Stefan Löfven skickade ett grattisbrev till Trump, som Expressen nu kan visa. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Stefan Löfven skickade ett grattisbrev till Trump, som Expressen nu kan visa. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Stefan Löfven skickade ett grattisbrev till Trump, som Expressen nu kan visa. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
I Trump-brevet poängterar statsministern det svenska samarbetsavtalet med Nato, bland annat. Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNI Trump-brevet poängterar statsministern det svenska samarbetsavtalet med Nato, bland annat. Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
I Trump-brevet poängterar statsministern det svenska samarbetsavtalet med Nato, bland annat. Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tidigare har vi kunnat visa det maskade brevet.Tidigare har vi kunnat visa det maskade brevet.

Tidigare har vi kunnat visa det maskade brevet.

Här är Löfvens brev till Trump och Clinton

Publicerad

Här är utkastet till Stefan Löfvens sekretessbelagda grattisbrev till Donald Trump – och brevet till Hillary Clinton som aldrig skickades.

I brevet till Hillary Clinton konstaterar Stefan Löfven att "det är ett nöje för mig att gratulera". En formulering som saknas i brevet till Donald Trump.

I Trump-brevet poängterar statsministern det svenska samarbetsavtalet med Nato.

I Clinton-brevet konstateras att en kvinnlig president i Vita huset är "en milstolpe för världen".

Stefan Löfvens gratulationsbrev till Donald Trump skickades dagen efter USA-valet, den 9 november.

Statsministern var besviken över valresultatet.

– Jag hade hellre velat se att Hillary Clinton vann valet. Det hade varit betydligt bättre av flera skäl. Men jag har också sagt hela tiden att oavsett vem som vinner valet ska Sverige eftersträva en bra relation med den som blir president, sa Stefan Löfven i en intervju för Expressen.

SEKRETESSBELAGT

Regeringskansliets jurister valde att sekretessbelägga stora delar av Stefan Löfvens brev till Donald Trump. Bland annat styckena om utmaningarna som kräver samarbete mellan Sverige och USA, och resultatet av svenska investeringar i USA.

Här är brevet till Trump.

Innehållet hemligstämplades

Större delen av innehållet i brevet till Donald Trump hemligstämplades och maskerades av regeringskansliets jurister.

Motiveringen: "Vissa uppgifter i brevet rör Sveriges förbindelser med annan stat eller i övrigt annan stat och det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser om uppgifterna röjs. Uppgifterna omfattas därför av sekretess enligt 15 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och lämnas inte ut till dig”.

Men Expressen kan i dag publicera ett utkast till det brev som skickades till Trump – omaskerat.

Tidningen har också tagit del av utkastet till det brev som skulle skickats till Hillary Clinton om hon hade vunnit presidentvalet.

Olika budskap i breven

Breven skiljer såg åt på flera punkter.

I brevet till Hillary Clinton konstaterar Stefan Löfven att "det är ett nöje för mig att gratulera". En formulering som saknas i brevet till Donald Trump. Sveriges nära samarbete med USA värderas högt i båda breven, men i brevet till Clinton konstateras också att det bygger på "delade värderingar och normer".

I brevet till Hillary Clinton skriver statsministern att valet av henne "är en milstolpe för världen", och att han ser fram emot att arbeta med henne och administrationen för att "öka jämställdheten i hela världen".

TYDLIG SKILLNAD.

Utkastet till statsministerns brev till Hillary Clinton skiljer sig på flera sätt från utkastet till brev till Donald Trump. I det första brevet konstaterar Stefan Löfven att "det är ett nöje" att få gratulera. En formulering som inte finns i det andra brevet.

Brever till Hillary Clinton.

I Trump-brevet poängterar statsministern Sveriges samarbetsavtal med Nato och det globala ansvaret för att bekämpa terrorgruppen IS/Daesh. Han skriver också:

"Vi värdesätter vårt samarbete med Förenta staterna om terroristbekämpning och för att bekämpa våldsam extremism."

Säkerhetsrådet i Clintonbrevet

Dessa formuleringar finns inte i brevet till Hillary Clinton. I brevet till henne nämns i stället Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd och förhoppningarna om "ett nära samarbete med USA om flera viktiga frågor på dagordningen".

Stefan Löfven påpekar i Trump-brevet att en av fördelarna med svenska investeringar i USA är att de lett till nya arbetstillfällen i landets samtliga 50 delstater.

Brevet till Donald Trump avslutas med en förhoppning från Stefan Löfvens sida:

"Jag hoppas att Sverige och USA kan bygga vidare på den breda och de omfattande bilaterala relationerna mellan våra två länder."

Den 23 november talade Stefan Löfven med Donald Trump i telefon. Enligt ett pressmeddelande från regeringen bjöds statsministern då in till ett personligt möte under ett kommande besök i USA.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Fler artiklar om Amerikansk politik
Till Expressens startsida

Mest läst i dag