Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är kungens oväntade resa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kungen gör sitt första statsbesök i Bhutan.
Foto: Charles Hammarsten/Ibl Bildbyrå
Kungaparet i Bhutan på sitt bröllop 2011.
Foto: Kevin Frayer/AP

Den kungliga inbjudan anlände till hovet i mars.

Nu åker kungen och drottningen till Bhutan på årets första officiella statsbesök.

– De har varit där förut och vandrat, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Det svenska kungaparet har haft en intensiv familjevår där de fått två nya barnbarn samtidigt som kungen firat sin 70-årsdag i dagarna tre.

Om bara tre veckor är det dessutom dags för dop av prins Oscar, där en rad utländska hedersgäster deltar.

Men det hindrar inte kungen och drottningen från att hinna med sina officiella plikter.

När de i mars blev inbjudna till ett statsbesök i Bhutan av landets unga kungafamilj, som nyligen fått sitt första barn, tackade de ja till att åka dit under ett tre dagar långt besök med start onsdag 8 juni.


LÄS OCKSÅ: 17 ovanliga saker du bör veta om konungariket

Tas emot av kungen

Även representanter från regering och näringsliv kommer delta i besökt.

– Ett statsbesök handlar om att utrikesdepartementet har en önskan om att åka till det här landet och självklart deltar kungahuset, säger Margareta Thorgren.

Kungaparet kommer att tas emot av landets kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck vid en officiell ceremoni. De följande dagarna ska de besöka olika kända platser som tempel och kloster samt olika projekt på landsbygden.

– Det är ett väldigt vackert och spännande land, säger Boel Lindbergh, chef för UD:s internationella presscenter, som nyligen är hemkommen från Bhutan efter att ha gjort ett förberedande besök i landet.

Bhutan är ett av världens mest isolerade länder och man tar bara emot ett begränsat antal turister varje år för att inte riskera att förstöra landets kultur.

Ett av de mest isolerade länderna

Trots det är det här inte första gången som kungen och drottningen besöker det bergiga lilla kungadömet. Kungaparet var även där på en inofficiell resa 1993 då de bland annat ägnade sig åt vandring i de spektakulära bergen.

– De träffade även den dåvarande kungen vid det besöket, säger Margareta Thorgren.

Diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Bhutan upprättades 1985. Statsbesöket är enligt utrikesdepartementet ett tillfälle att ytterligare stärka de politiska, ekonomiska och kulturella banden mellan länderna som har flera beröringspunkter, bland annat engagemanget för klimat, miljö och hållbar utveckling.


LÄS OCKSÅ: Här är filmen från kungens stora 70-årsfest

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.