Rummen på Asptunafängelset är nio kvadratmeter stora och inredda med våningssäng, byrå och garderob. Toalett och dusch saknas. I de flesta fall är det dubbelboende som gäller. Man tilldelas säng i ett ledigt rum. Det innebär att man kan hamna med vem som helst, berättar Anders Nodén.
Rummen på Asptunafängelset är nio kvadratmeter stora och inredda med våningssäng, byrå och garderob. Toalett och dusch saknas. I de flesta fall är det dubbelboende som gäller. Man tilldelas säng i ett ledigt rum. Det innebär att man kan hamna med vem som helst, berättar Anders Nodén.

Här är ditt nya hem, Lars-Eric

Publicerad
Uppdaterad
ASPTUNA. Här slutar gräddfilen för Lars-Eric Petersson, 55.
På Asptuna kriminalvårdsanstalt i Botkyrka kan den förre Skandiadirektören få avtjäna sitt fängelsestraff.
- Här blir han en fånge som alla andra, säger Janne, 34 - dömd för värdetransportrån.
Först när domen vunnit laga kraft kan kriminalvården göra en säkerhetsbedömning och ta beslut om var Lars-Eric Petersson ska avtjäna ett eventuellt fängelsestraff. Lars Nylén, generaldirektör för kriminalvården, säger till Expressen: - Vi har en central enhet, placeringsenheten, som tar beslut om var han hamnar. Om vi ser till hans problematik - utan att ha gjort riskbedömningen - så hamnar han troligen på en anstalt med lägre säkerhetsnivå. Det kan exempelvis bli Tillberga i Västerås, Smälteryd utanför Göteborg eller Asptuna i Botkyrka.

Ligger nära sjön

Asptunafängelset i Botkyrka är en öppen anstalt och har 108 platser. Den ligger naturskönt vid sjön Aspen. Inom fängelseområdet finns det motionsspår, beachvolleyplan, biljardrum och sporthall. Här finns också möjligheter till fiske i sjön Aspen. På Asptuna har bland andra Trustorplundraren Joachim Posener suttit inspärrad, spionen Stig Bergling och utpekade gangsterledaren Milan Sevo. Expressen besökte i går fängelset. - Lars-Eric Petersson uppfyller de kriterier vi satt upp för att hamna här, säger anstaltschef Anders Nodén. - Till oss får inga narkomaner, rymningsbenägna eller våldsamma brottslingar komma.

Mördare och pedofiler

Drygt hälften av fångarna är dömda för våldsbrott. Det finns mördare, torpeder, pedofiler och sexbrottslingar. Men här sitter också ekobrottslingar och rattfyllerister. - Flera av dem som dömts till långa fängelsestraff avtjänar sista delen hos oss. Många har tidigare suttit på Kumla och Hall, säger Anders Nodén. Bor två och två Fångarna delar rum, två och två. - I de flesta fall är det dubbelboende, säger Anders Nodén. Man tilldelas säng i ett ledigt rum. Det innebär att man kan hamna med vem som helst. Rummen är nio kvadratmeter och spartanskt inredda med våningssäng, byrå och garderob. De saknar toalett och dusch.

Saknar familjen

Janne (fingerat namn) dömdes till tre års fängelse för värdetransportrån. - Jag delar rum med en kille som dömts för kidnappning. Han är schyst. Det fungerar bra. Men jag saknar min familj och mina två barn. Varje ny fånge som kommer till Asptuna skrivs in i administrationsbyggnaden. - De får också kvittera ut kläder från kriminalvården, T-shirt, tjocktröja, byxor, arbetsskor och träningsoverall, säger Anders Nodén.

Får kissa i en burk

På Asptuna råder nolltolerans mot droger. - Vi tar regelbundna prover och gör stickkontroller. I ett speciellt rum får fången då klä av sig naken, tvätta händerna och kissa i en burk. - Det kan kännas integritetskränkande. Men att vägra lämna ett urinprov betraktas på samma sätt som om man lämnar ett positivt prov, säger Anders Nodén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag