Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är kafékvittot som fick människor att rasa

"Hur tänkte ni här egentligen?! Detta är väldigt skammande och skuldbeläggande, för att inte tala om helt verklighetsfrånvänt". Så reagerade Ylva-Li Larsson efter att ha fått sjukhuskaféets kvitto.Foto: Ylva-Li Larsson

"Du kan sluta skylla på din barndom, partner, jobb, ekonomi, vädret... Det är bara du, ingen annan, som ansvarar för de beslut och vägval du tar i livet!"

Ett sjukhuskafé i Umeå har stött på kritik efter att ha kompletterat sina kvitton med "visdomsord".

"Så jävla kränkande", var en av reaktionerna.

– Jag blev arg. Personen i kassan lät så nöjd när hen ville att jag skulle läsa citatet som stod där, säger Ylva-Li Larsson, en av kaféets kunder.

"Ha en trevlig dag" och "välkommen åter" är standardfraser på kvitton.

Men ett kafe vid Norrlands universitetssjukhus Umeå valde att komplettera sina kvitton med budskapet att människor måste sluta skylla sina problem i livet på andra.

"Du kan sluta skylla på din barndom, partner, jobb, ekonomi, vädret... Det är bara du, ingen annan, som ansvarar för de beslut och vägval du tar i livet!" gick att läsa på kvittot.

Ylva-Li Larsson, från Umeå, var en av de kunder som fick kvittot i sin hand.

Och hon reagerade direkt.

Ylva-Li Larsson kontaktade kaféet via Facebook.Foto: Privat

– Jag blev arg. Personen i kassan lät så nöjd när hen ville att jag skulle läsa citatet som stod där, jag förstår verkligen inte varför. Jag påpekade att jag inte alls tyckte det var bra innan jag gick. Sedan läste jag det igen och ju mer jag tänkte på vad som faktiskt stod ju mer upprörd blev jag, säger Ylva-Li.

Efteråt publicerade hon en bild på kvittot på kaféets Facebooksida.

"Hur tänkte ni här egentligen?! Detta är väldigt skammande och skuldbeläggande, för att inte tala om helt verklighetsfrånvänt", skrev hon i inlägget.

"Uppriktigt ledsna och kränkta"

Det var många som reagerade på kaféets kvitto.

"Så jävla kränkande och triggade att skriva in sånt här", skrev en person i kommentarsfältet.

"Hoppas verkligen du fattar att människor blir uppriktigt ledsna och kränkta av detta. Om jag hade fått bestämma själv över mitt liv så hade jag sett till att inte drabbas av depression, ångest, ADHD, kronisk smärta", skrev en annan.

Att kaféet är inhyst i ett sjukhus gör det hela ännu värre, menar Ylva-Li.

– Ja, det är ju inte en okej grej att trycka in i ansiktet på någon oavsett plats men det känns som att det blir extra fel på sjukhus och liknande platser. De menar att alla, genom egna val, har makten över sina liv och att en inte har "något att skylla på" och skambelägger och skuldbelägger genom att skriva det. Det går inte alls ihop med att sjukhus ska vara en trygg plats för alla.

Kaféägaren står för budskapet

Efter att Ylva-Li uppmärksammat kvittot valde kaféet att byta ut det.

"Att fela är mänskligt och vi har alla olika livserfarenheter. Vi ber så hemskt mkt om ursäkt för veckans tidigare citat", löd det nya kvittot.

Kvittot som först ersatte den kritiserade varianten.Foto: Facebook

– Jag förstår kritiken på ett sätt men jag står ju för det jag skriver på kvittona. Och läser man noga så finns det egentligen inget att ta illa vid sig av, säger kaféägaren, och fortsätter:

– Den här veckan står det "låt julkramen bli årets julklapp". Och det kan man ju också tolka negativt. Tänk på de som inte har någon att krama eller någon att ge en julkram. Så man kan lägga in vilken tolkning som helst på ett kvitto eller vad som helst här i livet.

Men du står för det tidigare budskapet?

– Alla visdomsord utgår från mitt liv så det är väldigt personliga saker, men det är också allmänt hållet. Allmän visdom. Det är bara du som kan välja. Du kan välja att låta någon annan välja åt dig men då är det valet också ditt. Du kan välja att lägga ifrån dig ditt eget ansvar. Och det är ingen skillnad på om man är fattig eller rik.

Men Ylva-Li ger inte mycket för kaféägarens förklaring.

– Citatet på kvittot tyder på att personen som skrivit förmodligen har åkt på en räkmacka genom livet och absolut inte fått kämpa år ut och år in med något, utan är fullt frisk och normfungerande.