Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Theresa Mays parti förlorar majoritet

När vallokalerna stängde visade de första siffrorna att sittande premiärminister Theresa May går mot seger.Foto: STEFAN ROUSSEAU / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt de första siffrorna får Theresa Mays konservativa parti Tories 314 mandatFoto: EVENING STANDARD / JEREMY SELWYN / EVENING STANDARD EYEVINE
Labourpartiets får 266 mandat enligt den vallokalsundersökning som presenterades av BBC, Sky och ITV.Foto: TOM NICHOLSON/REX/SHUTTERSTOCK / TOM NICHOLSON/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Hennes vågspel gick inte hem.

Theresa Mays Konservativa blir största parti men förlorar sin majoritet – och nu riskeras dödläge i parlamentet. Strax före klockan 7 var 633 mandat utdelade.

Avgångskraven på premiärministern, inte minst från oppositionspartiet Labour som ökade rejält i valet.

– Mandatet hon fått är tappade Konservativa platser, tappade röster, tappat stöd, och tappat förtroende. Det borde vara nog för att avgå, sade Labourledaren Jeremy Corbyn under torsdagsnatten.

Det rådde spänd väntan utanför de tusentals vallokaler över hela Storbritannien där landets invånare lämnat sina röster under torsdagen för att avgöra vem som ska styra de brittiska öarna i framtiden.

För premiärminister Theresa May var det en avgörande dag och hoppet var att stärka sin position inför Brexitförhandlingarna med EU.

Men när den första vallokalundersökningen presenterades kort efter att vallokalerna stängde klockan 22 lokal tid var beskedet en stor överraskning.

Det som väntades bli en promenadseger för Theresa May ser i stället ut att bli ett stort nederlag – trots att konservativa Tories blev största parti.

Tories tappar

I första vallokalsundersökningen fick partiet 314 mandat, vilket innebär att de backar med 17 mandat och gör ett sämre resultat än 2015 då David Cameron var partiledare.

För rivalen Jeremy Corbyn och Labour gick det betydligt bättre - de ökar med 34 mandat till 266. Samtidigt får EU-vänliga Liberaldemokraterna 14 mandat - en ökning med sex mandat, medan det skotska nationalistpartiet SNP går bakåt och hamnar på 34 mandat.

https://twitter.com/BBCBreaking/status/873040973030244353

Nu kan ett politiskt dödläge vänta, som kan hindra de stundande förhandlingarna om brexit. 

- Det här är precis motsatsen till vad hon ville med valet och nu måste hon förhandla om brexit utifrån en svagare position är tidigare, säger Tony Travers vid London School of Economics, enligt TT.

LÄS MER: Magnus Falkehed: May föll på sin övertro och brist på mjukhet 

Vid 02.30-tiden, svensk tid, kommenterade en "väldigt nöjd" Jeremy Corbyn resultatet på Twitter:

– Jag vill tacka alla våra medlemmar och anhängare som har arbetat så hårt med kampanjen, från dörrknackning till sociala medier, och till alla som röstade för ett program som vill ha riktig förändring för vårt land. Oavsett det slutgiltiga resultatet har vi redan förändrat den brittiska politiken, säger han i uttalandet. 

https://twitter.com/jeremycorbyn/status/872975310249230336

 

Theresa May uttalade sig i stället vid rösträkningen i sitt valdistrikt Maidenhead:

– Landet behöver en period av stabilitet. Oavsett vad slutresultatet blir kommer de Konservativa se till att säkra den stabiliteten, så vi alla kan gå samman som ett land.

Hon sade även att det var en ära att bli omvald av distriktet.

"Jag tycker hon borde gå"

De tre partierna målas nu upp som en "kaoskoalition" som tillsammans sitter på precis lika många mandat som Tories - vilket kan leda till dödläge i parlamentet.

Det oväntade resultatet har gjort att knivarna redan börjat slipas för att hugga Theresa May i ryggen.

Flera ledamöter i oppositionspartiet Labour uttryckte redan på torsdagskvällen avgångskrav.

– Jag anser att Theresa May borde fundera över sin position. Jag tycker hon borde gå. Jag tror vi står inför ett lysande resultat, säger Emily Thornberry, utrikesminister i Labours skuggregering, till BBC.

Den första valundersökningen från Sky, BBC, ITV och Ipsos

– Mandatet hon fått är tappade Konservativa platser, tappade röster, tappat stöd, och tappat förtroende. Det borde vara nog för att avgå, sade Labourledaren Jeremy Corbyn under torsdagsnatten.

Han säger att många har röstat för första gången i detta val, och det visar på en vilja till förändring.

Det är i nuläget oklart hur en ny brittisk regering skulle kunna se ut. Men om siffrorna i valundersökningen står sig försöker Theresa May troligen försöka bilda en koalitionsregering med nordirländska nationalkonservativa partiet The Democratic Unionist Party, "Demokratiska unionistpartiet", DUP, alternativt bilda en minoritetsregering.

 

LÄS MER: "Det känns som att vi har vunnit" 

 

En minoritetsregering ledd av Labour och Jeremy Corbyn skulle å sin sida kunna söka sig till det walesiska självständighetspartiet Plaid Cymru, en ensam grön parlamentsledamot och de irländska nationalisterna SDLP som är tre stycken efter senaste valet.

Ovasett vad som sker tror svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, L, att resultatet, om det står sig, kan få konsekvenser för de kommande Brexitförhandlingarna med EU:

– Det är ett starkt antiklimax för Theresa May, hon måste vara ganska missnöjd med valresultatet, säger hon till Expressen TV.

Drygt 30 000 förfrågade

Valundersökningen som siffrorna bygger på gjordes genom att 30 450 personer från sammanlagt 144 vallokaler intervjuades om hur de röstat i samband med att de lämnade vallokalerna. Den utfördes av Ipsos MORI och GfK på uppdrag av Sky News, BBC och ITV News.