Här är Facebooks nya alternativ till "gilla"

Här är Facebooks nya knappar: "gilla", "älskar", "haha", "wow", "ledsen" och "arg".
Nu kan du uttrycka även ledsna reaktioner på Facebook.

Nu tas den traditionella "gilla"-knappen på Facebook bort.

I stället tillkommer nya reaktioner – som till exempel "älska" och "ledsen".

– Vi fick hela tiden höra att människor kände att de inte hade ett bra sätt att svara på allt som delas på Facebook, säger Sammi Krug, produktchef på Facebook.

I dag, onsdag, börjar Facebook ändra ditt nyhetsflöde från grunden.

Tidigare har användare kunnat "gilla" inlägg, men nu ersätter sociala medier-jätten den symboliska tummen – med sex nya reaktionsknappar.

– Människor delar massor av saker på Facebook. Saker som gör dem glada, saker som gör dem ledsna, saker som gör dem arga. Vi fick hela tiden höra att människor kände att de inte hade ett bra sätt att svara på allt som delas på Facebook, säger Sammi Krug, produktchef på Facebook.

Facebook gör sex nya knappar

Nu presenterar Facebook lösningen på problemet – och det är sex nya knappar. Du kan inte längre bara "gilla" inlägg, du kan också markera dem med "älskar", "haha", "wow", "ledsen" och "arg".

– Om din bästa vän förlovar sig med en kompis från skoltiden så kan du gilla det – men vill du inte i själva verket älska det? Det är en mycket mer rimlig reaktion, berättar Sammi Krug och fortsätter:

– Min kompis publicerade häromdagen att hans husdjur, som han haft i 17 år, dött. I dagsläget finns det inte ett autentiskt sätt att reagera på det.

Expressen har som enda svensk medieaktör fått testa och se den nya funktionen. Facebook kallar dem för "reaktioner" och har jobbat på dem i över ett års tid.

– Vi gjorde väldigt djupgående efterforskningar inför arbetet med det här. Vi tittade på vilka dekaler folk lämnade efter sig i kommentarsfält, vad de skrev för kommentarer och försökte se hur vi kunde bygga in det på ett bra sätt i produkten, säger Sammi Krug.

Mark Zuckerberg drivande

Enligt produktchefen Sammi Krug, som Expressen intervjuade efter Facebooks visning av funktionen, har Facebooks grundare Mark Zuckerberg varit pådrivande i framtagandet av funktionen.

– Mark Zuckerberg hörde all den här feedbacken och samlade ett gäng människor i ett rum och sa att vi måste bygga något som löser det här problemet.

"Gilla"-knappen har funnits i sju år

Användare har efterfrågat den här funktionen länge – och när Expressen frågar varför lanseringen dröjt fram tills nu duckar man frågan något.

– "Gilla"-knappen har funnits i ganska precis sju år, och anledningen till att vi började arbeta på det här nu var att vi började få massor av feedback till oss som handlade om att användare ville ha ett sätt att reagera på ett mer autentiskt sätt. Så Mark (Zuckerberg, reds. anm.) sa att nu måste vi lösa det här.

"Reaktioner" börjar rullas ut till användare över hela världen med start onsdagen den 24 februari, till mobilappen för Facebook och den vanliga webbplatsen. För att få uppdateringen i mobilen behöver du den senaste versionen av Facebook-appen.

Facebook

Facebook grundades i februari 2004 av Harvardstudenten Mark Zuckerberg.

I april 2015 hade det sociala nätverket hisnande 1,44 miljarder registrerade användare som loggar in och använder Facebook varje månad.

I Sverige används Facebook av 64 procent av befolkningen, enligt rapporten "Svenskarna och internet 2015". 46 procent loggar in dagligen.

Den största andelen Facebook-användare finns i åldersgruppen 16-25 år, där 84 % använder Facebook någon gång och 80 % gör det dagligen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.