Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är det nya M-laget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
TRAPPAR UPP. Anna Kinberg Batra har hårt tryck på sig från de egna leden inför vårens nyval.
Foto: Emmalisa Pauly
På väg ut 1: Den förra justitieministern Beatrice Ask.
Foto: Cornelia Nordström
På väg ut 2: Vice partiordförande Gunilla Carlsson.
Foto: Cornelia Nordström
M-LEDARENS NYCKELSPELARE I DEN KOMMANDE VALRÖRELSEN.Carl Bildt. Tidigare utrikesminister. Kinberg Batra hoppas att han vid en valseger ska återvända.
Foto: Suvad Mrkonjic
M-LEDARENS NYCKELSPELARE I DEN KOMMANDE VALRÖRELSEN.Elisabeth Svantesson. Tidigare arbetsmarknadsminister. Kan bli ny finansminister om alliansen vinner i vår, men väntas oavsett hur det går få en tung position i den nya partiledningen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
M-LEDARENS NYCKELSPELARE I DEN KOMMANDE VALRÖRELSEN.Michael Storåkers. Reklamguru och näringslivsprofil. Har sedan ungdomsåren varit aktiv i Moderaterna och står nära den nya partiledaren. Väntas enligt Expressens källor få en tung position, möjligen som ny partisekreterare.
Foto: Suvad Mrkonjic
M-LEDARENS NYCKELSPELARE I DEN KOMMANDE VALRÖRELSEN.Linda Norberg. Ny presschef i Moderaterna. Den tidigare PR-konsulten och kommunpolitikern - som också varit pressekreterare åt två ministrar - kommer i valrörelsen att få en nyckelroll i Moderaternas strategiska kampanj.
Foto: Lisa Von Garrelts
M-LEDARENS NYCKELSPELARE I DEN KOMMANDE VALRÖRELSEN.Kent Persson. Partisekreterare. Trots valfiaskot och massiv kritik bland moderata kommun- och landstingspolitiker anses han ha gjort ett bra jobb som valledare och räddat partiets ekonomi. Kan få fortsatt förtroende.
Foto: Jens L'Estrade
M-LEDARENS NYCKELSPELARE I DEN KOMMANDE VALRÖRELSEN.Anna König Jerlmyr. Oppositionsborgarråd i Stockholm, tidigare riksdagsledamot. Ska på uppdrag av partiledningen säkra den viktiga valsegern i Stockholm.
Foto: Stefan Forsell
1 / 10

Det interna trycket på nya moderatledaren och statsministerkandidaten Anna Kinberg Batra - och hennes nya lag - inför nyvalet:

Stoppa väljarflykten till Sverigedemokraterna.

Expressen kan i dag berätta att det första kontroversiella steget blir tuffare krav på anhöriginvandrare.

En storstädning i partitoppen väntar också.

Den 10 januari nästa år väljs Anna Kinberg Batra formellt till ny partiledare för Moderaterna. Samma dag håller hon sitt livs viktigaste tal.

- Där sätter hon prioriteringarna inför valet, säger en uppgiftslämnare inom Moderaterna.

Expressen kan redan nu berätta att ett av de viktigaste kraven på den nya partiledningen är att stoppa väljarflykten till Sverigedemokraterna - utan att tumma på löftena om "öppna hjärtan".

Planen är att tala om asylsystem i stället för migrations- och flyktingpolitik - och att samtidigt ställa större krav på försörjning.

- Det handlar om att vässa arbetslinjen för att förbättra integrationen, säger en källa.

"Stöd från norr till söder"

Så sent som den 10 november lämnade ordföranden i arbetsmarknadsutskottet, den tidigare arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson, in en riksdagsmotion med rubriken "Försörjningskrav".

I den argumenterar hon och flera andra M-riksdagsledamöter för hårdare krav:

"Då indikationer finns på att lagstiftningen inte haft avsedd effekt menar vi att regeringen bör utreda om försörjningskravet borde omfatta fler anknytningspersoner än i dag och om undantagen är för omfattande i sin nuvarande utformning."

Riksdagsledamoten Hanif Bali har under lång tid argumenterat för hårdare krav. I februari skrev han en debattartikel på temat "Den som tar hit familj bör stå för försörjning".

I dag säger han att det är en linje som hela partiet står bakom - även den nya partiledaren Anna Kinberg Batra.

- Det här är en reform som ska genomföras, säger han.

Anna Kinberg Batra presenterades i går av valberedningen som den enda kandidaten till jobbet som ny partiordförande efter Fredrik Reinfeldt.

- Hon har stöd från norr till söder, från våra seniorer till våra juniorer, konstaterade valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Carlsson lämnar sin post

Stefan Löfven gratulerar Kinberg Batra till nomineringen, det säger han till Expressens Rebecka Martikainen.

- Om hon blir vald, som mycket tyder på, till Moderaternas nästa ordförande är det min politiska huvudmotståndare, ja. I samhället är det arbetslösheten, problemen i skolan och den bristande sociala tryggheten som är huvudmotståndaren, säger Löfven.

Den utsträckta handen för alliansen finns kvar, påpekar han, men att det nu är upp till dem att ta kontakt.

- Om de är intresserade vet de var jag finns, säger han.

Nu ska hon forma sitt nya lag och enligt vad Expressen erfar väntar stora förändringar i partistyrelsen och partitoppen.

Tidningen Dagens Industri skrev i går att partisekreteraren Kent Persson sparkas och ersätts av riksdagsledamoten Tomas Tobé. Men enligt uppgifter till Expressen kan Persson få andra betydelsefulla uppgifter. En tänkbar efterträdare är - förutom Tobé - en person som Anna Kinberg Batra känner väl:

Reklamgurun och näringslivsprofilen Michael Storåkers, i dag vd för anrika auktionsfirman Bukowskis.

Moderaternas vice partiordförande Gunilla Carlsson lämnar sin post, liksom partistyrelseledamoten och finansmannen Gustaf Douglas.

Till den viktiga posten som vice ordförande för Moderaterna nämns i de interna spekulationerna två namn:

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Ulf Kristersson, tidigare socialförsäkringsminister.

Förra justitieministern Beatrice Ask, andre vice ordförande i partiet, kommer att bytas ut, enligt Expressens källor.

- Nu är hennes tid i partiledningen över, säger en uppgiftslämnare.

Hoppas på comeback av Bildt

Den tidigare arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson, som sägs ha en nära och god relation med den nya partiledaren, nämns som en tänkbar framtida finansminister om alliansen återfår makten. Även Ulf Kristersson och Peter Danielsson har förekommit i spekulationerna, liksom den tunga nationalekonomen Hans Lindberg, tidigare statssekreterare hos Anders Borg.

I partiet finns också en förhoppning att förra utrikesministern Carl Bildt ska återvända.

- Det är Anna Kinberg Batra som kommer att företräda Moderaterna - och det är jag alldeles övertygad om att hon kommer att göra bra, säger Carl Bildt.

Utrikesutskottets nuvarande vice ordförande Karin Enström, tidigare försvarsminister, är inte aktuell för det jobbet, erfar Expressen. Däremot nämns den tidigare statssekreteraren hos Reinfeldt, den nuvarande ambassadören i London, Nicola Clase.

7 frågor som Anna Kinberg Batra måste ena alliansen kring

Försvaret

Folkpartiet vill att Sverige söker medlemskap i Nato. De övriga allianspartierna vill utreda medlemskap i Nato. "Jag vill att vi börjar med en analys av det säkerhetspolitiska nya läget", sa Anna Kinberg Batra till Expressen i går.

Skolan

Moderaterna vill prioritera andra reformer i skolan framför att förstatliga skolan, som varit en profilfråga för FP-ledaren Jan Björklund under valrörelsen.

Värnskatten

Folkpartiet vill ta bort värnskatten helt. Inom Moderaterna hörs nu röster att även de ska ansluta sig till den linjen inom ramen för allianssamarbetet. Centernpartiet vill prioritera sänkta arbetsgivaravgifter.

Arbetsrätt

C och FP vill prioritera kompetens framför anställningstid i turordningsreglerna vid uppsägningar, vilket Moderaterna är helt emot, för att inte stöta sig med facken.

Vårdnadsbidrag

I alliansens valmanifest i höstas fanns vårdnadsbidraget med och i går slog socialförsäkringsutskottet fast att tillåta kommuner att behålla eller införa vårdnadsbidrag. En prestigeseger för KD. FP fortsätter att kräva att vårdnadsbidraget avskaffats med motiveringen att det "förstärkt utanförskapet för kvinnor som står långt från arbetsmarknaden".

Pensionärsskatt

Under valrörelsen förklarade KD-ledaren Göran Hägglund att det var dags att sänka pensionärsskatten för att minska skillnanden i skatt mellan löntagare och pensionärer - men fick inte gehör hos M, som hellre vill se ett sjätte jobbskatteavdrag när ekonomin tillåter.

Euro-medlemskap

M är visserligen i princip för att Sverige ska gå över till euron, men i praktiken ställer partiet så höga krav på de andra euro-länderna att ett möjligt inträde för Sverige ligger många år fram i tiden. FP är det enda partiet som aktivt driver på för att Sverige ska ansluta sig till Eurosamarbetet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.