Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Guillous kaxiga svar om skandalboken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det är en bibliofil raritet. Jag har alltså ett ex av en bok som drogs in och det är mycket ovanligt", säger Jan Guillou.
Foto: Kulturnyheterna

Författaren Paul Frigyes bok om Jan Guillou har stoppats efter att Guillou har anklagat den för faktafel.

Nu kommer Guillous kaxiga svar till Frigyes.

Efter att de båda mötts i "Gomorron Sverige" i SVT fick han ett signerat ex av boken.

– Det är en bibliofil raritet. Jag har alltså ett ex av en bok som drogs in och det är mycket ovanligt, säger Guillou till Expressen.se.

En ny bok om Jan Guillou, "Höjd över varje misstanke", av författaren Paul Frigyes har lett till en intensiv debatt. Guillou har tidigare kallat boken för "ett försök till karaktärsmord" på honom.

Efter att Guillou anklagat förlaget och författaren för flera felaktigheter i boken - framför allt rörande sin familjs historia och sitt slutbetyg från Solbacka - har förlaget Norstedt nu dragit in boken.

– Det var klokt gjort. Man har dragit in böcker tidigare för mindre saker om detta. Hade de inte gjort det så hade de förlängt striden och då hade de fått försvara den ena pinsamheten efter den andra. Det slipper de nu och det är intelligent och helt korrekt handlat, säger Guillou.

Det finns alltså fler felaktigheter än det som redan har kommit fram, enligt dig? 

– O ja.

Guillou säger att han och hans fru tillsammans har arbetat på förlaget Norstedts i 50 år.

– Vi har väldigt varma känslor för vårt gamla förlag. Vi trodde att vi hade ett vänskapligt förlag eftersom de personstrider som gjorde att vi lämnade förlaget sedan länge är över. Att de vill fira min 70-årsdag genom att ta heder och ära av mig med en skandalbok... det förvånade mig och gjorde mig väldigt ledsen.

"Skrev några berömmande ord"

På tisdagsmorgonen möttes Guillou och Frigyes i SVT:s "Gomorron Sverige". Där visade Guillou upp ett slutbetyg från Solbacka som Frigyes skrivit att han saknade. Efter programmet fick Guillou ett signerat ex av boken.

– Det är en bibliofil raritet. Jag har alltså ett ex av en bok som drogs in och det är mycket ovanligt.

Vad sa Paul Frigyes när du bad om ett signerat ex?

– Han skrev några berömmande ord om skickligt hanterat. Och det är lite ironiskt att han själv berättar att man ska passa sig om man råkar ut för Jan Guillou i en direktsänd tv-debatt. Sen sitter han själv där i mardrömssituationen som inte beror så mycket på mig, utan snarare på det faktiska förhållandet att han säger att jag inte hade ett betyg från Solbacka och då lägger jag fram det på bordet. Man får handsvett bara man tänker på att hamna i den situationen. Han skulle ha sjukskrivit sig så de hade ställt inslaget.

Vad tror du kommer hända med Paul Frigyes?

– Han skulle i dag ha blivit historisk som den som slutgiltigt dödade Jan Guillou, det var avsikten. Och då hade han fått väldigt mycket applåder och skadeglada ja-rop. Men i stället blev det tvärtom. Jag tror inte att han har haft en bra dag.

"Det är gåtfullt"

Guillou säger att han tycker att det är en gåta att Frigyes inte frågade honom om uppgifterna om hans familj eller hans betyg.

– Vi har haft åtskilliga intervjutillfällen och jag har tålmodigt svarat på varenda fråga. Vad är det som får honom att ta den kolossala risken att inte ställa frågan om det som är huvudpoängen i själva karaktärsmordet. Det är gåtfullt, säger han.

Varför tror du att han ville skriva en sådan här bok om dig?

– Det är två saker tror jag, det ena är att jag har varit passionerat intresserad av journalistik och därför tillåtit mig att kritisera det som jag betraktar som avarter. Kritiserar man journalistkåren högljutt och skarpt så är det oundvikligt att man för höra att man menar att man är bättre eller förmer. Då drar man på sig risken för motattacker när läge uppstår. Det andra är naturligtvis trofévärdet. Här talas det ibland om tiotaggare, eftersom journalistkåren vet för lite om jakt. Jag är betydligt mer än så kan jag meddela. Det är klart att fälla en minister är kul och att fälla mig är också kul.

Författaren Paul Frigyes välkomnar beslutet att stoppa boken som han menar att han tog gemensamt med Norstedts.

– Jag tycker att det är bra att vi tar den tid att se till att uppgifterna är helt underbyggda där det fanns brister. De fel som har påtalats är lätta att skriva om. Men nu måste vi naturligtvis kolla så att alla tänkbara felkällor elimineras, säger Paul Frigyes som inte vill berätta när boken kan komma ut igen annat än att det är flera veckor eller månader bort.

Hur kändes det när Guillou visade upp sina slutbetyg i "Gomorron Sverige" i går?

– Det var som att bli knuffad ner för Kaknästornet.

Enligt Frigyes skrev han "Snyggt jobbat, Jan. Paul" i det signerade ex som Guillou fick efter programmet.

– Han har en väldigt stor humor, och det har jag mer. Under den här tiden har vi faktiskt hittat en kontaktyta. Och det här var ett sånt tillfälle.

Expressen var först med att berätta om lögnbråket mellan Guillou och Frigyes.

Expressen pratade även med Guillous far Charles om uppgifterna i boken om att han och Guillous farfar inte skulle ha ingått i de franska fria styrkorna under andra världskriget.

Familjen Guillou presenterade flera bevis på att så var fallet, bland annat ett pass, ett diplomatpass och ett intyg från den franska delegationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.