Expressen avslöjade den 21 augusti att Wikileaks-grundaren Julian Assange var misstänkt för våldtäkt. Foto: Roger Vikström
Expressen avslöjade den 21 augusti att Wikileaks-grundaren Julian Assange var misstänkt för våldtäkt. Foto: Roger Vikström

Här är förhöret med Assange - ord för ord

Publicerad
Uppdaterad
Expressen kan i dag avslöja innehållet i förhöret där Julian Assange konfronteras med misstankarna att han utsatt en kvinna för ofredande.
På en direkt fråga medger Wikileaks-grundaren att kvinnan avvisat hans sexuella inviter.
- Ja, ibland men inte på något sätt som var betydelsefullt. Nej, inte något som skulle vara onormalt, berättade han för polisen.
Förhöret med Julian Assange hölls i måndags kl 17.43 av en utredare på Stockholmspolisens familjevåldsgrupp. Assanges försvarsadvokat, Leif Silbersky var med under förhöret.
När Assange förhördes varhan enbart misstänkt för ofredande eftersom den tidigare misstanken om våldtäkt avskrivits.
I går blev han på nytt misstänkt för våldtäkt som ska ha begått den 17 augusti.
I polisens förhör ställde förhörssledaren frågor till Assange angående vad som hänt mellan honom och en kvinna bosatt i Stockholm mellan eftermiddagen den 13 augusti och fram till morgonen den 14 augusti, då han höll sitt föredrag i LO-borgen.

Delgavs misstanke

När förhöret inleddes delgavs Assange att han var misstänkt för att ha ofredat kvinnan vid ett tillfälle i hennes bostad. Ofredandet ska ha bestått i att han haft oskyddat sex med kvinnan. Hon ska, enligt Expressens källor, anklagat Assange för att medvetet ha gjort hål på en kondom och sedan haft sex med henne.
Leif Silbersky reagerarde spontat när han fick höra vad det handlade om:
- Var det allt?
Assange svarade kortfattat efter en stund.
- Det är inte sant.

Svarar på frågorna

Men sedan blev Wikileaks-grundaren misstänksam och ville veta om det han sade under förhöret skulle kunna komma att lämnas ut till massmedia. Han frågade särskilt om Expressen ska få ta del av förhöret.
Då ingrep Leif Silbersky och varnade Assange:
- Du måste försvara dig själv genom att ge din version. För annars kommer det ut, om du inte svarade, då måste åklagaren gå till rätten med det.
- Okej, säger Assange då men vill först veta hur mycket han "måste" ge av sin "version" och har ett enskilt samtal med sin advokat.
Till slut svarade Assange på polisens frågor.

Flera gånger

Han medgav att han och kvinnan hade haft sex natten och morgonen från den 13 till 14 augusti och hävdade att han använt kondom.
Polisen: Och det var en gång eller var det flera gånger?
- Flera gånger.
Polisen: Och första gången hade ni alltså kondom?
- Ja.
På en senare följdfråga om kondom användes vid samtliga tillfällen svarade Assange att så var fallet.

Blev misstänksam

Förhörsledaren tar sedan upp en särskild händelse, detaljerna är sekretessbelagda. Men av polisens fråga framgår dock att kvinnan sett något som gjort henne misstänksam, att Assange ändå kan ha haft oskyddat sex med henne.
Hon ska, enligt förhöret, ha ställt en direkt fråga om saken till Assange. Han medgav att kvinnan frågat honom.
- Och vi diskuterade det inte något mer, överhuvudtaget, inte alls, säger Julian Assange i förhöret.

"Inte onormalt"

Polisen ville också veta om kvinnan någon gång under natten avvisat hans sexuella inviter.
- Ja, ibland men inte på något sätt som var betydelsefullt. Nej, inte något som skulle vara onormalt, svarar Assange som hävdar att allt han gjort varit fullständigt "normalt".
Förhöret avbröts kl 18.37 efter att Julian Assange förklarat för polisen att han på fredagen fått höra "en massa otroliga lögner" om sig själv men att han inte trott "någon" hade för avsikt att gå till polisen.

Läs förhöret - ord för ord:

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag