Forskaren Ellen Kooijman vill med sina figurer uppmuntra tjejer att testa på forskaryrket. Foto: LegoForskaren Ellen Kooijman vill med sina figurer uppmuntra tjejer att testa på forskaryrket. Foto: Lego
Forskaren Ellen Kooijman vill med sina figurer uppmuntra tjejer att testa på forskaryrket. Foto: Lego
I sitt förslag skrev Kooijman: "Mottot för dessa forskare är tydligt: Utforska världen och mer därtill", Foto: LegoI sitt förslag skrev Kooijman: "Mottot för dessa forskare är tydligt: Utforska världen och mer därtill", Foto: Lego
I sitt förslag skrev Kooijman: "Mottot för dessa forskare är tydligt: Utforska världen och mer därtill", Foto: Lego

Här är den svenska forskarens legofigurer

Publicerad

Snart kan legofantaster världen över bygga med ett gäng nya, spännande figurer.

Forskaren Ellen Kooijman, på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, har fått företaget att lansera en serie med bara kvinnliga forskare.

– Jag tycker att det är viktigt för tjejer att se att det är helt normalt för kvinnor att ha en karriär inom naturvetenskap, teknik eller ingenjörsyrken, säger hon.

Ellen Kooijman är inte bara geokemist på Naturhistoriska riksmuseet. Hon är även legofantast.

En dag när hon surfade runt på nätet snubblade hon över en tävling där personer kunde skicka in idéer till en ny legoserie.

Tävlingen innebar att om en idé samlade 10 000 röster skulle den granskas och få chansen att bli till riktiga legofigurer.

– Jag blev genast upphetsad över konceptet, men som en sann skeptiker undrade jag om det var på riktigt, skriver Ellen i sin blogg.

"En skev fördelning"

Hon började knåpa på en idé om kvinnliga legoforskare.

– Som kvinnlig forskare har jag lagt märke till två saker angående legofigurer: en skev fördelning mellan manligt och kvinnligt och en ganska stereotyp representation av de tillgängliga kvinnofigurerna. Det var därför logiskt att föreslå ett antal kvinnliga figurer i intressanta yrken för att öka mångfalden i legosamhället, skriver hon.

Ingen rosa färg

I sitt förslag till projektet skrev Kooijman:

"Mottot för dessa forskare är tydligt: Utforska världen och mer därtill", rapporterar The Guardian.

Till Ellens förvåning valde företaget att förverkliga hennes idé. Det hela utmynnade i tre figurer – en kvinnlig astronom med ett teleskop, en kvinnlig paleontolog med ett dinosaurieskelett, och en kvinnlig kemist i ett labb.

Figurerna kommer att vara helt i avsaknad av färgen rosa, och är tänkta att lanseras under augusti 2014.

"Vore fantastiskt"

När Expressen.se får tag i Ellen är hon på en konferens i Kalifornien.

– Uppmärksamheten som projektet har fått har varit överväldigande och det har fått publicitet i hela världen, svarar hon via mejl.

Hon menar att det är viktigt för tjejer att se att det är helt normalt för kvinnor att ha en karriär inom naturvetenskap, teknik eller ingenjörsyrken.

– Det är möjligt att det här projektet kommer att uppmuntra fler tjejer att förverkliga karriärer inom de här områdena, och det vore fantastiskt om det skulle bli så, säger Ellen Kooijman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag