Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Kent Ekeroths nya liv - i Budapest

I maj 2013, ett halvår efter järnröskandalen,besökte SD-toppen Björn Söder Erik Almqvist i Budapest.
I handlingar från ungerska bolagsverket framgår att Erik Almqvist är registrerad i Ekeroths företag.
Expressens David Baas i Budapest.
Foto: SVEN LINDWALL
På en central adress i Budapest ligger lägenheten där Ekeroths bolag är registrerat. I porten står namnet Ekeroth.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
SD-toppen Mattias Karlsson besökte Erik Almqvist i Budapest i maj 2014. Almqvst har fungerat som inofficiell rådgivare åt Karlsson.
1 / 10

Här är Kent Ekeroths nya liv - i Budapest.

Expressen kan nu avslöja hur SD-ledamoten skaffat boende och startat bolag i Ungerns huvudstad.

Till sin hjälp har han tagit förre SD-toppen Erik Almqvist - Budapestbo och kollega från järnrörsskandalen.

– Jag tänker inte gå in på personliga detaljer, säger Kent Ekeroth.

I morgon avgörs Kent Ekeroths politiska öde. Sverigedemokraterna håller valkonferens i Nacka och ska då spika sin riksdagslista. Partiets valberedning meddelade för drygt tre veckor sedan att Ekeroth inte finns med bland de 60 toppkandidaterna till riksdagen i valet i höst.

Ekeroths hopp hänger nu på en alternativ riksdagslista som väntas läggas fram på valkonferensen. Där finns han och bland andra den förre partiledaren Mikael Jansson med.

Men Expressen kan nu berätta att Kent Ekeroth har förberett ett liv utanför riksdagen.

På en central adress i Budapest ligger lägenheten där Ekeroth bolag är registrerat. I porten står namnet Ekeroth.
Foto: SVEN LINDWALL

Förra året registrerade han bolaget ALTM Consulting i Ungern. Bolaget är registrerat i en lägenhet i ett bostadshus i centrala Budapest. I porten i huset står Kent Ekeroths mammas namn på lägenheten.

Uppgifter från ungerska bolagsverket visar att ALTM Consulting ska ägna sig åt konsultverksamhet inom ledarskap men också tidnings- och tidskriftpublicistik, förlagsutgivning, nyhetsbyrå- och reklambyråverksamhet.


LÄS MER: Kent Ekeroths rädsla efter SD-skandalerna 


Den andre järnrörsmannen med i bolaget

I de ungerska handlingarna framgår också att Ekeroths partikollega Erik Almqvist är medregistrerad på bolaget - som förvaltare. Expressen kunde redan våren 2013 avslöja att Erik Almqvist emigrerat till Budapest efter att partiet köpt ut honom från riksdagen med ett konsultavtal med partitidningen Samtiden på nästan fyra miljoner kronor inklusive moms.

Erik Almqvist beväpnar sig med ett järnrör under en utekväll valåret 2010. Kent Ekeroth filmade och plockade själv också upp ett rör.

Almqvist lämnade då riksdagen efter att Expressen avslöjat hur han uttryckt sig rasistiskt och kvinnofientligt under en utekväll i centrala Stockholm där han också beväpnade sig med järnrör. Med under järnrörskvällen var Kent Ekeroth, som filmade sin och partikamraternas framfart. Förutom att själv också plocka upp ett järnrör knuffade Ekeroth in en kvinna i en bil samtidigt som han skrek "jag gör vad fan jag vill!".

Dokumentet. I handlingarna från ungerska bolagsverket framgår att Erik Almqvist är registrerad i Ekeroths företag.

Erik Almqvist skriver nu i ett mejl till Expressen om sin roll i Ekeroths bolag:

"Jag har i praktiken ingen roll, funktion eller inflytande över Kents bolag."


LÄS MER: Kent Ekeroth petas från SD:s riksdagslista


Kent Ekeroth har vid flera tillfällen hyllat den politiska regimen i Ungern - en regim som fått stark internationell kritik för inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter. I mitten av februari tackade Ekeroth Ungerns premiärminister Viktor Orbán under den utrikespolitiska debatten i riksdagen. Han kallade bland annat Orbán för "den främste statsledaren i världen just nu":

– Ärade minister Viktor Orbán stort tack för att du står upp för Europa, sade Ekeroth från riksdagens talarstol.

Anna Hagwall, utesluten SD-politiker med koppling till Ungern.
Foto: SVEN LINDWALL

”Jag gillar Ungern”

När Expressen träffar Ekeroth i riksdagen vill han inte prata om sin etablering i Ungern:

Jag har sett att du har registrerat ett bolag i Ungern. Kan du berätta om det?

– Nej, det kan jag inte.

Varför har du registrerat det i Ungern och inte i Sverige?

– Därför att jag gillar Ungern.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth har etablerat sig i Ungern. Expressen kan avslöja att han bildat bolaget ALTM Consulting, som är registrerat i en lägenhet i centrala Budapest. När han får frågor om bolaget och lägenheten i Ungern vill han inte svara: ”Jag tänker inte gå in på personliga detaljer.”
Foto: Sven Lindwall

När Expressen visar Ekeroth de ungerska bolagshandlingarna där Erik Almqvists namn står med vill han inte heller berätta om dennes roll i bolaget:

– Jag vet inte. Jag kan inte ungerska. Tyvärr.

Det här bolaget är registrerat i en lägenhet i centrala Budapest där din mammas namn står. Är det hennes lägenhet eller din lägenhet?

– Jag tänker inte gå in på personliga detaljer om vem som äger vad.

Du kunde registrera bolaget på den adressen.

– Jojo, men det är inget som är konstigt med det. Men jag behöver inte berätta alla mina privata detaljer, vad jag gör eller inte gör i Ungern, säger Ekeroth.


LÄS MER: 13 SD-bråk som plågar Åkesson


Fler SD:are med Ungernkoppling

Ekeroth och Almqvist är inte de enda sverigedemokrater med koppling till Ungern. Kent Ekeroths tvillingbror Ted Ekeroth, som lämnat sina politiska uppdrag för SD, driver också ett bolag i Ungern, vilket tidningen ETC berättade förra året.

En annan person med koppling till landet är riksdagsledamoten Anna Hagwall, som tidigare satt i SD:s partistyrelse och under en tid var andre vice partiledare. Hon utvandrade till Sverige från Ungern i början av 1970-talet. I december 2016 uteslöts Hagwall ur Sverigedemokraterna efter att hon i kommentarer kring en av sina riksdagsmotioner uttalat sig på ett sätt som ansågs antisemitiskt.

I maj 2013, et halvår efter järnrörsskandalen, besökte SD-toppen Björn Söder Erik Almqvist i Budapest.
Foto: Christian Örnbeg

Budapest har också blivit ett återkommande resmål för SD:s partitoppar. Expressen kan nu publicera bilder från när SD-toppar som Mattias Karlsson och Björn Söder besökt Erik Almqvist nere i Budapest.

Söder skriver i ett mejl till Expressen:

"Erik och jag har lång vänskap bakom oss. Han var bl a under flera år min politiska sekreterare när jag var gruppledare i Region Skåne och vi följdes åt in i riksdagen 2010. Vår vänskap har inte upphört bara för att våra politiska vägar skildes åt."

Almqvist rådgivare åt Karlsson

För Mattias Karlsson har Erik Almqvist också efter järnrörsskandalen fungerat som ett slags inofficiell rådgivare nerifrån Budapest. I mejl efter mejl kallar de varandra för "broder" och flera gånger har Karlsson velat rådfråga Almqvist - bland annat när Karlsson vikarierade som SD-ledare när Jimmie Åkesson sjukskrevs efter valet 2014. Bland annat i oktober 2014 skrev Karlsson till Almqvist:

"Är du vaken? Kan man ringa? Sitter här och grubblar över strategiska val här i min ensamhet och hade uppskattat din input."


LÄS MER: Erik Almqvist utvandrar - kan göra skatteklipp 


När det i december 2014 såg ut att bli nyval skrev Karlsson till Almqvist:

"Skulle gärna ta ett längre samtal med dig angående strategin inför den kommande valrörelsen m.m."

SD-toppen Mattias Karlsson besökte Erik Almqvist i Budapest i maj 2014. Almqvst har fungerat som inofficiell rådgivare åt Karlsson.

Mattias Karlsson skriver i ett sms till Expressen:

"Under den tid som Erik på konsultbasis var knuten till Samtiden och strax därefter så hade jag då och då kontakt med honom kring yrkesmässigt relaterade frågor, men det var ytterst sporadiskt", skriver han och fortsätter:

"Jag har inte träffat Erik sedan 2014 och haft väldigt lite kontakt med honom i övrigt också. Min politiska nytta av kontakten med Erik har varit nästintill obefitnlig sedan han lämnade riksdagen. Mitt intryck är att han har radikaliserats politiskt på senare år och att vi politiskt står långt ifrån varandra i många frågor idag. Jag har dock ingenting emot Erik som människa, då jag aldrig haft några problem med att skilja på sak och person."

När Expressen ställer frågan om den rådgivande rollen Almqvist haft efter järnrörsskandalen så väljer han att inte svara.

Expressen har sökt Anna Hagwall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.