Statsvetarna Malena Rosén Sundström och Jonas Hinnfors analyserar partiledarnas utmaningar inför valrörelsen. Foto: JENS L'ESTRADE
Statsvetarna Malena Rosén Sundström och Jonas Hinnfors analyserar partiledarnas utmaningar inför valrörelsen. Foto: JENS L'ESTRADE

Här är er hemläxa

Publicerad

Annie Lööf måste samla sitt parti ideologiskt för att hålla sig kvar i riksdagen.

För Fredrik Reinfeldt handlar det om att skaka av sig tröttheten - och komma med nya idéer.

Här är statsvetarna Malena Rosén Sundström och Jonas Hinnfors analyser av partiledarnas utmaningar inför valrörelsen.

När riksdagen tar sommarledigt kopplar många politiker av och låter den politiska vardagen fall i sommardvala. Men för partiledarna blir andningspausen kort. I höst drar nämligen valåret i gång - och redan nu pågår arbetet inför 2014 för fullt.

För Fredrik Reinfeldt är uppförsbacken inför valet lång. I Expressens Demoskopundersökning i juni backade M hela 2,5 procent och ligger nu på den lägsta nivån sedan före valet 2010.

Enligt statsvetaren Malena Rosén Sundström måste statsministern piggna till om han ska stå som vinnare efter valet.

- Det är förstås otacksamt att sitta i regeringsställning och inte lätt att komma med nya idéer. Men kanske något utöver jobbskatteavdragen, det har kommit mycket skola från flera andra partier så frågan är om det är smart att göra någonting där, säger hon.

Viktigt att tydliggöra skillnad

S-ledaren Stefan Löfven måste å sin sida visa att han inte står för nära ärkefienden Reinfeldt, menar statsvetaren Jonas Hinnfors.

- Han har fått en legitimitet i jobbfrågan och nu gäller det att inte få väljarna att känna att han ligger för nära alliansen - att han är ett alternativ och inte bara retorik.

Jan Larsson, S nye valledare, är inne på samma spår.

- Det är viktigt att beskriva skillnaderna, riktningarna och ambitionen med Sverige. Där har vi en demokratisk skyldighet att beskriva dem, och för oss är det viktigt för vi vill ha mandat för att ta oss an de växande klyftorna, sjunkande skolresultaten, globaliseringen.

Kvar under riksdagsspärren

Centerpartiet har gått tungt i opinionsundersökningarna länge, och bråket kring partiets förslag till idéprogram i vintras gjorde inte saken bättre. I den senaste Demoskopmätningen ökade partiet visserligen 0,1 procent men låg alltjämt kvar under riskdagsspärren på 3,4 procent.

Men partisekreteraren Michael Artursson lutar sig mot glädjesiffrorna i SCB:s mätning: 4,2 procent.

- Det har varit ett tufft första halvår och idéprogramsdebatten har tagit musten ur oss. Men nu har vi antagit programmet i stor enighet och kan göra en ny start, tror jag. Tittar man på SCB-mätningen så ligger den på samma nivå som 2010, några månader innan valet. Då gjorde vi den bästa valrörelsen av alla partier.

Enligt Jonas Hinnfors är Annie Lööf dock fortfarande en bit från målet:

- Hennes utmaning är att få ihop partiets ideologiska hållning efter alla turer med idéprogrammet. Det var bara det yttersta tecknet på att det har varit trassligt i partiet länge: vad är Centern för parti, vad står det för och vilken politik har man.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag