Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är medicinen som kan hjälpa mot coronaviruset

Anna Bennich om att många kan tvingas till ensamhet under coronasmittan.
Det antivirala läkemedlet Remdesivir.
Foto: Gilead / Gilead
Coronavirusforskning på Karolinska institutet i Huddinge, som leder det svenska försöket att utveckla ett vaccin mot det nya coronaviruset.
Foto: Jonas Lindkvist/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN / DN / Jonas Lindkvist

Remdesivir är den misslyckade ebolamedicinen som seglat upp som en möjlig kur mot nya coronaviruset. 

Den är godkänd på prov i Sverige och läkare kan skriva recept på läkemedlet – som än så länge är gratis, rapporterar Dagens industri, Di

”Eventuell distribution fram tills dess att pris har fastställts sker kostnadsfritt”, skriver en chef på tillverkaren Gileads nordiska huvudkontor till Di. 

Remdesivir, vars aktiva substans har beteckningen GS-441524, utvecklades som ett antiviralt läkemedel mot ebolaviruset under epidemin i Västafrika från 2013 till 2016. 

Nu kan det komma att användas för att bekämpa coronapandemin i väntan på ett vaccin. 

I avvaktan på prissättning är läkemedlet gratis

Den 1 mars fick det antivirala läkemedlet beredskapsstatus av Läkemedelsverket – och det kan nu skrivas ut av läkare och mot recept lämnas ut på apotek. 

Tillverkaren, amerikanska Gilead, har ännu inte bestämt vad en kur ska kosta – och i avvaktan på prissättning är det gratis, rapporterar Di.  

”Eventuell distribution fram tills dess att pris har fastställts sker kostnadsfritt. Det under förutsättning att behandling av enskild patient har godkänts av Gilead Sciences”, skriver Therese Carlborg, ”Government Affair Director Nordics” på Gileads nordiska huvudkontor i Solna i ett mejl till Di.

Av hänsyn till patientsekretessen vill hon inte bekräfta för Di om läkemedlet redan används i Sverige, men enligt SVT Nyheter har coronadrabbade patienter i Sverige redan fått testa medicinen.  

WHO hoppas på Remdesivir i kampen mot nya coronaviruset

Under ett utbrott i kongolesiska Kivu 2018 så prövades Remdesivir i skarpt läge fram till augusti 2019 – men det visade sig att andra antivirala läkemedel var mer effektiva. 

Nu kan den avsomnade ebolamedicinen uppleva en revansch i och med coronapandemin. 

Det har lyfts fram som lovande av världshälsoorganisationen WHO:s experter och två studier pågår i Kina. 

– Det är den medicin som kommit längst. Det har visat bra data i djurstudier. Och eftersom svenska Läkemedelsverket gav det en beredskapslicens förra veckan kan det användas på sjuka patienter i Sverige redan i dag, sa Jonas Vikman, samhällspolitisk chef för Läkemedelsindustriföreningen, till Expressen i onsdags.  

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

Jonas Vikman berättar om intensiva arbetet för att finna ett botemedel mot Covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.