Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är kontroversiella sajten Lexbases plan

ÄGARNA. Lexbases grundare Jonas Häger och styrelseordföranden Magnus Gröndal planerar att hänga ut prickade läkare och tandläkare.
Foto: Suvad Mrkonjic

Den kontroversiella sajten Lexbase är tillbaka.

Nu kan Expressen avslöja att företaget planerar att hänga ut läkare och tandläkare som prickats av HSAN.

Samtidigt berättar ägarna att de dragit in miljoner på den kritiserade verksamheten.

- Vi tjänade 1,8 miljoner under de första dygnen, säger Lexbases grundare Jonas Häger.

Det har snart gått ett halvår sedan Lexbase lanserade den kritiserade sajten där dömda brottslingar och personer inblandade i tvistemål hängdes ut med namn och adress och en markering på en karta så det var lätt att hitta dem.

Den kontroversiella verksamheten kritiserades omedelbart av både myndigheter och privatpersoner, och frontfigurerna i företaget fick ta emot en stor mängd hot.

Efter bara några dagar tvingades sajten stänga ner - men i mars kom Lexbase tillbaka och sedan maj finns företaget på internet med sin kritiserade kartfunktion. Och nu är verksamheten i full gång igen.

Expressen har träffat ägarna - styrelseordförande Magnus Gröndal och grundaren Jonas Häger - för en exklusiv intervju på företagets nya kontor i centrala Stockholm.

Finns själv på kartan

Magnus Gröndal och Jonas Häger avslöjar att de planerar att utöka verksamheten genom att lansera en ny tjänst där tandläkare och läkare som prickats för misstag i tjänsten ska hängas ut.

- Vi ska publicera beslut från HSAN. Sen har vi också planer på att publicera beslut från Allmänna reklamationsnämnden, säger Magnus Gröndal.

Handlingarna är - liksom de tidigare publicerade domarna - offentliga handlingar som Lexbase på det här sättet ger allmänheten enklare tillgång till.

Många av de personer som hittills hängts ut av Lexbase har anmält företaget till justitiekanslern, och hävdar att de på det här viset blir straffade på nytt.

"Blir inte straffade en gång till"

Men det är inte något som berör vare sig Jonas Häger eller Magnus Gröndal.

- De kan inte säga att de tycker... jo de kan säga det... men de blir inte straffade en gång till. Offentlighetsprincipen är inget straff, säger Magnus Gröndal.

Han fortsätter:

- Jag förstår frågeställningen men jag har svårt att se det som ett straff. Jag själv förekommer i registret - mitt hus är markerat på kartan efter en fortkörning.

De allmänna handlingarna har inneburit en stor vinst för företaget. Jonas Häger medger att de tjänat miljontals kronor:

- Vi drar inte in lika mycket nu som under de första dygnen. På två och ett halvt dygn fick vi in mellan 1,8 och 1,9 miljoner kronor, säger han.

Den nya styrelseordföranden Magnus Gröndal - en före detta advokat som var en av männen i riskkapitalbolaget Ekstranda, vars huvudägare då var H&M-arvingarna Stefan och Jan Bengtsson - tjänar sedan tidigare omkring en miljon kronor om året. Han är försiktigare i sina uttalanden om Lexbase inkomster:

- Vi berättar inte vad vi tjänar, men jag har i varje fall inte höjt min lön sen tidigare, säger han.

Hemlig finansiär

Magnus Gröndal äger tio procent av aktierna i Lexbase, övriga 90 procent ägs av Jonas Häger. Ända sedan företaget lanserade sin sajt har det förekommit uppgifter om en hemlig finansiär i bakgrunden som inte vill skylta med sitt namn.

Bland annat har den svenska företagaren Victor Reynolds, numera boende i S:t Petersburg, pekats ut. Han dementerar dock dessa uppgifter:

- Jag har inga ägarförhållanden i Lexbase, jag sitter inte i styrelsen. Jag känner däremot Jonas Häger och Magnus Gröndal och jag har varit behjälplig med kontakter, säger Victor Reynolds.

"Sliter som ett svin"

Det har även förekommit spekulationer om att Jonas Häger enbart är en så kallad målvakt för Lexbase och i realiteten inte har något inflytande över verksamheten.

- Det är oförskämt, han är här varje dag. Jobbar och sliter som ett svin, har designat hemsidan... det är otillständigt att påstå något sådant, säger Mikael Gröndal.

Samtidigt håller sig Jonas Häger hela tiden i bakgrunden under intervjun, ger korta svar och tittar emellanåt osäkert på Gröndal. Han beskriver svävande sina dagliga arbetsuppgifter:

- Mycket administrativt, mycket fakturor att betala, fila på nya idéer och nya layouter.

Livstidsdomar försvinner inte

Det är ingen tvekan om vem som bestämmer i Lexbase. När företaget beslutade hur länge de domar som redan i nuläget publiceras på sajten ska vara kvar - en fortkörning tas bort efter fem år, brott som har ett straffvärde på mer än två år är kvar i 20 år medan livstidsdomar aldrig försvinner - var diskussionen obefintlig.

Vem bestämde dessa regler?

- Det gör jag. Jag har kommit fram till att detta är rimligt, säger Mikael Gröndal.

Rätt eller fel att en sajt som Lexbase finns – vad tycker du?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.