehåll i fartygsbränsle.

4 Från 2020 skall gränsvärdet sättas till 0,5 procent. Strängare regler (0,1 procent redan 2015) ska gälla för Östersjön, Nordsjön och Engelska Kanalen (SECA-området).

4 Den 11 september 2012 röstades direktivet igenom i EU-parlamentet, med siffrorna 606 för och 55 emot, och kommer därmed att omsättas i lagstiftning.

S-politikernas resa med Svenskt näringsliv

Tisdag 26 februari

09.00 Politikerna lämnar Stockholm i bilar.

10.30 Möte med företagsledning på SSAB, Oxelösund.

11.30 Möte med media.

12.30 Lunch hos SSAB.

13.30 Bil till Norrköping.

14.30 Möte med företagsledning på Holmen, Norrköping.

15.30 Möte med media.

16.30 Bil till Varberg. Övernattning på stadshotellet.

Onsdag 27 februari

07.45 Bil till Väröbacka.

08.30 Möte med företagsledning på Värö Bruk.

09.30 Möte med media.

10.30 Bil till Halmstad.

12.00 Lunch med företagsledningen på Höganäs bruk.

13.00 Möte med företagsledning och fack.

13.30 Möte med media.

14.30 Bil till Höganäs.

15.30 Möte med företagsledning och fack på Höganäs.

16.00 Möte med media.

19.45 Flyg från Ängelholm till Arlanda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.