Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är fem möjliga scenarier efter valet i Storbritannien

Många tror på en storseger för Theresa May i valet i Storbritannien Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kan Labours Jeremy Corbyn skrälla och ta hem det brittiska valet? Foto: FEATURES/REX/SHUTTERSTOCK / FEATURES/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Brittiska valet kan sluta med allt från en storseger för premiärminister Theresa May – till att vänsterledaren Jeremy Corbyn vinner.

Här är fem olika scenarier och vad de innebär för Storbritannien.

1. Theresa May blir omvald med ett övertag på fler än 80 mandat

Det här var det resultat som förutspåddes av alla valexperter när Theresa May utlyste nyvalet i slutet av april i år. Det skulle innebära Tories starkaste resultat sedan Margaret Thatchers dagar då hon vann valet 1987.

Ett sådant här resultat skulle stärka Theresa Mays position både inom partiet och vid de pågående förhandlingarna med EU om Brexit, men mycket tyder nu på att May inte kommer ta hem den väntade storsegern i valet då hennes popularitet dalat något de senaste veckorna.

2. Theresa May blir omvald med ett övertag på mellan 40 och 80 mandat

Ett resultat som motsvarar majoriteten av de opinionsundersökningar som gjorts, och som fortfarande skulle ses som em anständig valvinst för Theresa May. Det ger henne dessutom en starkare position än vad både John Major hade 1992 och David Cameron 2010 och 2015.

Resultatet gör att hon kan driva igenom sina beslut i parlamentets utan att behöva förlita sig på partiets rebeller som kan försöka sätta käppar i hjulet för partledaren när den inte gör som de vill.

 

LÄS MER: Din guide till valet – så tycker partierna

 

3. Theresa May blir omvald med ett övertag på 20 mandat

Samma resultat som dagens där Tories har ett övertag med 18 mandat i parlamentet. Innebär att Theresa May återvänder som en försvagad premiärminister där många partikamrater kommer vara ursinniga för att hon utlyste ett nyval som enbart exponerade hennes och partiets brister utan att de vann något på det.

Hon kommer troligen ifrågasättas som partiledare och spekulationer om hennes ersättare kommer genast höjas.

Resultat betyder också att Theresa May hamnar i en utsatt position där hon blir beroende av att hålla sig väl med alla olika fraktioner inom partiet.

4. Inget parti får egen majoritet

Utfallet beror helt på vilket parti som får flest röster. Om konservativa Tories blir största parti men utan egen majoritet kommer de med stor sannolikhet i första hand försöka bilda en koalitionsregering med nordirländska nationalkonservativt partiet The Democratic Unionist Party, "Demokratiska unionistpartiet", DUP.

Om det inte är möjligt väntas Tories troligen försöka bilda en minoritetsregering, om de inte får igenom sin budget i parlamentet är det möjligt att Jeremy Corbyn försöker bilda regering. Corbyn har dock redan deklarerat att han inte tänker samarbeta med vare sig Liberaldemokraterna eller det skotska nationalistpartiet SNP.

Med det här resultatet är det mycket möjligt att det blir nytt val i oktober.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet

 

5. Jeremy Corbyn får egen majoritet

Det här resultatet vore extremt oväntat och motsäger alla opinionsundersökningar.

Det skulle innebära att Labourledaren är fri att införa sin egen politiska agenda vad gäller förstatligande av bland annat järnvägen, ökade pengar till sjukvården och avskaffande av universitetsavgifterna.

Betyder troligen en mjukare Brexit och EU har redan signalerat att de kan tänka sig att senarelägga förhandlingarna om utträde för att låta en ny regering komma i ordning först.