Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är männen mördaren siktade på när flickan dog

Under natten till söndagen sköts en flicka född 2007 vid McDonalds i Norsborg. Polisen uppger att flera kallats till förhör, men än så länge är ingen gripen som misstänkt.
En 18-årig man befann sig vid McDonald´s och en av polisens teorier är att han var en av måltavlorna.Foto: POLISEN
En 21-årig man befann sig vid McDonald´s och en av polisens teorier är att han var en av måltavlorna.Foto: POLISEN
En 12-årig flicka sköts till döds tidigt på lördagsmorgonen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

En 12-årig flicka sköts i helgen till döds vid McDonald´s i Norsborg söder om Stockholm. 

De tilltänkta måltavlorna var två yngre män med gängkoppling, enligt Expressens uppgifter.

Det handlar om en 21-åring och en 18-åring, som båda är dömda för brott.

18-åringen har dömts för att ha hotat andra med pistol. 

Tidigt på söndagsmorgonen svängde en bil där en 18-åring och en 21-åring satt in till McDonald's i Norsborg söder om Stockholm. 

Plötsligt öppnade någon eld inifrån en vit Audi. Bilen kördes ytterligare en sträcka och fler skott avlossades, innan den försvann från platsen, enligt uppgifter till Expressen. 

Efter de två skottserierna låg en 12-årig flicka svårt skadad kvar på platsen. Hennes liv gick inte att rädda. Enligt SVT var flickan ute och gick med sin hund när hon sköts.

”Kända äldre grovt kriminella personer”

En av polisens teorier är att de två männen var de tilltänkta måltavlorna, och att flickan kom emellan. Båda männen kan kopplas till det så kallade Botkyrkanätverket, enligt uppgifter till Expressen. 

Ingen av männen är misstänkta för brott i samband med helgens skjutning, och båda – som bar skyddsvästar – klarade sig såvitt känt oskadda.

Men myndigheter pekade så sent som förra året på att 18-åringen på grund av sitt beteende och ”brottsliga verksamhet” löpte en påtaglig risk att skadas”.

LÄS OCKSÅ: Hans stulna Audi kan ha använts vid flickmordet

Dödshotade tidigare vän

Och i handlingar från i våras framgår att polisen vid ett flertal tillfällen påträffat 18-åringen sent på natten tillsammans med ”kända äldre grovt kriminella personer”. 

Förra året tillbakavisade han kriminella kopplingar med att bara för att ”han vistas på platser där kriminella och polis befunnit sig betyder inte att han umgås med kriminella”.

Han är tidigare dömd för bland annat flera fall av olaga hot och misshandel. Han är även dömd för ett grovt olaga hot. 

I början av 2018 uttalade han dödshot mot bland annat en tidigare vän, och riktade en pistol eller något som ”uppfattades som en pistol” mot honom. 

LÄS OCKSÅ: Gängbråken som skakar Norsborg

Polisen gjorde husrannsakningar 

Själv nekade han. 

– Det låter konstigt. Vart ska en 15-åring fått ett vapen ifrån? Det är inte jag, berättade han för polisen.

Straffet blev skyddstillsyn 

Även den 21-årige mannen förekommer i polisens register. För några år sedan dömdes han för två inbrottsförsök i privatbostäder. Han dömdes även för att vid två tillfällen ha stulit datorer från en skola. 

Straffet blev ungdomstjänst. 

Under söndagen jagade polisen den eller de personer som sköt flickan till döds. Som ett led i jakten gjorde polisen husrannsakningar hos de två männen, enligt uppgifter till Expressen. 

Inrikesministern om dödskjutningen i Norsborg.
Expressens reporter Thea Mossige Norheim har pratat med fickans kompisar som beskriver det hela som en stor sorg.
Expressens reporter Thea Mossige Norheim var på plats i Norsborg dagen efter skjutningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.