Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är den misstänkta Palme-revolvern

Leif GW Persson med det aktuella vapnet och kulorna från Palme-mordet.
Foto: SVT
I morgondagens "Veckans Brott" i SVT besöker Leif GW Persson Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping.
Foto: SVT

Här är den misstänkta Palme-revolvern som Leif GW Persson lämnat in till polisen.

När som helst väntas svar på om vapnet kan kopplas till Palme-mordet.

I morgondagens "Veckans Brott" i SVT besöker polisprofessorn vapenteknikerna i Linköping under de pågående analyserna.

En Smith & Wesson kaliber .357 Magnum med en pipa på runt tio centimeter.

Vapnet som lämnats av Leif GW Persson - och som fått Palmeutredningen att hetta till - undersöks fortfarande av vapenteknikerna på NFC, Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping, tidigare SKL.

Kan ge svar på om det är vapnet som dödade Palme

Besked om provskjutningarna väntas inom kort och kan ge svar på om revolvern är, eller kan misstänkas vara, Palme-vapnet.

I morgondagens "Veckans Brott" i SVT besöker Leif GW Persson Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping under de pågående undersökningarna av vapnet. På en bild från inspelningarna sitter Leif GW Persson med det aktuella vapnet och kulorna från Palme-mordet.

Beskedet om provskjutningarna av vapnet som GW Persson lämnat in till polisen har dröjt men väntas inom kort.

Kerstin Skarp, förundersökningsledare i Palmegruppen, hälsade på måndagseftermiddagen att hon ännu inte fått något besked.

LÄS MER: Olof Palme: Politiken, passionen, personen


Leif GW Persson har överlämnat vapnet

Palme-utredarna har i decennier, sedan mordet i februari 1986, kartlagt revolvrar av den aktuella typen. Flera av dem, hundratals revolvrar, har också hittats och provskjutits utan resultat.

Expressen var först att berätta att Leif GW Persson överlämnat det vapen han tidigare efterlyst i Expressen och "Veckans brott", samt att en kula från vapnet visat sig hade både DNA-spår och "viss" eller "god" överensstämmelse med Palme-kulorna.

För att kunna ge ett säkrare svar har vapenteknikerna i Linköping provskjutit revolvern med den hårdare typ av kula, så kallad metal piercing, som ska ha använts vid Palme-mordet för snart 30 år sedan.

Palmegruppens förre vapenexpert Sonny Björk har tidigare i Expressen gjort bedömningen att det i bästa fall, om vapnet legat väl förvarad och inte använts efter mordet, kan gå att jämföra ett provskott ur det nya vapnet mot Palme-kulorna och då kunna göra en jämförelse.

- Ja det tror jag. Men det beror på hur mycket information man kan krama ur kulorna. Det är det som det hänger på. Om man hittar tillräckligt mycket i båda kulorna och kan lägga ihop det.

- Man kanske kan komma fram till att starka skäl talar för att det är det vapnet. Det är ju en förhoppning att man ska kunna komma dit naturligtvis. Det vore ju fantastiskt.


LÄS MER: Unik 3D-special: Följ Olof Palmes sista steg


Tore Olsson, fram tills januari 2014 chef på SKL i Linköping, har liksom Sonny Björk påpekat problemen att göra bra jämförelser på grund av Palme-kulornas dåliga skick. Han är dock positiv till det första resultat som kom från en kula till det nya GW-vapnet.

Resultatet var, enligt GW Persson +1 eller +2, vilket betyder att det finns en relativt hög sannolikhet att kulan kommer från mordvapnet.

- Det är ett resultat som ligger på den positiva sidan Här finns saker, kännetecken, som visar att det kan finnas en samhörighet. Så det är inga dåliga resultat. Absolut inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.