Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är fem positiva besked i coronatider

Italica vårdades på sjukhus i 20 dagar – hyllas av läkaren.
Stiftelsen Skansen larmar om risken att gå omkull innan sommaren.Foto: Maria Hellqvist/pressbild
Jenny Wilson är en av artisterna som uppträder på minifestivalen.Foto: ALEXANDER DONKA /EXPRESSEN

När de flesta rubriker och rapportering handlar om spridningen av coronaviruset och allt negativt det leder till runtom i världen kan det kännas oroligt och mörkt. 

Men det finns ljusglimtar även i det onda. 

Här är några av dem. 

Ställer upp för Skansen

Skansen är ett av många som ser ut att gå en mörk vår och sommar till mötes på grund av bristande intäkter. Enligt ledningen är stiftelsen nära konkurs. 

Men där det finns problem finns ofta också hjärta. Sedan det blev känt att Stiftelsen Skansen är nära akut likviditetskris har i skrivande stund över 13 000 personer gått med i en ”Rädda Skansen”-grupp på Facebook där många valt att köpa årskort och presentkort för att stötta museet.

Ännu en 100-plussare frisk

Italien är hårt drabbad av coronasmittan, med över 9 000 döda. Men det finns ljusglimtar.

I går skrev vi om 101-årige ”Mr P” som återhämtat sig från covid-19 i Rimini i nordöstra Italien. Och ytterligare en 100-plussare i Italien fick lämna sjukhuset i veckan – nämligen 102-åriga Italica Grondona från Genua i norra Italien. 

– Italica representerar ett hopp för alla äldre som står inför denna pandemi”, säger läkaren Vera Sicbaldi, som vårdat Italica, till CNN.

Hon lades in i början av mars på grund av hjärtsvikt och testades senare positivt för covid-19 och har vårdats 20 dagar på sjukhuset, där hon fått smeknamnet ”Highlander - den odödliga”. 

Uppfinningsrikedomen hittar lösningar

Materialbrist runtom i landet är en stor utmaning i kampen mot coronaviruset. I region Kronoberg började provtagningspinnar till coronatesterna ta slut i veckan. Då kom personalen på klinisk mikrobiologi i Kronoberg/Blekinge  på en egen lösning: använda sig av testpinnarna som i vanliga fall är till för klamydiatest. Någonting som gjort att man kunnat tredubbla analyskapaciteten på en vecka. 

Luften allt bättre i Europa

Nya data, baserade på observationer från Copernicus Sentinel-5P-satelliten, visar kraftiga minskningar av kvävedioxidkoncentrationer över flera större städer i Europa. Framför allt i städer där befolkningen håller sig inomhus som i Paris, Madrid och Rom. 

Det rapporterar United space in Europe, ESA. 

Dessa bilder visar de genomsnittliga kvävedioxidkoncentrationerna från 14 till 25 mars 2020, jämfört med de månatliga genomsnittliga koncentrationerna från 2019:

Koldioxiddioxidkoncentration över Italien.Foto: ESA
Koldioxiddioxidkoncentration över Frankrike.Foto: ESA

Streamad minifestival med Sveriges popelit

En 36 timmar lång gratis musikfestival, det är vad några av Sveriges största popnamn ställer upp på just nu. 

Från i fredags eftermiddag fram till söndag förmiddag livestreamas festivalen 36h Ingrid. 

Bland de som uppträder finns Tove Styrke, Jenny Wilson, Shout Out Louds, Thomas Stenström och dj:s som Axel Boman och Kornél Kovács spelar musik att dansa till i hemmen.

Fina födelsedagsgesten från grannarna

I flera länder råder utegångsförbud på grund av coronaviruset och för Sophia i Southampton i Storbritannien innebar det att hennes födelsedagskalas ställdes in. 

Men då bestämde sig grannarna på hennes gata att se till att den nyblivna åttaåringen ändå skulle bli firad – och stämde upp i allsång. 

Den fina gesten fick Sophia att börja gråta, och det hjärtvärmande klippet har spridit sig över landgränserna.

Missa inte: Nu kan du få notiser med positiva nyheter. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”Glada nyheter”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.