Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är försvarets bevis för ubåtskränkningen

Försvarsmakten är "100 procent säkra" på att minst en mindre ubåt kränkt svenskt vatten i oktober.

På presskonferensen presenterades flera bevis – bland annat en bild på ett undervattensspår.

– Det är något som har rört sig där, sade operationschefen Anders Grenstad på presskonferensen.

Statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Sverker Göransson var mycket tydliga med att främmande makt kränkt svenskt territorialvatten.

På presskonferensen på fredagen presenterades flera bevis för att minst en mindre ubåt fanns i Stockholms skärgård.

– Den avgörande observationen är gjord av Försvarsmaktens sensorer. Den möjliggjordes av ett kvalificerat operativt uppträdande. Observationen uppfyller kraven för den högsta bedömningsnivån, bekräftad ubåt, säger Sverker Göranson.

De tre spåren

Sverker Göransson lade också fram ytterligare iakttagelser och bilder som styrker slutsatsen.

1. Bottenspår

Försvarsmakten visade en bild på ett cirka 70 meter långt bottenspår. Det är en sonarbild som tagits från en av marinens korvetter som skickades till ett specifikt område efter en observation.

När platsen undersöktes hittades färska spår på botten och dessa fotograferades. Försvaret släppte även en förtydligande skiss på spåren.

2. Ubåtsbilden

Expressen.se har talat med den privatperson som tog en bild på en förmodad ubåt. Bilden visades återigen på fredagens presskonferens och ÖB förklarade att det vita skum som syns på bilden är luft som pressas ur ventilationshål på en ubåt.

Bedömningen är att bilden visar en farkost som färdas med ungefär 1 knops fart och efter att bilden togs försvann den ner under vattenytan.

3. Iakttagelse från ovan

ÖB berättade även om en privatperson som ska ha iakttagit en undervattensfarkost från en höjd. Personen ska ha kunnat ge specifika detaljer på farkosten och iakttagelsen stärks av andra fynd och observationer som gjordes i området.

"Kunde agerat snabbare"

Dessa tre observationer kommer inte upp till försvarets högsta gradering men bildar tillsammans med andra uppgifter "ett tydligt mönster".

Enligt operationschefen Anders Grenstad har farkosten troligtvis rört sig i sydlig riktning och varit 10-20 meter lång.

Han riktade även en tydlig passning inför de kommande försvarsanslagen.

– Om vi hade haft fler moderna sensorer hade vi kunnat agera snabbare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.