Foto: All Over Press
 Foto: All Over Press

Här är Kungens
tal - ord för ord

Publicerad

Normalt sker en konselj bakom lykta dörrar. Men jag tänkte att det här är ett stort ögonblick för mig, för familjen och framför allt självklart för kronprinsessan med prins Daniel och även för svenska folket.

Vi har, Sverige och svenska folket och för kungafamiljen, blivit lyckligt betjänta av en ny liten prinsessa, som ni alla förstås har uppfattat det senaste dygnet. Och det är självklart som pappa kungen, nybliven morfar, väldigt, väldigt stort och spännande.

Och jag tror även att alla i kungafamiljen har sett fram emot det här under en lång tid.

Jag har meddelat regeringen tidigare, hertiginnans kommande landskap. Och vi har kommit överens om det i familjen och det blir Östergötland.

Ett fint landskap som jag har besökt många, många, många gånger och sätter stort värde på. Och jag är övertygad om att hertiginnan i framtiden kommer att göra sitt yttersta och ta åt sig Östergötland till sitt hjärta i framtiden. Men det kommer att ta lite tid. Så ni får vänta på det.

Sedan kommer vi till hertiginnans namn. Det är alltid så att det är väldigt trevligt att se att det är så många som vill vara med och komma med goda råd på så många namn. Jag har inte kunnat låta bli att uppfatta detta i media.

 

Det är ett namn som ligger kronprinsessan och familjen väldigt varmt om hjärtat. Hennes tilltalsnamn, första namnet alltså, Estelle. Sedan blir det förstås Silvia, självklart Ewa och sedan Mary.

Och vi har fått en liten prinsessa, Estelle, i Sverige. Det ska vi alla, och framför allt jag och familjen, vara väldigt glada och lyckliga för. Men framför allt, kronprinsessparet är kolossalt glada och lyckliga. Familjen var där i går kväll, självklart, och besökte, och även prins Carl Philip självklart också. Och vi hade en trevlig gemenskap tillsammans med den nya familjemedlemmen.

 

Hon är väldigt söt och betedde sig precis som man ska göra och allt vad det innebär. Så det var en lycklig stund för oss hela familjen och jag hoppas, som prins Daniel sa i något sammanhang, att de som alla nya barnfamiljer ska få en tid tillsammans och njuta av sitt barn på rätt sätt. Och det hoppas vi, att alla kan förstå deras önskan om detta. Och med det är den här kungörelsen avslutad. Jag tackar för det och bjuder in regering på lunch.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag