Här är Löfvens brev till Trump och Clinton

Stefan Löfven skickade ett grattisbrev till Trump, som Expressen nu kan visa.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
I Trump-brevet poängterar statsministern det svenska samarbetsavtalet med Nato, bland annat.
Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tidigare har vi kunnat visa det maskade brevet.

Här är utkastet till Stefan Löfvens sekretessbelagda grattisbrev till Donald Trump – och brevet till Hillary Clinton som aldrig skickades.

I brevet till Hillary Clinton konstaterar Stefan Löfven att "det är ett nöje för mig att gratulera". En formulering som saknas i brevet till Donald Trump.

I Trump-brevet poängterar statsministern det svenska samarbetsavtalet med Nato.

I Clinton-brevet konstateras att en kvinnlig president i Vita huset är "en milstolpe för världen".

Stefan Löfvens gratulationsbrev till Donald Trump skickades dagen efter USA-valet, den 9 november.

Statsministern var besviken över valresultatet.

– Jag hade hellre velat se att Hillary Clinton vann valet. Det hade varit betydligt bättre av flera skäl. Men jag har också sagt hela tiden att oavsett vem som vinner valet ska Sverige eftersträva en bra relation med den som blir president, sa Stefan Löfven i en intervju för Expressen.

SEKRETESSBELAGT

Regeringskansliets jurister valde att sekretessbelägga stora delar av Stefan Löfvens brev till Donald Trump. Bland annat styckena om utmaningarna som kräver samarbete mellan Sverige och USA, och resultatet av svenska investeringar i USA.

Här är brevet till Trump.

Innehållet hemligstämplades

Större delen av innehållet i brevet till Donald Trump hemligstämplades och maskerades av regeringskansliets jurister.

Motiveringen: "Vissa uppgifter i brevet rör Sveriges förbindelser med annan stat eller i övrigt annan stat och det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser om uppgifterna röjs. Uppgifterna omfattas därför av sekretess enligt 15 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och lämnas inte ut till dig”.

Men Expressen kan i dag publicera ett utkast till det brev som skickades till Trump – omaskerat.

Tidningen har också tagit del av utkastet till det brev som skulle skickats till Hillary Clinton om hon hade vunnit presidentvalet.

Olika budskap i breven

Breven skiljer såg åt på flera punkter.

I brevet till Hillary Clinton konstaterar Stefan Löfven att "det är ett nöje för mig att gratulera". En formulering som saknas i brevet till Donald Trump. Sveriges nära samarbete med USA värderas högt i båda breven, men i brevet till Clinton konstateras också att det bygger på "delade värderingar och normer".

I brevet till Hillary Clinton skriver statsministern att valet av henne "är en milstolpe för världen", och att han ser fram emot att arbeta med henne och administrationen för att "öka jämställdheten i hela världen".

TYDLIG SKILLNAD.

Utkastet till statsministerns brev till Hillary Clinton skiljer sig på flera sätt från utkastet till brev till Donald Trump. I det första brevet konstaterar Stefan Löfven att "det är ett nöje" att få gratulera. En formulering som inte finns i det andra brevet.

Brever till Hillary Clinton.

I Trump-brevet poängterar statsministern Sveriges samarbetsavtal med Nato och det globala ansvaret för att bekämpa terrorgruppen IS/Daesh. Han skriver också:

"Vi värdesätter vårt samarbete med Förenta staterna om terroristbekämpning och för att bekämpa våldsam extremism."

Säkerhetsrådet i Clintonbrevet

Dessa formuleringar finns inte i brevet till Hillary Clinton. I brevet till henne nämns i stället Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd och förhoppningarna om "ett nära samarbete med USA om flera viktiga frågor på dagordningen".

Stefan Löfven påpekar i Trump-brevet att en av fördelarna med svenska investeringar i USA är att de lett till nya arbetstillfällen i landets samtliga 50 delstater.

Brevet till Donald Trump avslutas med en förhoppning från Stefan Löfvens sida:

"Jag hoppas att Sverige och USA kan bygga vidare på den breda och de omfattande bilaterala relationerna mellan våra två länder."

Den 23 november talade Stefan Löfven med Donald Trump i telefon. Enligt ett pressmeddelande från regeringen bjöds statsministern då in till ett personligt möte under ett kommande besök i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.