Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unika flygbilder: Se förödelsen i det eldhärjade området

Här är förödelsen efter storbranden i Fågelsjö.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stora hål syns i skogslandskapet efter brandens framfart.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Totalt har skog till ett värde av 900 miljoner kronor brunnit upp i sommarens bränder.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
På vissa bilder syns stora marker hela svarta av askan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
MSB vill införa totalförbud för grillning.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

MSB vill införa ett totalförbud för grillning över hela Sverige – även på egen tomt.

– Det bör inkludera alla typer av grillar och campingkök, säger Anneli Bergholm Söder, chef vid MSB:s operativa avdelning, under en pressträff. 

Stockholm, Västra Götaland, Skåne och ytterligare sju län väljer nu att följa råden – och förbjuder all grillning, även på privat tomt.

Fortfarande rasar skogsbränder på många håll i landet, och under tisdagskvällen spred sig den omfattande branden i Älvdalen ytterligare när den tog sig igenom den begränsningslinje som man upprättat på platsen. 

Elden spred sig väldigt snabbt, framkom på en pressträff med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, under onsdagsmorgonen. 

Nu: Slutgrillat över hela landet

Risken för bränder växer nu till extrema nivåer, enligt MSB, som nu går ut och uppmanar alla kommuner och länsstyrelser att stoppa eldandet helt. Hittills har eldningsförbud rått i nästan hela landet, men på de flesta håll har det varit tillåtet att grilla i sin egen trädgård.

"Med anledning av den extrema brandrisk som råder i stora delar av landet uppmanar MSB berörda kommuner och länsstyrelser att skärpa redan gällande eldningsförbud till att inkludera alla platser, inklusive egen tomt", skriver MSB.

Grillförbud i flera län

I Värmland och Östergötland förbjöds under onsdagsmorgonen all typ av eldning utomhus – även grillning på egen tomt. 

Nu går också Stockholms län och Västra Götaland på samma linje: All typ av grillning och eldning utomhus, även på egen tomt, förbjuds.

Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund, bekräftar för Mitt i:

– När MSB kommer med en sån här uppmaning, då tycker jag det är överordnat oss. Vi har inte haft några problem med grillningar på privat tomt, men å andra sidan bli ju förbudet lite tydligare nu.

Bandvagnsförare stoppades från att hjälpa till

Samtidigt uppger SVT Nyheter att bandvagnsförare från Frivilliga Automobilkåren, FAK – som begett sig till Trängslet för att hjälpa till i släckningsarbetet – blivit stoppade på platsen. 

Orsaken: det saknades ett avtal. 

Vissa av dem hade kontrakt med Trafikverket, några andra med Svenska Kraftnät. De som saknade rätt avtal fick vända hemåt igen.

– Jag tycker personligen att sådant här är fruktansvärt konstigt i en situation där det verkligen gäller liv. Varför ska vi tjafsa om avtal när vi alla har samma utbildning? säger Charlie Alholm, en av de FAK-medlemmar som fick åka hem från Trängslet, i en intervju med SVT Nyheter.


LÄS MER: Branden i Älvdalen sprids: ”Hela tiden nya bränder” 


Den brand som tidigare härjat fritt i området kring Fågelsjö i Härjedalens kommun i Jämtlands län är nu under kontroll. 

Släckningsarbetet gick över förväntan, kunde Perra Jönsson, skadeplatschef vid räddningstjänsten i Jämtland berätta för P4 Jämtland i helgen. 

Samtidigt är Jämtland fortfarande ett fokusområde för MSB, uppgavs på onsdagens pressträff. Det innebär att man tar dit förstärkningsresurser, både nationella och internationella. 

Däremot har bränderna i Västernorrland inte samma prioritet som tidigare, enligt MSB. 

Branden i Fågelsjö var på 4 000 hektar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Det känns fantastiskt skönt, hårt jobb från alla håll och kanter är nyckeln och lite flyt, säger han till radiokanalen

Marken är svart av aska 

Men branden på 4 000 hektar har satt stora spår i området. På unika flygbilder tagna av Expressens fotograf Alex Ljungdahl syns att området på vissa håll är helt svart av aska. På andra bilder är det stora hål i skogslandskapet. 

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Skogsmaskiner arbetar för fullt med efterarbetet som kvarstår.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Samtidigt arbetar skogsmaskiner med att ta fram brandgator för att motverka spridning om branden åter blossar upp igen, vilket redan har hänt på flera andra platser i landet. 

Skogsstyrelsen beräknar att skog till ett värde av nästan en miljard kronor, närmare bestämt 900 miljoner kronor, hittills har brunnit upp. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.