Expressen ger dig dagsfärska prognoser om sportlovsvädret. Foto: Colourbox
Expressen ger dig dagsfärska prognoser om sportlovsvädret. Foto: Colourbox

130 centimeter snö – nu utfärdas klass 1-varning

Publicerad
Uppdaterad

Det är molnen som dominerar sportlovsvädret i fjällvärlden.

Men solen kan faktiskt visa sig, lite här och var:

– Det gäller att passa på när och om den tittar fram, säger Lars Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Under eftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning över Norra Lapplandsfjällen, Södra Lapplandsfjällen och Jämtland. 

 

Nästa vecka har Göteborg, Jönköpings län, Sjuhärad, Skaraborg och Ydre i Östergötland sportlov. 

Lovet smygstartade i helgen.

För den som gillar vinterväder, rikligt med snö, skid- och pulkaåkning, så ser det lovande ut, även i södra Sverige. 

Under söndagen har det utlovats snöfall i Göteborg. Där kan man, i bästa fall, både bygga snögubbar och plocka fram kälken. Senare under söndagen utfärdades flera klass 1-varningar: "Under måndagen kan ett snöfallsområde intensifieras i delar av Halland och Västergötland, och här finns en klass 1-varning utfärdad", skriver SMHI på sin webbplats.

I Jönköpings län ser det ännu lite snösäkrare ut med lägre temperarturer, särskilt kring det småländska höglandet. I både Gnosjö och Gislaved räknar man med snöfall. 

Än mer snösäkert är det, förstås, i den vackra fjällvärlden.

Här får du dagsaktuella väderrapporter

Genom Expressens vädersajt får du under sportlovet dagsaktuella väderprognoser från de största skidorterna – men också vädret där du bor. Genom våra pushnotiser får du snabbt tillgång till en första rapport på morgonen. Senare under eftermiddagen/kvällen kommer en ny push – för morgondagens väder. 

Samtidigt rapporterar vi dagligen från de största skidanläggningarna på Expressen.se:

Populära Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland, där det har fallit någon centimeter nysnö det senaste dygnet. 

Barnfamiljernas paradis Sälen och Tandådalen i nordvästra Dalarna där temperaturen på söndagsmorgonen ligger runt sju minusgrader.

Vemdalsskalet i Härjedalen, med 130 centimeter snö i terrängen. Här ingår också Björnrike, Klövsjö och Storhogna i Härjedalen.  

Snödjupet i Romme: 115 centimeter

Ungdomarnas favorit Romme Alpin, där samliga nedfarter och liftar hålls öppna. Snödjupet ligger på 115 centimeter. Under söndagsmorgonen har Romme minus tre grader i dalen och minus fyra på toppen. 

Branäs i Värmland med sina preparerade skidspår och stora snömängd (140 centimeter). Här hålls samtliga skidliftar, nedfarter och längdspår öppna under söndagen. Temperatur under söndagsmorgonen: minus fem grader.

Klassiska Idre fjäll i Dalarna med ett snödjup på 110 centimeter och 8,2 kilometer öppna längdspår. 

Ingemar Stenmarks hemby Tärnaby, och Hemavan, i Västerbotten. På söndagsmorgonen är det sex grader kallt och sju sekundmeters vind. På med varm mössa och vantar. 

"Gäller att passa på"

Populära Kungsberget i Järbo, Gästrikland. Temperatur: minus sju grader på söndagsmorgonen och 120 centimeter snö. 

Under eftermiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning över Norra Lapplandsfjällen, Södra Lapplandsfjällen och Jämtland. 

"Ett lågtryck på Norska havet, med ett dellågtryck på Nordsjön, ger blåsigt väder i Norrlandsfjällen och på delar av de svenska farvattnen", skriver SMHI.

Vad blir det för sportlovsväder under söndagen?

– Det är molnen som dominerar så det gäller att passa på när och om solen tittar fram, säger Lars Rydqvist, meteorolog vid ansedda väderinstitutet Storm. Just nu är det varierande väder, beroende på var i fjällvärlden man befinner sig.

Kommer det in någon snö?

– Nej, det kan man nog inte säga, åtminstone inte under söndagen. Det är mest i Sydsverige, eller i södra halvan av landet. Där väntas en del snö under söndagen. Det här rör sig sedan successivt norrut under måndagsdygnet. Så på kort får så gott som hela landet ta del av det här snöfallet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag