Här är det första lesbiska paret i Bamse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I sommarnumret av Bamse dyker Frida och Vera upp.
Foto: Egmont
Frida och Vera är tidningens första lesbiska karaktärer.
Foto: Egmont
2007 dök Lille Skutts bror Happ upp tillsammans med sin partner Lille Sixten
Foto: Egmont

Här är det första lesbiska paret i Bamse: Frida och Vera.

Nu hyllas sommarnumret av den klassiska barntidningen.

– När vi fick in berättelsen om Vera och Frida så gillade vi den direkt, säger chefredaktören Charlotta Borelius.

I sommarnumret av Bamse, som kom tidigare i sommar, möts läsaren av två nya karaktärer: Paret Frida och Vera, tidningens första lesbiska karaktärer. Serien handlar om hur paret flyttar ut till en gammal kvarngård efter att ha bott inne i storstan.

Sen tidningen gick ut till läsarna har flera personer hört av sig till utgivarna med hyllningar

– Vi har fått positiva mejl från läsare och det är förstås väldigt roligt. Författaren Jimmy Wallin har också fått uppskattande kommentarer skickade till sig, säger chefredaktören Charlotta Borelius.

Inte första gången homopar är med i Bamse

Det är inte första gången Bamse har med ett homosexuellt par. 2007 dök Lille Skutts bror Happ upp tillsammans med sin partner Lille Sixten, och tre år senare fick läsarna möta deras dotter Suddan för första gången.

– När vi får in en idé till en historia så tar vi ställning till om den är spännande och håller dramaturgiskt. När vi fick in berättelsen om Vera och Frida så gillade vi den direkt, säger Charlotta Borelius vidare.

Hon säger att tanken är att Bamse ska fungera för alla.

– Vi vill att Bamse ska vara en tidning som barn i alla familjekonstellationer kan känna igen sig i. Serien Bamse och mysteriet på den gamla gården är ett exempel, men det finns också andra historier, som "Happ blir husvill".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.