Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Löfvens nya fans

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Kvinnliga 55-plussare från medelklassen med jobb.

De svek Håkan Juholt - men har återvänt till Social­demokraterna efter att Stefan Löfven tagit över.

Samtidigt kämpar den nya S-ledaren fortfarande i motvind med de viktiga yngre och välutbildade i storstaden.

- Vi måste tänka att också de yngre framgångsrika i städer ska betrakta oss som ett alternativ, säger Stefan Löfven till Expressen.

I januari, när Håkan Juholt avgick, hade Socialdemokraterna under hans ledning sjunkit till rekordlåga nivåer i opinionen. Från siffror runt 30 procent vid hans tillträde fick partiet 23,9 procent i Demoskops väljarbarometer för januari.

Men efter att Stefan Löfven tog över för nästan tre månader sen har opinionen vänt uppåt igen. I Demoskops aprilmätning fick Socialdemokraterna 34,1 procent - alltså mer än 10 procentenheter mer än när Juholt avgick. Expressen har med hjälp av Demoskop kartlagt vilka väljargrupper det är som har återvänt. Faktum är att han har ökat i alla väljargrupper sedan januari och vunnit ett större förtroende i alla grupperingar.

De har återvänt

Men några grupper utmärker sig. Demoskop pekar ut fem grupper som återvänt till Social­demokraterna om man jämför januarimätningen med april­mätningen:

Väljare över 55 år, från 26 procent till 41 procent.

Kvinnor, från 26 procent till 37 procent.

Förvärvsarbetare, från 21 procent till 34 procent.

Medelinkomst­tagare, från 21 procent till 34 procent.

Boende på mindre ort, från 31 procent till 49 procent.

- Vi har inte byggt någon politik utifrån flera grupper, utan jag är glad ju fler som tycker att social­demokratin är ett bra alternativ, för vi ska vara ett bättre alternativ. Men jag är glad att det är så här. Jag hoppas att fler grupper kommer till. Vi vill vara ett riktigt brett parti, säger Stefan Löfven till Expressen.

Den förvärvsarbetande medelklassen har återvänt, en stor väljargrupp som var viktig för att alliansen skulle vinna valet både 2006 och 2010.

Lockar inte alla väljare

Men Löfven har inte frälst alla. Den växande gruppen yngre, välutbildade storstadsbor har i högre utsträckning valt Stefan Löfven än Håkan Juholt - men ökningen är inte lika stor som i de ovan nämnda grupperna.

Men trots en ökning är utvecklingen inte fullt lika stark som i andra grupper där stödet varit svagt.

- Jag ser dem som en viktig grupp. Vi måste tänka att också de yngre framgångsrika i städer ska betrakta oss som ett alternativ, så jag tycker det är väldigt viktigt att se det. Har du ett bra jobb, du kanske är ingenjör och bor i storstad, så ska du också känna att Socialdemokraterna är en framgång för mig. Det är viktigt, säger Löfven.

Löfven ligger lågt

Stefan Löfven har hållit låg profil och inte uttalat sig särskilt mycket i medierna. Inte heller har han presenterat speciellt mycket konkret politik.

- Demokratin tjänar på att det finns företrädare på båda sidor som folk har förtroende för. Då kan man diskutera sakfrågor i stället för personliga brister, säger Ola Nilsson, 51, informatör från Umeå.

Ett orosmoln för Social­demokraterna, och en förhoppning för alliansen, är att opinionen vänder när Löfven presenterar partiets politik. Så var det för Mona Sahlin.

Statistikunderlaget är för litet för att dra slut­satser om från vilka partier som Löfven har vunnit väljare. Men Moderaterna har tidigare tagit väljare från Social­demokraterna och en tendens är att de väljarna är på väg tillbaka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.