Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är IS lockbeten
för unga i Sverige

"Jag kände panikångest och hämtade min pappa", berättar Ahmed.Foto: Thomas Engström
Expressens Kassem Hamadé träffade 17-årige Ahmed som IS försökte att rekrytera i en moské i Stockholm.Foto: Thomas Engström
IS lockar med pengar, kvinnor och vapen.Foto: Uncredited / AP MILITANT WEBSITE

IS rekryterar minderåriga i Sverige. Det bekräftar Säpo.

Expressen har träffat 17-åriga Ahmed som terrorgruppen försökte rekrytera i samband med ett moskébesök i Stockholm.

Han lockades med pengar, skjutträning och löfte om att gifta sig.

– Jag kände panikångest och hämtade min pappa, säger 17-åriga killen som fortfarande känner sig rädd för IS-rekryterarna.

TERRORORGANISATIONENS REKRYTERINGSMETODER

I SOCIALA MEDIER: Den mest användbara metoden. Man vet att sociala medier, främst twitter och facebook, används av unga.

BEKANTSKAPSKRETSAR: Flera av de svenska IS-medlemmarna, främst från västra Sverige, kände varandra innan de åkte. Tidigare, innan IS började tappa mark, har IS arrangerat "föräldraresor" till Syrien i övetalningssyfte.

KÄLLARMOSKÉER: Flera av de IS-medlemmar som Expressen träffat började före rekryteringen med att gå till källarmoskéer. En rad källarmoskéerna som IS utnyttjar drivs av imamer eller predikanter som har varit involverade i krig under al-Qaidas guldålder i Afghanistan och Irak.

PENGAR: I de områden som IS kontrollerar i Syrien och Irak rekryteras folk främst med ekonomiska lockelser. IS tvingar inte befolkning att ansluta sig till sekten men gör livet svårt för folk och till slut väljer många att samarbeta.

RELIGION: Oavsett var rekryteringen sker finns religionen med i bilden. Många av de som bli rekryterade - främst i väst - kan inte läsa eller skriva arabiska och har svårt att gå tillbaka till böckerna och kontrollera uppgifter som läggs fram. IS använder sällan koranen för att övertyga rekryterna. I koranen är det lätt att hitta verser som förbjuder mord och brutalitet. Därför utnyttjar man "al-Sira al-Nabawia" - profetens historia. Därifrån matas de nya rekryterna med information som får dem att inbilla sig att de lever som profeten levde.

SÄPOS UPPGIFTER OM SVENSKA IS-KRIGARE

I november 2014 hade 250 personer rest för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar i Syrien och Irak, och i november 2015 fanns uppgifter om 280 resenärer. Vid årsskiftet 2015-2016 hade ungefär 300 personer rest. Antalet förstagångsresenärer var som flest under 2013 och 2014 och började därefter mattas av.

Av de 300 personer som rest, har drygt 140 personer återvänt till Sverige.

Av de resenärer som befinner sig i Syrien och Irak är ungefär en tredjedel kvinnor.

Omkring tio personer har varit minderåriga när de rest från Sverige för att ansluta sig till en våldsbejakande islamistisk extremistgrupp i Syrien och Irak.

Det finns uppgifter om att ett 40-tal resenärer dödats. Det är dock svårt och i vissa fall omöjligt att få officiellt bekräftade uppgifter från myndigheter i konfliktområden.

Det är första dagen på id al-fitr, muslimernas högtid för fastemånaden ramadans slut. Enligt traditionen går folk upp tidigt för att delta i firandet med en morgonbön i moskén. Även 17-åriga Ahmed och hans familj gick upp den där morgonen och utförde tvagningsritualen, klädde sig fint och gick till moskén i en av Stockholms förorter.

Ahmed hade fått med sig fickpengar för fira högtiden tillsammans med kompisar efter moskébesöket. Men lyckan byttes snart mot skräck.

I moskén träffade Ahmed en person i 40-årsåldern. Mannen jobbade för IS och hans uppdrag var att rekrytera nya soldater till Syrien och Irak. Helst ska de vara unga, under 18 år.

– Efter högtidens bön ställde jag mig vid ingången. Jag lade märke till en man från samma folkgrupp som jag. Han skyndade sig in i moskén och skakade hand med flera där inne. Det kändes som om han kände de flesta, säger Ahmed.

Vännerna blev IS-krigare

Ahmed, som egentligen heter något annat, var en liten pojke när hans familj flydde hemlandets förtryck och sökte asyl i Sverige.

Expressen träffar honom några gånger i hans hem före intervjun. Nu, när vi ska göra intervjun, väntar vi på honom på Centralstationen i Stockholm. Det är sommar i luften när Ahmeds tåg rullar in på stationen. Han har varit och hjälpt sina kusiner som bor i en annan stad. Nu ska han vara i Stockholm och njuta av lediga dagar innan skolan drar i gång.

Ahmed och hans föräldrar bor i en lägenhet i en av Stockholms förorter. Han har två år kvar på gymnasiet. Han är född i en muslimsk familj och har många muslimska vänner.

När kriget bröt ut i Syrien var han fortfarande barn. De senaste tre åren har han hört mycket om det. Han har förlorat två nära vänner i kriget i Syrien, de var femton och sexton.

Kompisarna och deras pappa blev rekryterade av IS.

– De var fina och snälla människor, inte extremister. De var precis som många andra muslimer, de bad och fastade vid ramadan men inget mer. Jag blev chockad när jag hörde att de rekryterats.

De två killarna och deras pappa bodde även de i en av Stockholms förorter. Barnen gick i skolan och pappan körde taxi. De rekryterades för ansluta sig till frontlinjen i Syrien, men kom aldrig så långt. De dödades när deras bil körde på en vägmina vid ett av IS träningsläger.

– Jag trodde aldrig att just de skulle ansluta sig till Daesh (IS), säger Ahmed.

Lockbete: Pengar och kvinnor

Mannen i moskén närmade sig Ahmed och hälsade. Han ställde personliga frågor och pratade bra svenska.

– Det känns som att han växte upp i Sverige. Han frågade vad jag heter, om min familj och om vad jag gör. Han såg helt lugn ut. Jag var inte särskilt förvånad över att han kom fram till mig och började prata. Vi kommer från samma folkgrupp. Det är normalt att folk pratar med varandra vid sådana högtider även om man inte känner varandra, säger Ahmed.

Plötsligt tog samtalet en annan rikting.

– Han sa: "Vill du följa med mig till Syrien?" Jag blev helt tyst. Jag var chockad. Han berättade att unga som åker till Syrien får lära sig skjuta, får ha egen bil även om de inte har körkort, de får egen lägenhet, lön och får gifta sig med vilken kvinna de vill. Jag tittade på min pappa som stod en bit bort och försökte få hans uppmärksamhet. Jag ville att han skulle komma och rädda mig från honom, säger Ahmed.

Ahmeds pappa kände att någonting konstigt höll på att hända.

– Jag sa till min far att den här mannen vill att jag åker och krigar i Syrien. Då blev min far rasande och knuffade till honnom och hotade med att ringa polisen, säger Ahmed.

Säkerhetspolisen, Säpo, skriver i en rapport från slutet av juni i år att "ungefär 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar i Syrien och Irak", och att "drygt 140 har återvänt".

Vill fånga in unga

Simon Bynert är pressekreterare på Säpo. Han bekräftar via mejl till Expressen att IS rekryterar just minderåriga:

"Vi ser att våldsbejakande islamistiska grupperingar som IS rekryterar på bred front. De riktar in sig på en rad olika målgrupper, till exempel kvinnor och män, men även olika ålderskategorier. Till exempel minderåriga."

Terrorforskaren Magnus Ranstorp förklarar att IS riktar in sig på unga utan framtidsutsikter, som inte är lika medvetna om hur hårt ansatta IS är i Irak och Syrien. De lockar med att göra individerna "från nolla till hjälte".

Ranstorp känner väl till omständigheterna i den förort där Ahmed höll på att bli rekryterad.

– Det finns alldeles för få områdespoliser. Polisen har informatörer men det är tveksamt om man får tillräcklig underrättelseinformation. Här borde Säpo fokusera på IS-rekryterarna, för ännu har ingen åtalats för detta i Sverige, säger Magnus Ranstorp.

Ahmed och hans familj känner fortfarande rädsla för IS. De fruktar att en dag kommer det någon och knackar på deras dörr för att övertala Ahmed att ansluta sig till IS.

– Mitt råd till ungdomar som utsätts för rekryteringsförsök att inte tro på det de lovar. De rekryterar unga för att sätta dem vid frontlinjen. Vi ser hur IS håller på att förlora. Hade jag åkt ner hade jag kanske redan varit död. Man ska ta kontakt med polisen när man möter IS-rekrytare. Jag gjorde inte det och det var fel av mig.

På onsdagen avslöjade Dagens Nyheter att Säpo inte lyckats med att hitta IS svenska rekryterare och finansiärer. Detta trots att myndigheten fått stora resurstillskott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.