Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Madeleines exklusiva inbjudan

Här är Maddes exklusiva inbjudan - med parets monogram.

Här är kortet som just nu skickas ut till de inbjudna gästerna till prinsessan Madeleines och Chris O´Neills bröllop. Kuvertet bär parets nya, gemensamma monogram enligt Svensk Damtidning.

– Det är en lite mer lättsam och avslappnad variant, säger Stefan Bede, talesperson på Svenska heraldiska föreningen.

Nu visas prinsessan Madeleines och Chris O´Neills gemensamma monogram upp. På den exklusiva inbjudan som nu skickas ut till parets bröllop i sommar har kuvertet utsmyckats med symbolen, som är en sammanslutning av de första bokstäverna i parets förnamn: "M" och "C".

Ovanpå är en hertiglig krona placerad - en symbol för prinsessan Madeleine, som är hertiginna över Hälsingland och Gästrikland.

– Det är ett rangtecken. Om Chris O´Neill hade varit av högre rang än Madeleine hade man kanske använt hans krona, om han haft någon i det här sammanhanget, säger Stefan Bede, talesman för Svenska heraldiska föreningen.

Personlig symbol

Sannolikt har symbolen tagits fram i samarbete med statsheraldikern.

– Det är en lite mer lättsam och avslappnad variant, lite mer återhållen och tillgänglig. Den är mycket mer personlig eftersom det är deras initialer. Jag kan tänka mig att man har tagit fram monogrammet enbart för bröllopet, eftersom det just är vad det handlar om. Att de är två nu, säger Stefan Bede.

Kan bli tema

Symbolen kan komma att användas på glas och tygdekorationer till bröllopet i sommar.

– Sedan kanske man kan komma att använda den i andra sammanhang längre fram. Det finns säkert många användningsområden, säger Stefan Bede.

Själva inbjudningskortet, utskickat av riksmarskalken, har en vitpräglad symbol instansad - och på kortet framgår att damer ska vara klädda i balklänning och att herrarna ska bära "civil eller militär högtidsdräkt".

Dörrarna till Slottskyrkan öppnas klockan 14 lördagen den 8 juni. Expressens Johan T Lindwall avslöjade i lördagens tidning flera uppgifter om det kommande bröllopet. Bland annat att paret har bjudit in runt 350 gäster till en privat middag dagen före vigseln, som kommer att äga rum på exklusiva Vinterträdgården på Grand Hôtel i centrala Stockholm.