Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är kandidaternas faktamissar i debatten

Både Marine Le Pen och Emmanuel Macron har avslöjats med faktamissar. Foto: Eric Feferberg / AP TT NYHETSBYRÅN
Det var en hätsk stämning under första timmen av den franska valdebatten. Foto: Eric Feferberg / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nej, EU-notan kostar inte 90 miljarder kronor om året.

Den högerpopulistiska kandidaten Marine Le Pen avslöjas med flera faktamissar när Le Figaro granskar presidentkandidaternas argument.

Men inte heller Emmanuel Macron höll sig till sanningen.

Det var en hätsk stämning under första timmen av den franska valdebatten, där Emmanuel Macron och Marine Le Pen slogs om utrymmet och pratade i munnen på varandra vid flera tillfällen under onsdagskvällen.

Men när Marine Le Pen argumenterade mot sin rival använde hon sig inte av helt sanningsenliga uppgifter.

Tidningen Le Figaro granskade presidentkandidaternas påståenden i realtid och avslöjade under kvällen flera faktafel som ledaren för Nationella fronten uttalade.

 

LÄS MER: Le Pens särbo: "Jag vill inte bli första dam"

 

Åskådare följer slutdebatten på tv. Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Osanna argument

Marine Le Pen hävdade bland annat att det fanns mellan 300 000 och 500 000 utländska arbetare i Frankrike som tar sådana jobb som fransmännen borde utföra. I verkligheten ligger siffran på omkring 350 000 utländska arbetare.

Marine Le Pen hävdade att utförsäljningen av SFR skedde när Emmanuel Macron var ekonomiminister. Det stämmer inte visar Le Figaro då försäljningen beslutades i april 2014, och Macron tillträdde sin ministerpost i augusti 2014.

Marine Le pen hävdar att det franska medlemsskapte i EU kostar landet nio miljarder euro, omkring 90 miljarder kronor. Det stämmer att Frankrike betalar mer till EU än landet får tillbaka, men kostanden ligger på omkring hälften av den Le Pen hänvisade till - det vill säga 4,5 miljarder euro.

Marine Le Pen hävdar att en pensionsålder på 60 år kostar omkring 17 miljarder euro att genomföra. En oberoende tankesmedja har kommit fram till att kostanden troligen ligger på omkring 27 miljarder euro.

Men hon var inte ensam om att komma med argument som inte höll sig till sanningen.

Nar kandidaterna debatterade terrorism hävdade Emmanuel Macron att han blir president kommer han tillsätta en särskild enhet som ska jobba med att bekämpa terrorism. I verkligheten finns redan en sådan enhet och det är inte något som Macron kommit på.