Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Macrons fem största utmaningar

Emmanuel Macron vann det franska presidentvalet.Foto: Dominique Jacovides - Cyril More / /IBL BEST IMAGE
Emmanuel Macron med hustrun Brigitte.Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN

I sitt segertal tackade Emmanuel Macron väljarna och uppmanade dem att "älska Europa".

Men det är ett djupt splittrat land som den nyvalde presidenten nu är satt att styra.

– Jag kommer att slåss med full styrka mot klyftorna som skapas mellan franska väljare. Jag uppmanar er till att älska Frankrike, sa han.

EU-frågan, den ekonomiska politiken och kampen mot terrorism är bara några av hans kommande utmaningar.

Strax efter klockan 20 stod det klart - Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president.

Han var den stora förhandsfavoriten och ser ut att ha fått omkring 65 procent av rösterna.

Men det är ett splittrat land som han nu är satt att styra vilket Macron själv belyste i sitt segertal.

– Jag kommer att slåss med full styrka mot klyftorna som skapas mellan franska väljare. Jag uppmanar er till att älska Frankrike, sa han.

Den nyvalde presidenten gick vidare och slog fast att han som president kommer att försvara Europa. Frankrike ska gå i fronten i kampen mot terrorism, sa han.

– Frankrike ska stå i första linjen i kampen mot terrorism, hemma och internationellt, vi ska föra kampen så länge det behövs.

 

LÄS MER: Platsen för Macrons valvaka utrymd

 

Segertalet gick i linje med den kampanj som Macron har fört under valrörelsen. Nu återstår att se om Macron kan leva upp till folkets förväntningar.

Den nyvalde presidenten betecknar sig själv som ”varken höger eller vänster”. Ett av hans viktigaste vallöften var att reformera den franska ekonomin. Han utlovade kraftiga reformer i eurosamarbetet.

Macron vill även förenkla arbetsmarknaden, bekämpa terrorism, rekrytera fler poliser och omorganisera Säkerhetspolisen, samt få till ett tätare samarbete med Tyskland.

Här är några av valets viktigaste frågor, som nu ser ut att bli den nyvalde presidentens utmaningar att hantera.

 

LÄS MER: Femen demonstrerade mot Le Pen – greps

 

Emmanuel Macron vill reformera eurosamarbetet.Foto: NILS JAKOBSSON

✓EU/HANDEL

Macron vill vara kvar i EU, men reformera eurosamarbetet. Han är generellt för frihandel och vill harmonisera skatter, a-kassa, fortbildning, och minimilön i EU.

Han vill även ha handels-, klimat- och säkerhetsavtal mellan Kina och EU och vill inte se några lättnader i sanktionerna mot Ryssland.

Macron vill även utestänga Storbritannien från EU:s inre, fria marknad.

Nu återstår att se om han kan övertyga Le Pen anhängarna, som generellt är mycket EU-skeptiska, om detta.

Le Pen drev en EU-kritisk kampanj och ville bland annat se en folkomröstning om utträde ur Schengen inom sex månader och - om möjlighet finns - folkomrösta om att lämna unionen.

 

LÄS MER: Macron eller Le Pen? Följ rapporteringen live

 

Macron vill se satsningar på 50 miljarder euro över fem år som ska gå till infrastruktur, miljöinvesteringar och förbättrad effektivitet inom offentlig verksamhet.Foto: Roman Koksarov / AP

✓EKONOMISK POLITIK

Macron vill sänka bolagsskatten från 33 till 25 procent och reformera pensionssystemet utan att höja pensionsåldern eller sänka pensionerna. Han vill även slå ihop de olika systemen för arbetslöshetsförsäkring och sänka arbetsgivaravgifter för låginkomsttagare.

Han vill även göra besparingar i arbetslöshetsersättning och vårdsektor och ge egenföretagare samma rättigheter som andra till arbetslöshetsersättning.

Macron vill även se satsningar på 50 miljarder euro över fem år som ska gå till infrastruktur, miljöinvesteringar och förbättrad effektivitet inom offentlig verksamhet. Han vill även spara i offentlig sektor, arbetslöshetsersättning och vården. Investera i fortbildning.

Det återstår nu att se hur den nyvalde presidenten ska lyckas med detta. Le Pen å sin sida ville sänka inkomstskatter och ge högre bidrag vilket skulle finansieras med minskat fusk inom systemen, förändringar i EU-samarbetet och minskad invandring.

 

LÄS MER: Så säger väljarna: "Invandringen viktigaste frågan"

 

Le Pen drev invandringsfrågan hårt.Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN

✓INVANDRING/INTEGRATION

Macron vill att flyktingfrågor löses på EU-nivå. Asylansökningar ska behandlas inom sex månader. Sekulära principer ska gälla i offentliga sammanhang. Statliga bidrag till arbetsgivare som anställer personer bosatta i socialt utsatta områden.

Invandringen, som har varit en brännhet valfråga, ser ut att fortsätta vara på fransmännens radar. Le Pen drev invandringsfrågan hårt i sin kampanj och vill bland annat begränsa invandringen till 10 000 personer per år. Hon vill även att personer som vistats illegalt i Frankrike inte ska kunna få uppehållstillstånd, inte heller tillgång till grundläggande vård.

 

LÄS MER: Första siffrorna från USA: Macron leder

 

✓SÄKERHET

Macron vill anställa 10 000 fler poliser, bygga 15 000 nya fängelseplatser och öka försvarsbudgeten från 1,8 till 2,0 procent av bnp.

Han vill även ge böter direkt på plats för narkotikabruk och förbjuda gängledare att vistas i vissa områden. Dessutom vill han skapa små, slutna anstalter för radikaliserade individer och upprätta ett europeiskt system för informationsutbyte.

Le Pen å sin sida vill ha 15 000 nya poliser och bygga 40 000 nya fängelseplatser. Hon gick även till val på att utvisa alla utlänningar som har klassats som radikala av säkerhetstjänsten.

Dessutom vill hon avskaffa medborgarskapet för alla som har haft kontakt med jihadiströrelser och upplösa alla organisationer med kopplingar till fundamentalistiska rörelser samt lägga terroristbekämpning direkt under premiärministerns kontroll. Hon vill inte heller att franska försvaret ska inte ta order från Nato.

 

LÄS MER: Jean-Marie Le Pens sågning av dottern

 

Macron vill utveckla vindkraften.Foto: Lasse Svensson

✓MILJÖN

Macron vill skapa jobb genom att bland annat investera inom miljösektorn. Han vill bland annat halvera kärnkraften, utveckla vindkraften och höja skatten på kol, samt se ett minimipris på kol i EU. Macron vill även subventionera köp av nya bilar och satsa på nya smarta ellösningar och kämpa mot slöseri av mat.

Detta står i kontrast till Le Pen som i sin valkampanj drev frågan om att behålla kärnkraften och inte bygga ut vindkraften. Hon vill även se förnybar energi i haven och sänka kostnaderna för bensin och el. Le Pen vill även stoppa alla planer på utvinning av skiffergas och stänga jordbruk i stordrift.

 

LÄS MER: Femen demonstrerade mot Le Pen – greps

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.