Här är Maddes exklusiva inbjudan - med parets monogram.
Här är Maddes exklusiva inbjudan - med parets monogram.

Här är Madeleines exklusiva inbjudan

Publicerad

Här är kortet som just nu skickas ut till de inbjudna gästerna till prinsessan Madeleines och Chris O´Neills bröllop. Kuvertet bär parets nya, gemensamma monogram enligt Svensk Damtidning.

– Det är en lite mer lättsam och avslappnad variant, säger Stefan Bede, talesperson på Svenska heraldiska föreningen.

Nu visas prinsessan Madeleines och Chris O´Neills gemensamma monogram upp. På den exklusiva inbjudan som nu skickas ut till parets bröllop i sommar har kuvertet utsmyckats med symbolen, som är en sammanslutning av de första bokstäverna i parets förnamn: "M" och "C".

Ovanpå är en hertiglig krona placerad - en symbol för prinsessan Madeleine, som är hertiginna över Hälsingland och Gästrikland.

– Det är ett rangtecken. Om Chris O´Neill hade varit av högre rang än Madeleine hade man kanske använt hans krona, om han haft någon i det här sammanhanget, säger Stefan Bede, talesman för Svenska heraldiska föreningen.

Personlig symbol

Sannolikt har symbolen tagits fram i samarbete med statsheraldikern.

– Det är en lite mer lättsam och avslappnad variant, lite mer återhållen och tillgänglig. Den är mycket mer personlig eftersom det är deras initialer. Jag kan tänka mig att man har tagit fram monogrammet enbart för bröllopet, eftersom det just är vad det handlar om. Att de är två nu, säger Stefan Bede.

Kan bli tema

Symbolen kan komma att användas på glas och tygdekorationer till bröllopet i sommar.

– Sedan kanske man kan komma att använda den i andra sammanhang längre fram. Det finns säkert många användningsområden, säger Stefan Bede.

Själva inbjudningskortet, utskickat av riksmarskalken, har en vitpräglad symbol instansad - och på kortet framgår att damer ska vara klädda i balklänning och att herrarna ska bära "civil eller militär högtidsdräkt".

Dörrarna till Slottskyrkan öppnas klockan 14 lördagen den 8 juni. Expressens Johan T Lindwall avslöjade i lördagens tidning flera uppgifter om det kommande bröllopet. Bland annat att paret har bjudit in runt 350 gäster till en privat middag dagen före vigseln, som kommer att äga rum på exklusiva Vinterträdgården på Grand Hôtel i centrala Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag