Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blasey Ford: ”Jag trodde att han skulle våldta mig”

Domaren Brett Kavanaugh nekar till alla anklagelser. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Senatens juridiska kommitté undersöker ytterligare anklagelser mot Brett Kavanaugh, detta enligt källor till NBC News.

Sedan tidigare har tre kvinnor anklagat den nominerade domaren för sexuella trakasserier och övergrepp – händelser som ska ha skett på 1980-talet.

Under torsdagen vittnar en av dem – Christine Blasey Ford – i senaten: 

”Jag trodde att han skulle våldta mig. Jag försökte ropa efter hjälp”, väntas hon säga, rapporterar AFP med hänvisning till dokument som refereras i amerikanska medier.

Det var i juni som president Donald Trump nominerade domare Brett Kavanaugh till den tomma stolen i USA:s högsta domstol. Strax efteråt lämnades ett anonymt tips in till medier om att Kavanaugh sexuellt förgripit sig på en kvinna under en tonårsfest sommaren 1982. 

För två veckor sedan klev kvinnan fram i rampljuset. 51-årige professorn Christine Blasey Ford berättade då öppet om händelsen i en intervju i Washington Post

Christine Blasey Ford var den första att träda fram med namn och berätta om de påstådda övergreppen.

Enligt henne utspelade sig händelsen i ett sovrum under en fest, där både Ford och Kavanaugh var berusade. Kavanaugh ska enligt Ford ha knuffat ner henne på en säng, försökt slita av hennes kläder och hållit för hennes mun så hon inte kunde skrika. 

 

 

– Jag fruktade att han oavsiktligt skulle döda mig, berättade hon för Washington Post.

När en annan festdeltagare kom och slängde sig på de båda i sängen, kunde hon slita sig därifrån och fly rummet. 

På torsdagen ska Ford berätta om händelsen i senaten. Nu kommer uppgifter i amerikanska medier om vad hon väntas säga, rapporterar AFP. Enligt dokument som refereras av nyhetsbyrån väntas hon bland annat säga att hon ”trodde att han skulle våldta mig” och att hon ”försökte ropa efter hjälp”. Hon beskriver händelsen som något som hon länge varit rädd för att berätta om och att det har påverkat hennes liv.

Trump öppnar för att dra tillbaka nomineringen

På onsdagskvällen öppnade president Trump för att han kan komma att dra tillbaka Kavanaughs nominering om han, efter senatsförhören, tror att anklagelserna stämmer.  

Christine Blasey Fords förberedda berättelse i senaten har publicerats i sin helhet av bland annat Politico. Där berättar hon mer utförligt i sina egna ord om kvällen 1982:

”Jag trodde att han skulle våldta mig. Jag försökte ropa på hjälp. När jag gjorde det, satte Brett sin hand ovanför min mun och försöka hindra mig från att skrika. Det var det som skrämde mig mest, och som har påverkat mitt liv mest.”

 

Ska ha blottat sig för Yale-student

Efter att Ford stigit fram kom snart ytterligare en berättelse om domare Kavanaugh ut. I dag 53-åriga Deborah Ramirez berättade då i magasinet New Yorker att Kavanaugh blottat sitt kön för henne under en fest på Yale University. Händelsen ska ha inträffat runt 1983, då de båda var studenter på universitetet.

Ramirez har dock sagt att hon har minnesluckor från incidenten, och att det "troligtvis" var Kavanaugh som hon minns.

Ramirez har sagt att hon vill att FBI ska öppna en utredning om hennes fall. 

Kavanaugh ska ha blottat sig för Deborah Ramirez under en fest på 80-talet, uppger hon. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Tredje kvinna berättar under ed

På onsdagen trädde en tredje kvinna fram: Julie Swetnick, som undertecknade ett skriftligt uttalande under ed. Uttalandet publicerades senare under dagen på hennes advokat Michael Avenattis Twitterkonto. 

https://twitter.com/MichaelAvenatti/status/1044960428730843136?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1044960428730843136&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fnyheter%2Fvarlden%2Ftredje-kvinna-anklagar-kavanaugh%2F

Julie Swetnick skriver i uttalandet att hon vid flera tillfällen bevittnat Kavanaugh sexuellt trakassera kvinnor under 1980-talet. Samtidigt skriver hon att hon själv blivit drogad och utsatt för en våldtäkt av flera personer där Kavanaugh varit närvarande vid händelsen, men beskriver inte närmare hans inblandning. 

Julie Swetnick har skrivit under ett skriftligt uttalande under ed som vittnar om Kavanaughs sexuella trakasserier. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Kavanaugh nekar till alla anklagelser

Brett Kavanaugh har nekat till alla anklagelser som riktats mot honom, och han kommer själv att delta i förhör i senaten.

– Denna påstådda händelse för 35 år sedan har aldrig inträffat. Alla som kände mig då vet att det inte hänt, och har sagt det. Detta är smutskastning helt enkelt, säger Kavanugh om Ramirez anklagelser enligt CNN

 

 

Flera nya anklagelser mot Brett Kavanaugh

Enligt NBC News undersöker senatens juridiska kommitté ytterligare anklagelser mot Kavanaugh. Enligt kanalen ska kommittén ha ringt och frågat ut Kavanaugh om den nya anklagelsen, som han ska ha nekat till. 

NBC skriver att händelsen ska ha inträffat 1998 utanför en bar i Washington DC, där Kavanaugh ska ha tryckt upp en kvinna, som han då dejtade, mot en vägg och tafsat på henne. Åtminstone fyra personer ska ha bevittnat händelsen.

Brett Kavanaugh nekar till dessa anklagelser, som ska ha framkommit i ett brev skickat till Colorados senator Cory Gardner.

– Det handlar om ett anonymt brev om en anonym person och en anonym vän. Det är löjligt, säger Kavanaugh i samtalet, enligt CNN. 

I samma samtal ska Kavanaugh ha fått frågor om ett påstått övergrepp ombord på en båt år 1985, något han också nekar till.