Surfandet i mobiltelefoner ökar stadigt i hela landet, visar ny statistik. Foto: Thinkstock
Surfandet i mobiltelefoner ökar stadigt i hela landet, visar ny statistik. Foto: Thinkstock

Här är kommunerna som mobilsurfar mest

Publicerad

Åre, Härjedalen och Grästorp - vad de har gemensamt?

Det är kommunerna som mobilsurfar mest enligt statistik som Telenor har tagit fram.

Samtidigt ökar surfandet stadigt i mobiltelefoner i hela landet - där rörligt material ökar starkt.

– Mobilen börjar bli en riktigt bra källa för att titta på tv och film som den inte var för bara ett par år sedan, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor.

Surfandet ökar stadigt i landets mobiltelefoner. Enligt statistik som Telenor tagit fram baserat på sina kunder i Sverige har mobilsurfandet ökat med 50 procent det senaste året. Åreborna ligger i topp bland de kommuner som surfar mest i mobilen och med ett surfande på 108 procent över rikssnittet. Tätt efter följer Härjedalen, Grästorp och Ljusdal.

Förändrade vanor

Patrik Nilsson är nätexpert på Telenor och tror att ökningen i de här områdena beror på sämre tillgång på fasta uppkopplingar i kombination med att nätet 4G-nätet byggts ut. Samtidigt ser Telenor en törst för snabbare mobilsurf och generellt tror Nilsson att mobilsurfandet ökar i takt med att vanorna förändras.

– Man skaffar sig en vana att titta på sociala medier, tv och film hemma via den fasta uppkopplingen, så tar man med sig den vanan när man är ute och rör på sig, säger Nilsson.

Mer rörligt i mobilen

Ett annat trendbrott han ser i mobilsurfandet är att fler använder mobilen för att titta på rörligt material.

– Mobilen börjar bli en riktigt bra källa för att titta på tv och film som den inte var för bara ett par år sedan. År efter år ökar andelen rörligt material och vi ser en stadigt uppåtgående trend av alla playtjänster. Nyligen såg vi även ett nytt format i form av 360-graders film på Facebook där mobila enheter erbjuder en rikare upplevelse än andra skärmar.

Statistiken är baserad på Telenors kunder i Sverige sett till snitt i förhållande till invånarantal. En jämförelse har gjorts mellan oktober 2014 och oktober 2015.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag