Juholt har mest sysslat med försvarspolitik de senaste åren - och lovat guld och gröna skogar åt hemlän. "Som riksdagsledamot förväntas man värna hemlänet så det är inte förvånande i sig. Men det kan naturligtvis bli en slitning", säger professor Ulf Bjereld. Foto: Sven Lindwall
Juholt har mest sysslat med försvarspolitik de senaste åren - och lovat guld och gröna skogar åt hemlän. "Som riksdagsledamot förväntas man värna hemlänet så det är inte förvånande i sig. Men det kan naturligtvis bli en slitning", säger professor Ulf Bjereld. Foto: Sven Lindwall

Här är Juholts okända politik

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholts politik är ett frågetecken - också för många inom partiet. I riksdagen har han förutom försvarspolitiken mest lovat guld och gröna skogar till hemlänet. Något som nu kan straffa sig. - Det kan naturligtvis bli en slitning, säger Ulf Bjereld, statsvetare och socialdemokrat.
Efter torsdagens presskonferens har Håkan Juholt hållit sig undan och inte svarat på några frågor om sin politik. Få vet vilken politik han vill driva - och många i partiet vet inte ens vilken politik han drivit.
- Jag tror inte att så många har koll på vad han tycker i viktiga frågor. Många är nyfikna och osäkra, säger statsvetarprofessorn Ulf Bjereld.
Några propositioner har Juholt aldrig producerat eftersom han aldrig släppts in i regeringen. Däremot har han stått som avsändare till många motioner i riksdagen.

Lovar åt Kalmar

Expressen har gått igenom motionerna och granskningen visar att de kan stå Juholt dyrt.
Håkan Juholt har nämligen - gång på gång - lovat stora satsningar till hemlänet Kalmar.
Inför nästa budgetmotion har han bland annat begärt satsningar på infrastrukturen, en satsning på utbildning och forskning, satsningar på vindkraft och vågkraft och en utbyggnad av både flyg och färjetrafik. Dessutom vill han att regeringen flyttar statlig verksamhet till Kalmar län.
Dessutom har han också begärt att kollektivtrafiken görs mer lättillgänglig och att en jätteinvestering görs på Europaväg 22.

"Kan bli en slitning"

De som tidigare sett en förkämpe för Kalmar län och regionen kan nu bli besvikna när han som S-ledare ska väga samman krav och slåss för hela landet.
Statsvetaren Ulf Bjereld ser vissa risker med vurmandet för hemlänet.
- Som riksdagsledamot förväntas man värna hemlänet så det är inte förvånande i sig.
- Men det kan naturligtvis bli en slitning. Det kan bli så att Håkan Juholt blir bärare av stad-landkonflikten.
Samtidigt kan den starka regionala förankringen tala till Juholts fördel.

"Uppskattas i regionerna"

- Han uppskattas ute i regionerna, han har åkt runt och är en av dem. De i Stockholm kan känna sig lite mer främmande för honom, säger professor Ulf Bjereld.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag