Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är laget som
ska vinna valet åt S

8 av 15 är stockholmare. Efter ett något uppskjutet val stod det klart vilka som sitter i Socialdemokraternas nya verkställande utskott, VU. Här samlas de för sitt första möte. Sex personer är nya och åtta av dem är bosatta i Stockholmsområdet.
Foto: Jens L'Estrade

GÖTEBORG. Titta noga på det här gänget - flera av dem kan bli ministrar om Stefan Löfven vinner valet.

I så fall blir det gott om stockholmare i regeringen.

Efter att partiet valde nytt VU på S-kongressen är nämligen 8 av 15 medlemmar i utskottet bosatta i Stockholmsområdet.

- Det är dåligt. Partiet måste ha en helhetsbild över hela Sverige, säger Britta Rådström, ordförande för S-kvinnor i Västerbotten.

I går valde S-kongressen i Göteborg ett nytt verkställande utskott.

Egentligen skulle valet ske vid 13.00, men det blev uppskjutet och kom inte i gång förrän efter 15.00. Flera medier rapporterade att förseningen berodde på att man inte kom överens om vilka som skulle sitta i VU.

Vid 14.30-tiden kom beskedet att man utökar antalet platser i VU med en plats. Enligt Carin Jämtin handlade det om att minska arbetsbelastningen och öka bredden av kompetens i VU - inte om att man inte kom överens.

Sex är nya

Sex av personerna som valdes in är nya: LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, skuggfinansministern Magdalena Andersson, HRF:s vice ordförande Therese Guovelin och riksdagsledamöterna Morgan Johansson, Urban Ahlin och Ardalan Shekarabi.

"Jättespännande"

- Det känns jättespännande. Det här är jättestort för mig, säger Shekarabi.

- Det är omtumlande, säger Urban Ahlin.

Med den nya laguppställningen är 8 av 15 ledamöter bosatta i Stockholmsområdet.

Vill ha fler norrlänningar

Det finns personer i partiet som är kritiska mot den fördelningen.

- Det är tråkigt att det bara är Elvy från Örnsköldsvik som representerar oss här uppe. Problemet är att man fortfarande fokuserar på vad som händer kring Stockholmsområdet och andra storstäder i Mellansverige, säger Caisa Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Sorsele.

"Det är dåligt"

Även Britta Rådström, ordförande S-kvinnor i Västerbotten, är kritisk mot Stockholmsdominansen.

- Det är bara Elvy som kommer från norr om Uppsala. Det är dåligt. Partiet måste ha en helhetsbild över hela Sverige. Det får man inte om de flesta kommer från Mellansverige och Stockholm. Då blir det en fokusering på de frågor stockholmarna tycker är viktiga, säger hon.

Samlades

Expressen följde i går med när det nyvalda VU samlades för sitt första möte. Efteråt förklarade S-ledaren hur han ser på att så många i VU bor i Stockholm.

- Många av dem som bor i Stockholm kommer från andra ställen. En person till exempel, han är född i Stockholm, men är uppvuxen i Ådalen och har bott i Örnsköldsvik i ganska många år, sedan flyttade han till Stockholm för några år sedan, säger Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.