Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är kungabarnens miljonklipp på börsen

<p><strong>Kronprinsessan Victoria Äger aktier i: </strong>Ericsson, H&amp;M, Investor, Latour, Lundbergsföretagen, SEB, SHB, SKF. Värde: 10,34 miljoner kronor.</p>
Foto: /All Over Press
<p><strong>Prinsessan Madeleine Äger aktier i: </strong>Ericsson, H&amp;M, Investor, Latour, Lundbergsföretagen, SEB, SHB, SKF. Värde: 8,9 miljoner kronor.</p>
Foto: Sven Lindwall
<p><strong>Prins Carl Philip Äger aktier i:</strong> Ericsson, H&amp;M, Investor, Lundbergsföretagen, Melker Schörling AB, SEB, SHB, Skanska, SKF. Värde: 11,25 miljoner kronor.</p>
Foto: Alexander Donka
<p><strong>Drottning Silvia:</strong> Har inget känt aktieinnehav, enligt Expressens granskning som gjordes 2013. Kung Carl Gustaf Äger aktier i: Atlas Copco AB, Ericsson, Investor, SEB, Skanska och SKF. Värde: 58,36 miljoner kronor.</p>
Foto: /All Over Press

Kungabarnens förvaltningsbolag Gluonen gjorde ett kanonresultat i fjol.

Vinsten fyrdubblades jämfört med året före.

I dag finns det tillgångar på runt 22 miljoner kronor i bolaget.

Experten: Kungabarnen ser ut att ha goda rådgivare

Claes Hemberg.

Gluonens positiva resultat får Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank, att fundera över om kungabarnen kanske äger aktier i USA-bolag.

– De som har ägt aktier utanför Sverige, till exempel USA, har lyckats bättre än medelsvensken.

Hans analys är att kungabarnen ser ut att ha goda ekonomiska rådgivare.

– Rådgivarna verkar göra sitt jobb. Gluonen gör både offensiva och långsiktiga investeringar. De har gjort bättre ifrån sig än andra som sparar på egen hand, säger Claes Hemberg.

Om kungabarnen inte redan i dag äger aktier i Kinnevik råder Claes Hemberg dem att fundera över om det inte kan vara dags att göra ett förvärv.

– Kungafamiljen har ju en förkärlek för Wallenberg genom att ha SEB private banking som bank och äga aktier i Investor. Men jag råder dem att tänka bredare. Det kan vara bra att investera i andra familjer. Med Kinnevik får de ägande i ett lite mer modernt bolag, säger han.

Victoria, Madeleine och Carl Philip har stora privata börsportföljer med innehav för åtskilliga miljoner kronor. Men de har också det gemensamma bolaget Gluonen som förvaltar värdepapper.

Bolagets förvaltare har satsat större delen i stora, kända svenska solida företag inom tillverkning och export.

Det ser ut att ha fungerat.

Stockholmsbörsens uppgång för storbolagsindex blev nämligen 9,9 procent för 2014.

Placeringsstrategin verkar vara trygga, långsiktiga innehav utan att förivra sig när marknaden gungar.

Resultatet efter finansnetto blev 1,6 miljoner kronor jämfört med drygt 430 000 kronor för 2013, visar den purfärska årsredovisningen.

Resultatet efter skatt blev 1 253 722 kronor. Den summan stannar i bolaget utan att prinsessan Madeleine, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip tar ut någon utdelning.

Det fria kapitalet är nu 13 150 180 kronor.

Kungen är också framgångsrik

Även kungen har ett bolag, Bensor AB, som äger och driver Sollidens slott och Stenhammars godsförvaltning. Förra året fanns 13,3 miljoner kronor i kassan.

Jan Lindman är överintendent och ekonomichef på Hovet.

Han gläds åt förra årets goda resultat i Gluonen och förklarar framgången med långsiktigt ägande i stora, välkända svenska bolag som också har haft god ekonomisk utveckling.

– De företagen har varit framgångsrika i att utveckla sina affärer. Sedan har den svenska börsen gått bra, vilket reflekteras i resultatet. Resultatet påverkas också av att reavinsterna är olika år från år beroende på vilka aktier man sålt.

Silvia äger inga aktier

Vilka aktier kungabarnen har sålt av vill inte Jan Lindman kommentera, med motiveringen att det handlar om privatekonomi.

Kungabarnen har inte funderat på att köpa aktier i svenska tillväxtföretag?

– De gör det genom att investera i välkända investmentbolag, de i sin tur har inslag av investering i utvecklingsföretag.

Enligt en genomgång som Expressen gjorde 2013 visade det sig att drottning Silvia inte äger aktier. Exakt hur det förhåller sig, vill inte Jan Lindman kommentera.

– Nej, jag passar på den frågan.

Fotnot: Uppgifterna om familjens privata aktieinnehav är offentliga. De kommer från aktieböckerna hos Euroclear, tidigare Värdepapperscentralen och inhämtades september 2013.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.