Här är masken som lyfts fram till vårdpersonalen

Björn Israelsson har i många år arbetat med batteridrivna friskluftsmasker.
Foto: PRIVAT
En batteridriven friskluftsmask.
En batteridriven friskluftsmask.

Larmen duggar tätt om brister i vårdpersonalens skyddskläder.

Nu höjs röster för att den hårt ansatta sjukvården ska prova en batteridriven friskluftsmask.

– En intressant och vettig investering, säger Björne Olsson, enhetschef för smittskyddet på Arbetsmiljöverket.

– Situationen är uppenbarligen livsfarlig. Man måste undersöka allt, man är skyldig att göra det, menar arbetsrättsexperten Tommy Iseskog.

Samtidigt som coronapandemin grasserar har regionerna runtom i Sverige enats om att minska kraven på sjukvårdspersonalens skyddsutrustning.

Man anser till exempel att det i de flesta situationer räcker med kortärmad skyddsrock.

Tommy Iseskog, jurist och arbetsrättsexpert.

Något som fått Tommy Iseskog, arbetsrättsexpert och jurist, att reagera.

– Arbetsmiljölagens krav på skyddsutrusning är långtgående. Ansvaret för det ligger på arbetsgivaren. Situationen nu för vårdpersonalen är uppenbarligen livsfarlig, säger Iseskog.

För att minska riskerna för personal i vården höjs nu röster för att testa en batteridriven friskluftsmask. En sådan används bland annat av billackerare och inom måleribranschen.

Björn Israelsson från Gävle har i drygt tio år använt sig av den typen av mask i sitt arbete med bland annat härdplaster och starka färger.

– Masken är sluten kring ansiktet med en packning. Den är kopplad till ett bälte med fläktmotor, som har två olika filter för luft och kol som renar. En sådan mask är vida överlägsen de ansiktsskydd många använder i dag, säger Björn Israelsson. 

Är masken otymplig?

– Inte det minsta. Det är som att ha en hatt på sig. Därtill kan du använda den om och om igen. Det är filtren som man måste byta.

Arbetsrättsexperten: ”Man är tvungen att pröva”

Tommy Iseskog är avvaktande positiv.

– Utan att kunna det tekniska tycker jag att man är tvungen att pröva. Man ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa. Här (med coronapandemin) har vi en situation som uppenbarligen är livsfarlig, och då är frågan vilken typ av skydd som behövs. Vi måste prova allt för att undvika den här faran eller risken, menar Iseskog.

– När man börjar diskutera om att vi nog kan sänka kraven på skyddsutrustningen är man inne på en väldigt konstig och farlig väg. De anställda upplever rädsla när skyddet inte är tillräckligt – att arbetsgivaren försöker tumma på nånting – sannolikt av resursskäl för att man inte har tillräckligt med utrustning.

Vad bör regionerna, sjukhusen och äldreboende göra enligt ditt förmenade?

– Undersöka om det på marknaden finns andra produkter – som de här lackeringsmaskerna. Man är skyldig att göra det. Det är ingen tvekan. Man ska inte behöva vara rädd på jobbet. Det är en usel psykosocial miljö.

Vad är din reaktion när det gäller den batteridrivna friskluftsmasken?

– Får man den typen av information ska man naturligtvis kolla om detta är ett skydd som rentav är bättre. Och som dessutom kanske kan ha längre livslängd. Den mesta av skyddsutrustningen man har i dag kan ju bara användas en gång för att sedan kastas.

En sökning på Google visar att maskerna ligger i prislägen från drygt 4 000 kronor upp till närmare 16 000 kronor.

Arbetsmiljöverket: ”Intressant och vettig investering”

Björne Olsson är enhetschef för smittskyddet på Arbetsmiljöverket. 

När Expressen tar kontakt med honom är hans reaktion när det gäller friskluftsmasken: ”En intressant och vettig investering”.

– Det gäller dock att filtren har rätt maskstorlek, så att de inte släpper igenom partiklar. Masken får inte heller vara för otymplig för då är den i vägen för vårdpersonalen, fortsätter Olsson.

– Men detta låter som en bra idé, eftersom allt som används i dag är i princip engångsmateriel. Man skulle kunna låta någon på ett sjukhus testa.

Vårdhygien Stockholm: ”Många konkurrerar”

Expressen har också pratat med Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, som hänvisar till Rebecca Lundholm Krig, som är enhetschef Vårdhygien Stockholm.

– Regionen har tittat på olika produkter, och just nu är det många som konkurrerar om utbudet. När det gäller just den här produkten är det jättesvårt att säga något. En bedömning behöver göras om en specifik produkt uppfyller kraven för funktion och säkerhet, säger Lundholm Krig.

– Är det en flergångsprodukt, och förväntas kunna användas vid fler tillfällen eller av flera medarbetare, måste den även gå att rengöra och desinficera. Sedan måste man också kunna arbeta med den i en vårdmiljö.


SÅ FUNGERAR MASKEN

En batteridriven fläktenhet ger ett positivt tryck i friskluftsmasken, och motverkar att förorenad luft kommer in i masken. Den skyddar mot fasta partiklar, gaser och ångor. Genom två likadana filer sugs den förorenade luften in och renas, för att sedan transporteras upp till andningsmasken.

Luften förs genom en andningsslang upp till friskluftsmasken. Ett integrerat akustiskt och visuellt larm anger om luftflödet in i huvudtoppen avtar eller om batterinivån blir låg. 


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.