Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är det hemliga Pridefirandet i Uganda

Rainbow Riots var inbokat som huvudnumret på Uganda Pride, och efter att polis och myndigheter stängt ner festivalen uppträdde de på ett hemligt Pride-firande i helgen. Foto: Tania Marti
Petter Wallenberg och Bad Black, transaktivisten som arrangerade Pridefesten som polisen stormade i torsdags. Bad Black var den första som greps och togs till en polisstation där hon misshandlades och tvingades klä av sig naken. Tillsammans arrangerade de motståndsrörelsens hemliga Pridefirande i söndags. Foto: Tania Marti
Nigerianske gayprästen Jide Macauley hade flugits in för att leda Uganda Pride. Istället fick han skära upp Pride-tårtan på det hemliga Pride-firandet. Foto: Tania Marti
Petter Wallenberg och hans organisation Rainbow Riots på deras hemliga Pridefestival. Foto: Tania Marti
Pridetårtan från nerslängda Uganda Pride åts på den hemliga tillställningen. Foto: Tania Marti

Polisen stängde ner Pridefestivalen i Uganda.

Då höll aktivister firandet – på hemlig plats.

– Vi fick ha den i smyg, säger medarrangören Petter Wallenberg, 38.

Polisen slog i torsdags till mot en nattklubb i Ugandas huvudstad Kampala och stängde ner en Pridefestival. Ett 20-tal personer greps men släpptes.

Pridefirandet hölls i stället på hemlig plats i söndags.

– Vi var tvungna att hitta ett dolt ställe, annars hade vi gripits. Vi fick också höra att vissa aktivisters mobiler var avlyssnade, säger Petter Wallenberg, artist och aktivist, som var där som medarrangör.

Ett 60-tal personer tog sig till en inhägnad gård i Kampalas utkanter.

– Vi samlade ihop alla aktivister och Pridekommittén och hade uppträdanden som vi skulle ha haft i Prideparaden och åt den Pridetårta som vi hade förberett, säger Petter Wallenberg.

Homosexualitet är olagligt i landet

Det är olagligt att vara homosexuell i landet och att vara öppet homosexuell är förenat med livsfara, enligt människorättsorganisationen Amnesty.

Ugandas etikminister nekar dock till att våld eller hot om våld mot hbt-personer förekommer. Han hävdar att Pridefestivalen stoppades eftersom de saknade tillstånd och för att homosexualitet är olagligt.

– Det var otroligt mycket sorg, besvikelse och ilska efter polisens ingripande. Så det här hemliga firandet blev en liten triumf som höjde kämparandan. Nu har aktivisterna styrka att kämpa vidare, säger Petter Wallenberg.

– Men den ugandiska hbt-rörelsen känner inte att det här slaget är förlorat. De känner att Uganda Pride gäller fortfarande. Det har bara blivit försenat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!