Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är fiket som
förbjuder barn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström

Nelly's Café på Kungsholmen i Stockholm har tröttnat på störande barn - och inför barnförbud i lokalerna.

Nu ska ägarna träffa Diskriminerings- ombudsmannen för att reda ut om åtgärden bryter mot reglerna.

- Folk måste få upp ögonen för att det inte kan fortsätta på det här sättet, säger fikets talesperson Josef Shamon.

Förra lördagen satte fiket och lunchrestaurangen Nelly's upp en skylt med det tydliga budskapet: "För allas trevnad råder barnförbud i lokalen".

Brände sin hand

Lokaltidningen Vårt Kungsholmen var först att uppmärksamma förbudet och anledningen till förbudet är att fiket nu har tröttnat på att barn springer runt och välter stolar och bord i lokalerna utan att föräldrarna har koll på dem.

- En kollega brände sin hand med varmt kaffe när han försökte värja sig för ett springande barn, säger Josef Shamon.

Han menar att fiket inte kan ta ansvar för barnens säkerhet om de till exempel skulle ramla från en stol - och alltför många barnvagnar i lokalen utgör problem om lokalerna måste utrymmas.

- Vissa har till och med bytt blöja i sofforna och det är inte okej när andra sitter och äter, säger Josef Shamon.

DO: "Det är inte okej"

Barnförbudet gäller upp till åldrarna fem eller sex år.

- Vi tycker att det är jättetråkigt. Jag har själv en dotter och vi har haft många kunder med barn som har skött sig. Men vi är ett lunchcafé och vi serverar mat och folk vill ha det lite lugnt.

- Vi visste om att det skulle skapa debatt, men det var en nödvändig åtgärd. Folk måste få upp ögonen för att det inte kan fortsätta på det här sättet, folk måste ha koll på sina barn.

Per Holfve, jurist på Diskrimineringsombudsmannen, (DO), säger till Vårt Kungsholmen att barnförbudet kan leda till diskriminering. Sedan den 1 januari i år gäller ett utökat förbud för åldersdiskriminering och att hänvisa till kommersiella skäl är inte godtagbart, skriver tidningen.

- Men det är inte ett berättigat syfte att barnen påstås störa kunderna, det är inte okej. Beter sig barnet förskräckligt och stör gäster och personal säger man till föräldrarna, säger Per Holfve till Vårt Kungsholmen.

I dag ska Nelly's prata med DO för att reda ut om barnförbudet är ett fall av diskriminering - inför mötet har fiket tagit ned skylten.

- Men vi står fast vid det och tänker inte ändra oss, säger Josef Shamon.

Ska man kunna förbjuda barn på fik och restauranger?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.