Här är lösenorden som du bör undvika

Publicerad
Uppdaterad
"123456" och "password".
Här är de mest populära lösenorden.
Som du bör undvika.
I helgen lyckades hackare komma över användaruppgifter till en miljon läsare av de populära tekniksajterna Gizmodo och Lifehacker.
188 279 av lösenorden publicerades sedan på nätet, och nu har Wall Street Journals teknikblogg Digits sammanställt de mest populära – och därmed även minst säkra – varianterna.

Lösen från filmer

På första plats kommer den föga fantasifulla sifferkoden ”123456”. Plats nummer två tas av ett ord som har den enda fördelen att det är lätt att komma ihåg: ”password”.
Plats tre på listan innehas av ännu en sifferkombination: ”12345678”.
På grund av sajterna teknikinrikning är vissa populära lösenord hämtade från sciencefiction-världen:
”X-files”-agenten Mulder lösen “trustno1” är vanligt, det samma gäller ”thx11383” som tagits från George Lucas dystopiska film med samma namn.
Bland de mer populära lösenorden bland användarna finns också ”monkey”, ”iloveyou” och ”football”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag