Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är liberalerna som flyttar in i regeringskansliet

Sabuni (L): Därför övertalade jag honom att komma tillbaka.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: ADAM IHSE /TT / TT NYHETSBYRÅN
Malin Strid.
Foto: Liberalerna.
Erik Scheller
Foto: Liberalerna.
Anna Prucha.
Foto: Liberalerna.
Sophia Metelius blir chef för Liberalernas samordningskansli på regeringskansliet.
Foto: Ola Hedin.
1 / 8

Här möts ledarna för regeringens båda samarbetspartier för första gången för en arbetslunch. 

”Extra kul med lunchsamtal med någon som ligger en nära värderingsmässigt”, skriver Annie Lööf (C) om mötet med Nyamko Sabuni (L).

Under onsdagen tog också Liberalerna ett symboliskt stort steg, då fem liberala tjänstemän flyttade in på regeringskansliet.

Annie Lööf publicerar en bild på sig själv och Nyamko Sabuni i sociala medier från dagens lunchmöte.

”Första arbetslunchen med min nya, nära partiledarkollega Nyamko Sabuni, i hur vi ska fortsätta stärka liberala värderingar och göra Sverige bättre”, skriver Centerledaren.

https://twitter.com/annieloof/status/1161967751986126848

Sedan överenskommelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i januari har Centerpartiet och Liberalerna ett nära samarbete med regeringen.

För Nyamko Sabuni och Liberalerna går samarbetet nu in i en ny fas, då partiet har upprättat ett eget kontor inne på regeringskansliet.

Det var under Almedalsveckan som den nyvalda Nyamko Sabuni sade att hon ville se liberaler i regeringskansliet för att säkra att Liberalernas delar i mittenuppgörelsen med regeringen efterföljs. 

Och på onsdagen flyttade fem liberaler in i ett samordningskansli på regeringskansliet. Kansliet leds av Sophia Metelius som chef och Erik Scheller, som bland annat var ungdomsförbundets Lufs kandidat (där han var vice ordförande) till EU-parlamentet 2014, som biträdande chef. Han har tidigare också varit politisk sakkunnig hos Nyamko Sabuni, under hennes tid som integrationsminister. 

Chefen tidigare sakkunnig hos Ullenhag

Sophia Metelius sitter i styrelsen för Liberalerna i Danderyd och har tidigare bland annat jobbat som utredare för Liberalerna, då på områdena migration, integration, miljö- och klimat samt energi. Dessutom har hon tidigare varit politiskt sakkunnig hos integrationsminister Erik Ullenhag, som nyligen förlorade partiledarstriden mot Nyamko Sabuni. 

Tillsammans med Nyamko Sabuni har Sophia Metelius satt ihop den liberala gruppen på regeringskansliet. 

– Vi kommer ju vara en udda fågel här. Det är väldigt speciellt eftersom det inte riktigt har gjorts tidigare. Visst, det har funnits andra tjänstemän än från partier som ingår i regeringen här tidigare, som från Vänsterpartiet. Men det här är en annorlunda konstellation, säger hon. 

Malin Strid, Anna Prucha och Joakim Rönnbäck anställts som politiskt sakkunniga. Anna Prucha har tidigare bland annat varit Jan Björklunds talskrivare och Joakim Rönnbäck har tidigare bland annat arbetat som ledarskribent, så sent som i somras på Expressen och tidigare bland annat för Liberala nyhetsbyrån. 

Malin Strid har jobbat som utredare med bland annat socialpolitik, vård och omsorg samt äldrefrågor som fokusområden. 

Centerpartiet, som också ingår i regeringssamarbetet, har valt att inte ha något samordningskansli.

Sophia Metelius.
Foto: © Ola Hedin

Går hårt ut mot S

Samtidigt går Liberalerna, genom den nygamla ekonomisk-politiska talespersonen Mats Persson, till angrepp mot samarbetspartnern Socialdemokraterna.

I en debattartikel som publicerades i Dagens industri under onsdagskvällen skriver Persson under rubriken ”Socialdemokraterna har fel om svenskt välstånd” att det svenska skattesystemet ”under alltför lång tid har uppmuntrat skuldsättning framför sparande” och att vi i stället ” behöver uppmuntra fler att spara och bygga upp en egen buffert, ett fuck-off-kapital”. 

Mats Persson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

De senaste åren har Socialdemokraterna höjt skatten på sparande. Det är helt fel väg att gå. Liberalerna vill i stället att alla svenskar ska kunna spara upp till 100.000 kronor utan att betala någon skatt på avkastningen. En sådan reform skulle sända en tydlig signal att sparande uppmuntras”, skriver Mats Pers i debattartikeln. 

Detta är Liberalerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.