Här är elen 13 000 procent dyrare i dag

L:s nya förslag för energiområdet.
I Skåne var elpriset i dag 13 000 procent dyrare än i Norrland.
Foto: SHUTTERSTEOCK
Christian Holtz, elprisanalytiker hos energikonsultbolaget Merlin & Metis.
Foto: Merlin & Metis / Merlin & Metis

4,47 kronor mot 3,4 öre per kilowattimme.

På fredagen var elen hela 13 000 procent dyrare i Skåne jämför med i Norrland.

De senaste dagarna har elpriset rusat i de södra delarna av Sverige. Under fredagen nådde kostnaden per kilowattimme 4,47 kronor i elområde 4, som innefattar södra Götaland, enligt elbörsen Nordpool.

I elområde 1 – det nordligaste – är det i stället betydligt billigare med ett pris på 3,4 öre per kilowattimme.

Det ger en prisskillnad på 13 116 procent mellan Sveriges billigaste och dyraste el, skriver Dagens industri.

Enligt Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis är det flera sammanfallande orsaker som lett till den enorma skillnaden.

Underhållsarbete

Samtidigt som södra Sverige dras in i Europas elkris finns det gott om elproduktion i norr som inte går att få ner till söder.

– Det är en del underhållsarbete som gör att det inte går att flytta el från norra Sverige söderut som det brukar gå, säger Christian Holtz.

Underhållsarbetet väntas pågå i ett par veckor till, men även i normalläget är kapaciteten ett problem när det kommer till den till de varierande elpriserna.

Stängd kärnkraft påverkar

– Det har under flera års tid varit en vikande trend i överföringskapaciteten på grund av en rad olika tekniska utmaningar som gör att Svenska kraftnät har känt sig tvingade att reducera den tillgängliga överföringskapaciteten.

En stor anledning till den minskade överföringskapaciteten handlar om nedstängningen av kärnkraften i södra Sverige. Enligt Holtz har det ”bidragit kraftig” till systemets tekniska utmaningar.

– Med Ringhals 1 och 2 på plats så hade förmodligen den tillgängliga överföringskapaciteten varit större till söder, säger Christian Holtz.

Tre snabba frågor och svar om elpriserna

Så sätts elpriserna och så påverkar utlandsprissättningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.