Det strategiska bombplanet TU-95 kan bestyckas med kärnvapen. Foto: FörsvarsmaktenDet strategiska bombplanet TU-95 kan bestyckas med kärnvapen. Foto: Försvarsmakten
Det strategiska bombplanet TU-95 kan bestyckas med kärnvapen. Foto: Försvarsmakten
Ett ryskt TU-22 ”Backfire” fotograferat av svenska försvaret. Foto: FörsvarsmaktenEtt ryskt TU-22 ”Backfire” fotograferat av svenska försvaret. Foto: Försvarsmakten
Ett ryskt TU-22 ”Backfire” fotograferat av svenska försvaret. Foto: Försvarsmakten

Här är JAS-piloternas bilder på ryska planen

Publicerad

Här är de svenska piloternas bilder på de ryska stridsplanen.

Bilderna togs under den ryska militärövningen i förra veckan som beskrivs av Försvarsmakten som "oöverträffad".

I övningen ingick strategiska bombflygplan som kan bestyckas med kärnvapen.

– Det här är det värsta vi har sett sedan kalla krigets dagar, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef.

I förra veckan övade ryska styrkor i Östersjön. Övningen beskrivs av Försvarsmakten som oöverträffad och av en storlek som inte setts sedan kalla krigets dagar. Den svenska incidentberedskapen gick upp vid flera tillfällen under övningen.

– Vi gick inte bara upp för att hävda vår territoriella integritet, men också för att kunna följa övningen, säger Göran Mårtensson.

Försvarsmakten identifierade fyra strategiska bombflygplan, TU-95, som kan bestyckas med kärnvapen.

– Det är en flygplanstyp som vi inte sett tidigare i Östersjön. Det var första gången i modern tid som vi har sett det och dessutom i ett större antal, säger Anders Jönsson luftoperativ insatschef.

Dessutom fotades ett strategiskt bombplan av typ TU-22-

"Kan vara maktprojicering"

Även Nato-plan gick upp och följde övningen i internationellt luftrum. Utöver bombplanen ingick ett 15-tal stridsflygplan i övningen samt marina enheter, enligt Försvarsmakten.

– Slutsatsen är att vi ser ett mönster av ett ökat antal övningar i Östersjön. Att de ökar i längd, komplexitet och att det blir ett större antal flygplan, säger Anders Jönsson.

Polens försvarsminister gick i samband med den ryska övningen ut med att Sverige varit det land som varit "mest utsatt" för ryska kränkningar. Men Försvarsmakten vill inte gå in på vilka mål för den ryska övningen som de har identifierat.

– Det kan vara många målsättningar. Det kan vara träning av besättningar, träning av ett visst flygföretag men det kan också vara maktprojicering. Men vilket som var fallet under den här övningen kan inte jag kommentera, säger Anders Jönsson.

Nära kollision med passagerarflygplan

Efter övningen flög ett ryskt signalspaningsflygplan med avslagen transponder söder om Malmö den 12 december. Försvarsmakten lokaliserade planet med hjälp av radar och incidentberedskapen identifierade planet.

Planet låg på samma kurs som ett civilt passagerarflygplan och var på väg att kollidera. Försvarsmakten meddelade den civila trafikledningen i Malmö om signalspaningsflygplanet.

– Planen hade en direkt skärande kurs och hade varit på samma position samma tid, om man inte vidtagit några åtgärder, säger Anders Jönsson.

Det civila passagerarflygplanet fick instruktioner att ändra kurs för att undvika signalspaningsflygplanet.

– På det sättet kom passagerarplanet att flyga bakom och på en annan höjd än signalspaningsflygplanet, säger Anders Jönsson.

Men det var inte säkert att åtgärderna var tillräckliga för en kollision.

– Det är ju så att om man har två flygfarkoster, där man inte har kontakt med den ena, vet man inte vilka åtgärder den har planerat att vidta. Den kan ju också välja att sjunka eller svänga, säger Anders Jönsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag