Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är er hemläxa

Statsvetarna Malena Rosén Sundström och Jonas Hinnfors analyserar partiledarnas utmaningar inför valrörelsen. Foto: JENS L'ESTRADE

Annie Lööf måste samla sitt parti ideologiskt för att hålla sig kvar i riksdagen.

För Fredrik Reinfeldt handlar det om att skaka av sig tröttheten - och komma med nya idéer.

Här är statsvetarna Malena Rosén Sundström och Jonas Hinnfors analyser av partiledarnas utmaningar inför valrörelsen.

Partiledarnas utmaningar enligt statsvetarna

Jan Björklund

Folkpartiet

Malena Rosén Sundström:

– Skolan har alltid varit FP:s starka gren. Det gäller att hålla sig stången mot till exempel Miljöpartiet som flyttar fram positionerna rejält i skolpolitiken. Sedan skulle de behöva bredda sig, kanske kan jämställdhetsfrågan vara en väg för dem?

Jonas Hinnfors:

– Han har profilerat sig i skolfrågan och det gäller att hålla kvar den legitimitet och pondus han har åtnjutit. Ser man på de senare mätningarna så har S seglat upp som det parti som har den bästa skolpolitiken, så han måste därför återta initiativet i skolfrågan. Sedan gäller det att vara tydlig mot Socialdemokraterna utan att bränna alla skepp beroende på valutgången.

Annie Lööf

Centerpartiet

Malena Rosén Sundström:

– Jag och min man, som skrev om Centerpartiet inför förra valet, tyckte att Maud Olofsson hade en smart tanke med att skapa en treenighet mellan landsbygd, småföretag och miljö. Uppenbarligen så har väljarna inte uppfattat det som lika starkt. Men i småföretagsfrågorna har de placerat sig bra. Sedan måste man göra det ännu tydligare att man är ett grönt parti.

Jonas Hinnfors:

– Hennes utmaning är att få ihop partiets ideologiska hållning så att man inte tappar mer röster på landsbygden samtidigt som man håller stadsväljarna levande. En utmaning som näringsminister är även att inte befläckas av alliansens jobbproblem. Hon har en nyckelroll att visa hur det skapas jobb i samhället och hon har inte haft en tydlig vision.

Göran Hägglund

Kristdemokraterna

Malena Rosén Sundström:

– På ett sätt hade det varit smart att köra på att man är ett värdekonservativt parti. Det finns ju en andel av befolkningen som är värdekonservativa. Men när det gäller sakfrågor så som barnomsorg så får de nog komma med något bättre än vårdnadsbidraget som ingen normal människa hår råd med. Det får de kanske ersätta med något som folk uppfattar som mer realistiskt.

Jonas Hinnfors:

– Man hamnar ofta i moralkonservativa frågor där det finns få väljare. Där har man visserligen sina kärnväljare men det gäller att tona ned det och vidga partiet så att man inte bara diskuterar familjefrågor. Då kan man återta initiativet som alliansens sociala ansvarstagande parti. Vårdfrågorna hyfsat på dagordningen och där man kan visa sig socialt omhändertagande.

Fredrik Reinfeldt

Moderaterna

Malena Rosén Sundström:

– En viktig utmaning för honom är att vara engagerad och fräsch. Han fick bra omdöme för sitt tal i Almedalen men har andats trötthet det sista året. Det är förstås otacksamt att sitta i regeringsställning och inte lätt att komma med nya idéer. Men kanske något utöver jobbskatteavdragen. Det är visserligen en uttjatad linje men Moderaterna har även ett högt förtroende i ekonomifrågan.

Jonas Hinnfors:

– Hans huvudutmaning är att ännu en gång få väljarna att tro på att alliansen har receptet för att klara jobben när siffrorna ser lite skakiga ut. Sedan gäller det att ha offensiva satsningar i höstens budget. Det har talats om ett femte jobbskatteavdrag men i Almedalen svävade Borg på målet om det ska genomföras eller inte. Gör man inte det så har man x antal miljarder till andra satsningar.

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet

Malena Rosén Sundström:

– Han har en del att hämta i att vara emot vinster i välfärden. Och även om en del kan hålla med honom om det, samtidigt som de inte håller med honom i andra frågor, så kan det plocka en del röster. Sedan får de jobba på förtroendet för den ekonomiska politiken.

Jonas Hinnfors:

– Även här gäller det att nå utanför kärnväljarna. Sjöstedt har tydligt naglat fast sig vid offentlig sektor där han inte vill se privata lösningar och vinstdrivande aktörer. Han måste locka in de socialdemokrater som känner sig bekymrade av det här, utan att framstå som ett parti för långt åt vänster. Han måste alltså stå fast samtidigt som han visar sig kompromissvillig.

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Malena Rosén Sundström:

– Han har gjort en del utspel när det kommer till utbildning, och inget parti kommer egentligen ifrån utbildningspolitiken. Sedan är det säkert bra att man trycker på att prioritera ungdomsarbetslösheten. Det gör Moderaterna också och det blir det partiet som har störst förtroende när det gäller sysselsättning och ekonomisk politik som blir det största partiet 2014.

Jonas Hinnfors:

– Han har fått en legitimitet i jobbfrågan och nu gäller det att inte få väljarna att känna att han ligger för nära alliansen - att han är ett alternativ och inte bara retorik. För lyssnar man på honom så handlar det mycket om lärlingsprogram, att man accepterar jobbskatteavdrag och att man inte ska göra några större förändringar i skattesystemet. Nu gäller det att visa väljarna vad som skiljer partiet från alliansen och från det som ledde till valförlusten 2006.

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna

Malena Rosén Sundström:

– Precis som Miljöpartiet försöker SD bredda sig. Åkesson vill locka fler kvinnor vilket han gör så gott han kan med vård och omsorgsfrågor. Frågan är om kvinnorna attraheras av utspelen. Internt har de problem med att det med jämna mellanrum kommer mindre rumsrena utspel som partiledningen får ta tag i och rensa ut när någon har gått för långt.

Jonas Hinnfors:

– De har sina kärnväljare som är övertygade invandringskritiska, semirasister och rasister. Nu gäller det att ta sig utanför detta vilket man har gjort med bruksortsförslagen. Utmaningen för SD är att inte halka in på invandringen när man har lagt sina andra förslag. Det gäller alltså för Jimmie Åkesson att vidga partiet.

Åsa Romson och Gustav Fridolin

Miljöpartiet

Malena Rosén Sundström:

– De har sakfrågeägandeskap när det gäller miljöfrågan. Och att de nu har breddat sig till skolfrågan är strategiskt fiffigt och något som de borde köra vidare på. De har varit positiva till friskolor samtidigt som det finns kritiska röster och en viss diskrepens mellan partiledningen och partimassan i frågan.

Jonas Hinnfors:

– Man har en kärnfråga som är miljön, men i skolpolitiken har man också ganska mycket pondus. Nu gäller det att undvika att partiet hamnar i trassligheter med vinster i välfärden. Där låg man tidigare nära de borgerliga men har nu tvingats närmare S, vilket kan vara bra om man ska vara i en regering med dem. Men det finns nog många väljare som tycker att partiet har blivit suddigt i och med den frågan.

När riksdagen tar sommarledigt kopplar många politiker av och låter den politiska vardagen fall i sommardvala. Men för partiledarna blir andningspausen kort. I höst drar nämligen valåret i gång - och redan nu pågår arbetet inför 2014 för fullt.

För Fredrik Reinfeldt är uppförsbacken inför valet lång. I Expressens Demoskopundersökning i juni backade M hela 2,5 procent och ligger nu på den lägsta nivån sedan före valet 2010.

Enligt statsvetaren Malena Rosén Sundström måste statsministern piggna till om han ska stå som vinnare efter valet.

- Det är förstås otacksamt att sitta i regeringsställning och inte lätt att komma med nya idéer. Men kanske något utöver jobbskatteavdragen, det har kommit mycket skola från flera andra partier så frågan är om det är smart att göra någonting där, säger hon.

Viktigt att tydliggöra skillnad

S-ledaren Stefan Löfven måste å sin sida visa att han inte står för nära ärkefienden Reinfeldt, menar statsvetaren Jonas Hinnfors.

- Han har fått en legitimitet i jobbfrågan och nu gäller det att inte få väljarna att känna att han ligger för nära alliansen - att han är ett alternativ och inte bara retorik.

Jan Larsson, S nye valledare, är inne på samma spår.

- Det är viktigt att beskriva skillnaderna, riktningarna och ambitionen med Sverige. Där har vi en demokratisk skyldighet att beskriva dem, och för oss är det viktigt för vi vill ha mandat för att ta oss an de växande klyftorna, sjunkande skolresultaten, globaliseringen.

Kvar under riksdagsspärren

Centerpartiet har gått tungt i opinionsundersökningarna länge, och bråket kring partiets förslag till idéprogram i vintras gjorde inte saken bättre. I den senaste Demoskopmätningen ökade partiet visserligen 0,1 procent men låg alltjämt kvar under riskdagsspärren på 3,4 procent.

Men partisekreteraren Michael Artursson lutar sig mot glädjesiffrorna i SCB:s mätning: 4,2 procent.

- Det har varit ett tufft första halvår och idéprogramsdebatten har tagit musten ur oss. Men nu har vi antagit programmet i stor enighet och kan göra en ny start, tror jag. Tittar man på SCB-mätningen så ligger den på samma nivå som 2010, några månader innan valet. Då gjorde vi den bästa valrörelsen av alla partier.

Enligt Jonas Hinnfors är Annie Lööf dock fortfarande en bit från målet:

- Hennes utmaning är att få ihop partiets ideologiska hållning efter alla turer med idéprogrammet. Det var bara det yttersta tecknet på att det har varit trassligt i partiet länge: vad är Centern för parti, vad står det för och vilken politik har man.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!