Här är Kent Ekeroths skandalliv inom SD

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth har flera gånger tidigare varit inblandad i krogincidenter.
Foto: Sven Lindwall

Kent Ekeroth är en av Sverigedemokraternas mest kontroversiella politiker.

Han har klarat sig igenom järnrörsskandalen, utfall på Twitter, sin dolda roll bakom hatsajten Avpixlat och otaliga krogincidenter.

Nu har SD-ledaren Jimmie Åkesson - än en gång - uppmanat sin partikollega att ta "timeout".

– Han har inte motsatt sig det, säger SD-ledaren om uppmaningen om "timeout".

Nattens bråk utanför nattklubben Solidaritet nära Stureplan i centrala Stockholm är inte första gången som Kent Ekeroth är inblandad i krogincidenter. Listan börjar bli lång:

* I januari i år ska en kvinna ha slängt en drink på honom på en krog i Stockholm.

* Sommaren 2015 blev han utslängd från krogen Riche nära Stureplan.

* I februari 2015 hällde en kvinna en drink över bland andra Ekeroth på en Stockholmskrog.

* I början av 2014 blev han under stor uppståndelse utslängd från Stureplanskrogen Nosh & Chow i Stockholm och samma år blev det tumult när han besökte en bar i Halmstad.

Men den mest ökända festkvällen - och som gjorde Kent Ekeroth känd för den breda massan – var järnrörsskandalen som Expressen kunde avslöja hösten 2012. Det var just Ekeroth som filmade den festnatten - som skedde i början av juni valåret 2010 – med sin mobilkamera. På filmen fastnade hans partikamrat Erik Almqvists rasistiska utfall mot komikern Soran Ismail och hur han avfärdade en ung kvinna med ordet "hora".

Men Ekeroth var inte passiv under järnrörsnatten.

"Jag gör vad fan jag vill!"

Precis som Erik Almqvist - och järnrörsnattens tredje huvudperson från SD, Christian Westling - så plockade Kent Ekeroth också upp ett järnrör efter att bråk med en ensam berusad ung man. Han skrek då med järnröret i ena handen och mobiltelefonen i andra:

– Vi försvarar oss! Vi försvarar oss!

Tidigare under kvällen hade Ekeroth också knuffat in en ung kvinna i en bil samtidigt som han skrek:

– Jag gör vad fan jag vill!

Trots järnrörsbeväpningen och knuffen mot den unga kvinnan klarade sig Kent Ekeroth kvar i partiet medan hans partikollega Erik Almqvist först blev av med sina förtroendeposter och sedan "köptes ut" av partiet från riksdagen genom ett mångmiljonkontrakt med partiets mediebolag Samtid & Framtid.

Ekeroths enda näsbränna efter skandalen blev att han fick ta "timeout" från justitieutskottet och rollen som partiets rättspolitiske talesman. Men "timeouten" var mest på papperet. En genomgång av lagda riksdagsmotioner efter järnrörskandalen och fram till valet 2014 visar att han fortsatte att vara partiets mest drivande rättspolitiker - även om han inte utåt sett hade rollen som talesman.

Ekeroth förklarade under järnrörsskandalen att han plockat upp järnröret eftersom att de känt sig hotade av den berusade mannen som Almqvist tjafsat med tidigare under kvällen - men hans egen film visade sedan hur de skrattade bort honom.

Men Ekeroth fick stanna kvar - och sedan också komma tillbaka officiellt som rättspolitiker för partiet.

Fester i riksdagslägenheterna

Avslöjandet om järnrörsskandalen kom efter flera alkoholrelaterade incidenter med sverigedemokrater efter deras riksdagsinträde 2010. Våren 2011 kunde Expressen också berätta om att flera riksdagsledamöter från andra partier vittnat om högljudda fester i riksdagslägenheter - de skattefinansierade övernattningslägenheterna i centrala Stockholm som ledamöterna får bo i gratis - kopplade till Sverigedemokraterna.

Den som pekades ut som ett nav i festerna var: Kent Ekeroth.

"Jag har inte fått någon erinran från hyresvärden att det skulle förekomma otillåtna ljudnivåer. Mina grannar har all möjlighet att föra fram formella klagomål till hyresvärden - något sånt har dock mig veterligen ej skett", skrev han i ett mejl till Expressen då.

Från SD viftade man då bort kritiken och svarade att ledamöter från andra partier också hade betett sig illa. Än en gång fick Ekeroth stanna kvar på sina förtroendeposter.

Men skandalerna runt Ekeroth har inte bara varit kopplade till fester. Inte sällan har de rört hans sätt att föra ut politik på nätet.

Redan 2006 blev han omskriven efter att svenska ambassaden i Israel avbrutit hans praktikplats. Då hade han på sin blogg liknat invandringen vid hiv:

"Problemet kan liknas vid hiv; det är inte hiv-viruset som dödar, utan förkylningen kroppen inte kan bekämpa. På samma sätt är det med Europa. Eftersom vi har blivit så svaga lyckas vi inte hindra massimmigrationen som liksom förkylningen kommer att bryta sönder våra samhällen", skrev han då på sin blogg.

Efterspelet till blogginlägget stannade inte vid den förlorade praktikplatsen. Justitiekanslern kom fram till att det var fel att sparka ut Ekeroth - och SD-politikern fick ett skadestånd på 30000 kronor.

Expressens reporter David Baas intervjuar Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.
Foto: Olle Sporrong

Viktig roll för Avpixlat

Bloggen har på senare år inte varit den viktigaste politiska nätkanalen som Kent Ekeroth haft inflytande över. Efter valet 2010 när den tidens största hatsajt, Politiskt inkorrekt, lades ned, var Ekeroth en central person i att möjliggöra efterföljaren Avpixlat. Avpixlat har sedan starten blivit en av de mest tongivande hatsajterna och ett tillhåll för rasistiska och hatiska kommentarer. Expressen har i flera omgångar kunnat avslöja hur SD-politiker uttryckt sig hatisktsajter som just Avpixlat.

Under lång tid förnekade Sverigedemokraterna och Kent Ekeroth koppling till Avpixlat men sedan avslöjades det att Ekeroth hjälpt till med donationskonton till hatsajten - och sommaren 2013 kunde Aftonbladet också avslöja att Ekeroth hade en närmast arbetsledande roll för sajten.

Men Ekeroth har också gjort sig känd för sin hårda ton i sociala medier, nu senast när han fanns bland de SD-politiker som hånat och spridit osanning om en 15-årig kille som varit med i en TV4-sändning. Inte heller det har påverkat Kent Ekeroths centrala roll i partiet - som drivande bakom SD:s rättspolitik - men efter övervakningskamerabilderna från nattens bråk utanför nattklubben Solidaritet tvingas han nu ta "timeout". Än en gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.