Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Hägglunds oppositionsskämt

Göran Hägglunds tal blev en humoristisk kavalkad i hån av oppositionens svårigheter att komma överens.

Med metaforer om att oppositionspartierna försöker hitta ett sällskapsspel de kan spela tillsammans fick KD-ledaren publiken med sig.

- Till slut hittar de ett spel de kan enas om: Rappakalja, avslutade Hägglund.

Göran Hägglund klev upp på scenen strax efter klockan 19 på söndagskvällen för att hålla sitt Almedalstal. Vädret var bra och publiken ovanligt stor för att vara Kristdemokraterna och dessutom första dagen på veckan. Cirka 2700 personer hade samlats för att lyssna på KD-ledaren.

Han inledde med att konstatera att Sverige inte var bättre förr, när Socialdemokraterna styrde landet.

- Har ni det bra? Vad härligt! För tio år sedan hade vi det inte lika bra. Socialdemokraterna regerade och Sverige var verkligen inte i bästa skick. Regeringen var handfallen inför arbetslöshet, utanförskap och långa, långa vårdköer, inledde Hägglund.

Attackerade med humor

Han fortsatte med sin nya, EU-skeptiska hållning och poängterade att unionen inte ska få för mycket makt. Han slog också ett slag för att försvaret borde få ökade anslag.

Sedan fortsatte han att attackera oppositionen - men denna gång i en mer humoristisk form.

Han målade upp en scen där Löfven, Sjöstedt, MP-språkrören och Jimmie Åkesson försökte hitta ett sällskapsspel som de kan spela tillsammans.

Först prövade de med kortspel.

- Men Löfven vill bara spela med S, sade Hägglund.

- Sjöstedt vill avskaffa kungen och plocka väljarna på klöver, sade han också.

Publiken utbrast i skratt medan Hägglund fortsatte att gå igenom olika sällskapsspel som oppositionen prövade utan framgång.

- Han vill inte spela med röda och svarta kort och han vägrar att blanda, sade han om Jimmie Åkesson.

"Enades om Rappakalja"

Men det visade sig finnas ett spel som oppositionspartierna kan spela ihop.

- Till slut hittar de ett spel de kan enas om: Rappakalja, avslutade Hägglund.

I sitt tal tog han också upp de tidigare nyheterna han presenterat under dagen, att han vill sänka inkomstskatten till årsskiftet och minska småbarnsgrupperna i förskolan. KD-ledaren fick problem med rösten, som sprack flera gånger i slutet, men lyckades hålla ut till det 35 minuter långa talet var slut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.