Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är kommunerna som mobilsurfar mest

Surfandet i mobiltelefoner ökar stadigt i hela landet, visar ny statistik. Foto: Thinkstock

Åre, Härjedalen och Grästorp - vad de har gemensamt?

Det är kommunerna som mobilsurfar mest enligt statistik som Telenor har tagit fram.

Samtidigt ökar surfandet stadigt i mobiltelefoner i hela landet - där rörligt material ökar starkt.

– Mobilen börjar bli en riktigt bra källa för att titta på tv och film som den inte var för bara ett par år sedan, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor.

FAKTA

De 10 kommuner som surfar mest.

Åre

Härjedalen

Grästorp

Ljusdal

Ronneby

Lysekil

Svalöv

Ljusnarsberg

Älvdalen

Öckerö

Statistiken är framtagen av Telenor och baseras på Telenors kunder i Sverige i jämförelse mellan oktober 2014 och oktober 2015.

Surfandet ökar stadigt i landets mobiltelefoner. Enligt statistik som Telenor tagit fram baserat på sina kunder i Sverige har mobilsurfandet ökat med 50 procent det senaste året. Åreborna ligger i topp bland de kommuner som surfar mest i mobilen och med ett surfande på 108 procent över rikssnittet. Tätt efter följer Härjedalen, Grästorp och Ljusdal.

Förändrade vanor

Patrik Nilsson är nätexpert på Telenor och tror att ökningen i de här områdena beror på sämre tillgång på fasta uppkopplingar i kombination med att nätet 4G-nätet byggts ut. Samtidigt ser Telenor en törst för snabbare mobilsurf och generellt tror Nilsson att mobilsurfandet ökar i takt med att vanorna förändras.

– Man skaffar sig en vana att titta på sociala medier, tv och film hemma via den fasta uppkopplingen, så tar man med sig den vanan när man är ute och rör på sig, säger Nilsson.

Mer rörligt i mobilen

Ett annat trendbrott han ser i mobilsurfandet är att fler använder mobilen för att titta på rörligt material.

– Mobilen börjar bli en riktigt bra källa för att titta på tv och film som den inte var för bara ett par år sedan. År efter år ökar andelen rörligt material och vi ser en stadigt uppåtgående trend av alla playtjänster. Nyligen såg vi även ett nytt format i form av 360-graders film på Facebook där mobila enheter erbjuder en rikare upplevelse än andra skärmar.

Statistiken är baserad på Telenors kunder i Sverige sett till snitt i förhållande till invånarantal. En jämförelse har gjorts mellan oktober 2014 och oktober 2015.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!