Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Flinks första steg mot friheten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett steg mot friheten. Massmördaren Mattias Flink, 41, anlände klockan 10.05 i går till anstalten i Haparanda. De närmaste åren ska han förberedas på ett liv i frihet.
Foto: Thord Nilsson

Här flyttar massmördaren Mattias Flink, 41, in på anstalten i Haparanda. 

Han kan släppas om två år och vågar nu drömma om att träffa kärleken. 

- Det här är en lugn anstalt, säger kriminalvårdschefen Jan Wallin. 

Mattias Flink har sedan april 2004 varit intagen på den öppna anstalten Beateberg utanför Stockholm.

 Klockan 10.05 i går anlände Mattias Flink som planerat till sitt nya hem de närmaste åren - den lugna anstalten i Hapa­randa. Med sig hade han två blå lådor. Enligt uppgift innehöll de kläder som han sytt själv och föremål som han snickrat på den förra anstalten.

 - Han är jätteduktig på att jobba med händerna, både snickra och att sy. Han syr sina egna kläder. Han är väldigt noggrann med allt han gör, säger en källa.

Kan släppas sommaren 2014

 De närmaste åren ska den livstidsdömde massmördaren förberedas för ett liv i frihet efter att högsta domstolen i december förra året tidsbestämde hans straff till 30 års fängelse.

 Det innebär att han kan släppas ut sommaren 2014 då han har avtjänat 20 år som är två tredjedelar av straffet. Enligt Flinks advokat Johan Eriksson finns privata skäl bakom flytten.

 - Jag vill inte säga så mycket om hans placering. Men den är en del i planeringen för hans liv i frihet. Det är inga konstigheter, säger Johan Eriksson.

"Förtjänar träffa någon"

 Närheten till naturen är förklaringen, enligt en källa med insyn.

 - Mattias är en friluftsmänniska. Han vill förmodligen vara i Haparanda för att han älskar natur och vildmark, säger källan.

 Anstalten i Haparanda har dessutom ett snickeri med produktion av möbler och lastpallar, vilket ska ha bidragit till valet.

 Tidigare har Mattias Flink inte vågat drömma om att träffa en ny kärlek. Han har inte velat utsätta någon för det lidande det innebär att vara med någon som sitter på livstid, uppger en källa.

 - Nu vågar han drömma om att träffa en tjej och att bilda familj. Han har tidigare inte känt att han kunnat erbjuda dem något så länge han sitter inne. Han förtjänar att träffa någon för han har varit en mönsterfånge. Det finns ingen ilska i honom längre, säger källan.

 Jan Österman är pappa till Jenny Österman, 22, som blev ett av Flinks offer.

 - Vi tycker att det är helt fel att han ska släppas ut. Det finns ingen ursäkt för det han har gjort. Vi anhöriga är dömda på livstid, säger han.

FAKTASköt ihjäl sju


Mattias Flink har hittills avtjänat 18 år för att den 11 juni 1994 skjutit ihjäl sju personer och skottskadat tre vid Dalregementet i Falun. Den då 24-årige fänriken hade bråkat med sin flickvän och var kraftigt berusad när han sköt 51 skott med sin AK5.
Den 20 december beslutade högsta domstolen att tidsbestämma hans livstidsstraff till 30 år, vilket innebär att han kan släppas 2014.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.