Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är den svenska forskarens legofigurer

Forskaren Ellen Kooijman vill med sina figurer uppmuntra tjejer att testa på forskaryrket.Foto: Lego
I sitt förslag skrev Kooijman: "Mottot för dessa forskare är tydligt: Utforska världen och mer därtill",Foto: Lego

Snart kan legofantaster världen över bygga med ett gäng nya, spännande figurer.

Forskaren Ellen Kooijman, på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, har fått företaget att lansera en serie med bara kvinnliga forskare.

– Jag tycker att det är viktigt för tjejer att se att det är helt normalt för kvinnor att ha en karriär inom naturvetenskap, teknik eller ingenjörsyrken, säger hon.

Ellen Kooijman är inte bara geokemist på Naturhistoriska riksmuseet. Hon är även legofantast.

En dag när hon surfade runt på nätet snubblade hon över en tävling där personer kunde skicka in idéer till en ny legoserie.

Tävlingen innebar att om en idé samlade 10 000 röster skulle den granskas och få chansen att bli till riktiga legofigurer.

– Jag blev genast upphetsad över konceptet, men som en sann skeptiker undrade jag om det var på riktigt, skriver Ellen i sin blogg.

"En skev fördelning"

Hon började knåpa på en idé om kvinnliga legoforskare.

– Som kvinnlig forskare har jag lagt märke till två saker angående legofigurer: en skev fördelning mellan manligt och kvinnligt och en ganska stereotyp representation av de tillgängliga kvinnofigurerna. Det var därför logiskt att föreslå ett antal kvinnliga figurer i intressanta yrken för att öka mångfalden i legosamhället, skriver hon.

Ingen rosa färg

I sitt förslag till projektet skrev Kooijman:

"Mottot för dessa forskare är tydligt: Utforska världen och mer därtill", rapporterar The Guardian.

Till Ellens förvåning valde företaget att förverkliga hennes idé. Det hela utmynnade i tre figurer – en kvinnlig astronom med ett teleskop, en kvinnlig paleontolog med ett dinosaurieskelett, och en kvinnlig kemist i ett labb.

Figurerna kommer att vara helt i avsaknad av färgen rosa, och är tänkta att lanseras under augusti 2014.

"Vore fantastiskt"

När Expressen.se får tag i Ellen är hon på en konferens i Kalifornien.

– Uppmärksamheten som projektet har fått har varit överväldigande och det har fått publicitet i hela världen, svarar hon via mejl.

Hon menar att det är viktigt för tjejer att se att det är helt normalt för kvinnor att ha en karriär inom naturvetenskap, teknik eller ingenjörsyrken.

– Det är möjligt att det här projektet kommer att uppmuntra fler tjejer att förverkliga karriärer inom de här områdena, och det vore fantastiskt om det skulle bli så, säger Ellen Kooijman.