Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är första bilden från svenska satelliten Mats

Så här såg det ut när Mats sköts upp från Nya Zeeland
Satelliten Mats.
Foto: RYMDSTYRELSEN

Nu har den svenska satelliten Mats tagit de första bilderna från rymden.

På bilden syns ett lager ljus i den övre atmosfären.

Mats, som står för Mesospheric, Airglow/Aerosol, Tomography and Spectroscopy, ska undersöka vågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet, skriver Rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

Efter uppsändningen från Nya Zeeland har Mats gått igenom ett flertal tester som styrdes från kontrollcentret i Stockholm och snurrat flera varv runt jorden.

På onsdagen var satelliten nära Sveriges enda rymdbas, Esrange och var i kontakt med rymdbasens markantenn. Det blev då dags att slå på Mats mätinstrument. Vid det tillfället togs även den första bilden från satelliten. 

Här är bilden tagen av Mats.
Foto: Mats / Rymdstyrelsen

Det som syns i bilden är ett lager ljus i övre atmosfären. 

Ljuset som syns sänds ut av energirika syremolekyler och är ett luftsken. Ljuslagret är 80-100 km över jorden. 

Nu är Mats jobb att ta fler bilder av atmosfären som sedan ska sättas ihop till tredimensionella strukturer av vår atmosfär. 

Mats kommer bidra till unik forskning som kommer öka kunskapen hur energi flyttas och dynamiken i atmosfären. Förhoppningen är att det satelliten Mats upptäcker ska hjälpa till att förstå jordens globala klimatsystem.

Mystiska radiosignalerna kan komma från en galax många ljusår bort

Mystiska radiosignaler från rymden – forskarna kan ha hittat svaret

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.