Första bilden på prins Oscar, 5 dagar gammal. Bilden är tagen på Haga slott. Foto: KungahusetFörsta bilden på prins Oscar, 5 dagar gammal. Bilden är tagen på Haga slott. Foto: Kungahuset

Första bilden på prins Oscar, 5 dagar gammal. Bilden är tagen på Haga slott.

 Foto: Kungahuset
Första bilden på Estelle togs av pappa Daniel. Foto: Prins DanielFörsta bilden på Estelle togs av pappa Daniel. Foto: Prins Daniel

Första bilden på Estelle togs av pappa Daniel.

 Foto: Prins Daniel
Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar när de åkte hem från BB. Foto: KungahusetPrins Daniel, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar när de åkte hem från BB. Foto: Kungahuset

Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar när de åkte hem från BB.

 Foto: Kungahuset
Prins Daniel visar hus stor prins Oscar är på presskonferensen på Karolinska sjukhuset. Foto: Henrik Montgomery / TtPrins Daniel visar hus stor prins Oscar är på presskonferensen på Karolinska sjukhuset. Foto: Henrik Montgomery / Tt

Prins Daniel visar hus stor prins Oscar är på presskonferensen på Karolinska sjukhuset.

 Foto: Henrik Montgomery / Tt
Prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Carl-Philip på Te Deum efter födseln. Foto: Anders Wiklund/TtPrins Daniel, prinsessan Estelle och prins Carl-Philip på Te Deum efter födseln. Foto: Anders Wiklund/Tt

Prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Carl-Philip på Te Deum efter födseln.

 Foto: Anders Wiklund/Tt

Här är första bilden på lille prins Oscar

Publicerad

Så här ser Sveriges allra senaste prins ut!

Sådan syster, sådan bror, den lille är en avbild av storayster Estelle.

Lille prins Oscar som nu har hunnit bli fem dagar gammal vilar ut hemma på Haga slott och de närmast kungafamiljen är säker på sin sak:

– Han är lik morfar! säger överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke.

Fotot är taget av mamma, kronprinsessan Victoria.

Det var i onsdagskväll som lille prins Oscar kom till världen på Karolinska sjukhuset i Stockholm. 52 centimeter och 3 655 gram och den enda bilden vi fått sett hittills är när de stolta föräldrarna Victoria och Daniel lämnade sjukhuset med Oscar och storasyster Estelle som hade kommit för att träffa sin lillebror för första gången och ge presenter.

Fram tills nu:

Hovet och de nyblivna föräldrarna valde nu i dag att släppa nya bilder på Oscar och för första gången presentera den lilla prinsen för svenska folket. Fotot är taget av i dag på Haga slott av mamma, kronprinsessan Victoria.

Han har mörkt hår och väldigt fina drag. Sedan har han även söta öron, det brukar jag titta på, berättade överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke efter den så kallade vittnesceremonin på Haga slott i torsdags.

Släppte bild på Estelle efter fyra dagar

När prinsessan Estelle var nyfödd i februari 2012 tog det fyra dagar innan hovet släppte den första bilden på sessan. Den här gången tog det lite längre tid och familjens plan från början var att låta stolta pappan Daniel ta bilderna på Oscar. Även bilder på Oscar och storasyster Estelle.

Det var Daniel som stod bakom kamera 2012 när prinsessan Estelle förevigades för första gången. Om det är han som står bakom kameran även denna gång har hovet inte uppgett. Men bilden är snarlik den som togs på Estelle 2012. Även då var det en liten sovande kunglighet som förevigades. Så kanske det är pappa Daniel igen?

Men en sak är säker:

Sådan syster, sådan bror. Oscar är en kopia av storayster Estelle i samma ålder. Samma drag och i princip en avbild av Estelle.

Sedan prins Oscar föddes har familjen vistats hemma på Haga slott och familjemedlemmarna har fått komma och titta på den nya lilla kungliga medlemmen. Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har varit hemma i Stockholm hela helgen för att umgås med kronprinsessan Victoria och prins Daniel och den lilla nya prinsen.

Prins Oscar är "exceptionellt gullig"

Efter konselj och Te Deum i torsdags på Stockholms slott åkte kungen och drottning Silvia till Haga slott för att träffa sitt lilla nya barnbarn.

Det är få utomstående som har fått träffa lille prinsen. Men riksdagens talman Urban Ahlin som är en av de som var med på vittnesbesiktningen var säker på sin sak:

– Han är exceptionellt gullig. Jag måste säga att han är lik både mor och far. Han sov gott när vi var där, det är ett väldigt väluppfostrat barn. Han var helt tyst under hela vårt besök.

Läkaren som förlöste barnet, Lennart Nordström, tycker:

– Det är svårt att säga när de är nyfödda, men jag tycker att han är lik storasyster, sade han.

Vad föräldrarna själva tycker utseendemässigt om sonen. Pappa Daniel är säker på sin sak:

– Glädjande nog är pojken lik sin mor, sa han på kvällen på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag